13 Şubat 2007

Kim korkar düdüklü tencereden?? (ve cankurtaran bir et yemeği tarifi)




Merhabalar herkese,
................
Bugün sizlere düdüklü tencerenin nimetlerinden bahsetmek istedim.
Düdüklü tencere eskiden beri bana canavar gibi görünürdü. Taa ki evlenene kadar...
...........................
Eskiden bilirsiniz düdüklüler neredeyse sizi yutacak büyüklükte olurdu ve belli bir zamanda manuel olarak düdüğünü o sizi tavana fırlatacakmış gibi çıkan buharın üstüne kapatmak zorundaydınız. Bu nedenle ve sanki her at patlayacakmış gibi geldiğinden hiçbir zaman düdüklü kullanamayacağımı düşünürdüm.
..............................
Fakat şimdi evli bir bayan olarak ve düdüklü teknolojisindeki gelişmelerden sonra, bu nimetten faydalandığıma çok memnunum. Artık düdük kapama derdi yok, düdüklüler fazla basınca ulaşırsa patlamamak için bağırıyorlar, hatta saat kurabildiğiniz düdüklüler bile mevcut. Peki nedir bu düdüklünün nimeti?
................................
* Pişirme süresini %70 oranında kısaltırsınız
* %50 enerji tasarrufu sağlarsınız
* Vitamin ve minerali daha bol bir yemek pişirirsiniz
* Düdüklü tencere içindeki sıvının kaynamasıyla önce malzemenin üzerinde oluşan buharı düdükten dışarı atar, daha sonra buradaki havanın tamamı atılınca kendini otomatik kilitler ve basınçla yemeği pişirir. Bu esnada düdüğü çıkar ve altını kısıp yeterli süre pişirsiniz.
* Düdüğün 1. çizgisinde içerideki ortalama sıcaklık 110 derece, 2. çizgide ise 115 derecedir.
.................................
Benim düdüklüyü en çok kullandığım zamanlar ise evde yemek olmadığı ve alelacele bir et yemeği yaptığım zamanlardır. Çabukluğu kadar lezzetli de olur. Önce soğanı doğrayıp kavurursunuz ve içine rende ya da küp doğranmış domates de ekleyip biraz daha pişirirsiniz. Daha sonra isterseniz bonfile şeklinde isterseniz kuşbaşı eti de ekleyip tuz ve karabiber de ilave edersiniz. 1 çay bardağı kadar su ekleyip en üstüne de kıyılmış dereotu yayıp pişirirsiniz.
.....................................
Benim cankurtaran düdüklüm WMF perfect plus marka (3 litre).
Siz de en kisa zamanda düdüklü kullanmaya başlayın derim. Bu bahsettiğim et yemeğini toplam 20 dakikada pişirdim desem, ne dersiniz...

PİŞİRME SÜRELERİ (kaynak www.mutfakrehberi.com.tr)

Malzemeler/Dakika
Kuru fasulye-Nohut (ıslatılmamış) / 30-45
Yeşil mercimek (ıslatılmamış) / 20
Kırmızı mercimek (ıslatılmamış) / 3
Tavuk (bütün) / 15
Tavuk (parçalanmış) / 10
Hindi (parçalanmış) / 30
Dana biftek / 10
Dana haşlama bütün / 30
Patates (kabuklu) / 10
Patates (soyulmuş) / 5
Enginar / 8
Kereviz (bütün) / 10-15
Kereviz (doğranmış) / 6
Bezelye / 5
Havuç / 8-10
Karnıbahar / 5
Sebze çorbası / 8
MySpace

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bende yeni aldim cok memnunum