19 Mart 2007

YE#20 - Labadalı Krep Bohçası

LABADA

Bu ayki etkinliğimiz "yurdumuzun yenilebilir otları", evsahibimiz ise Asya.. Bence çok güzel bir konu seçmiş. Ben de bir Egeli olarak tüm otların özellikle haşlayıp, zeytinyağı ve limonla salatasını yapmaktan ya da soğan ve domates kavurup zeytinyağlısını pişirmekten büyük keyif alırım. Çok lezzetli olduğu kadar pişirmesi de kolay olur.

Bu etkinlikte ise annemden özellikle Balıkesir pazarını dolaşmasını ve her zaman yaptığımızdan farklı otlar bulmasını istedim. Daha önceden blogumda salatasını yapabileceğiniz 3 çeşit ot yayımlamıştım. Bu seferki tariflerim ise etkinliğe özel olsun diye biraz daha uğraştırıcı. Fakat çok lezzetli olduğuna garanti verebilirim.

Öncelikle seçtiğim otlarla ilgili bilgi vereyim sonra da tariflere geçeceğim. İlk otumuz labada. Labada ile ilgili bilgiyi sevgili Tijen İnaltong'un "Bir ot masalı" adlı kitabından sizlere aktarıyorum.

Karabuğdaygillerden labada kuzukulağı ile akrabadır. Yaprakları mayhoş olup tarlalarda ekinlerin arasında yetişir. İnce, uzun yaprakları bir kökten çıkıp etrafa yayılır. Yaprakların üzerinde bazen kırmızı damarlar görebilirsiniz (ben gördüm). A ve C vitamini açısından zengindir. Sivas'ta şifa niyetine yenir. Nisan ortasından Mayıs başına kadar labada da dahil yedi otla hazırlanan yemeği yiyenin o sene hiç hastalanmayacağına inanılırmış.

Benim size labada ile hazırladığım tarifi hem kahvaltıda, hem beş çayında hem de akşam yemeğinde uygulayabilirsiniz. Tarifimiz labadalı krep bohçası. Krep tarifim bu konuda uzmanlığını kanıtlamış, her haftasonu tüm aileye krep pişiren sevgili Jale yengemden.

Bu arada eşim krepten ziyade akıtma dememi tercih ediyor. Krep de neymiş, Balıkesir'in kırk yıllık akıtmasını yeniden mi icat etmişler yorumu da geldi yani, haklı ne diyeyim..

LABADALI KREP BOHÇASI

Krep: 1 bardak süt, 3/4 bardak beyaz un, 1/4 bardak mısır unu, 1 yumurta, 1 çay kaşığının ucuyla kabartma tozunu (üzerine limon damlatıyorsunuz, köpürüyor) karıştırıp çırpıyorsunuz. Kızgın teflon tavada yağsız olarak kreplerimizi hazırlamak için küçük bir kepçe ile karışımdan alıyoruz ve tavanın tam ortasına merkezden dışa doğru yuvarlak çizerek hızlıca döküyoruz ve aynı esnada da krebin kalın olmaması için tavayı yuvarlak hareketlerle eğip karışımı yaydırıyoruz. Krebin ilk yüzü hızlı bir şekilde kızarıyor ve tersini de çevirip biraz tutuyoruz. Bu şekilde yaklaşık 8-9 krep elde etmiş oluyoruz.

İç malzeme: Labadalarımızı ayıklayıp yıkıyoruz ve zeytinyağında biraz kavurup kendi suyuyla pişiriyoruz. Soğuyunca ufaladığımız beyaz peynir ile harmanlıyoruz.

Her bir krebin içine peynirli labada karışımından koyuyoruz ve kreplerimizi bohça şeklinde bağlıyoruz. Beyaz peynir kullandığımdan labadayı ve krebi pişirirken tuz koymadım.

Bu tarifi kahvaltı için hazırladım ve siyah zeytinle süsleme yaptım. Evde yoktu ama küçük domateslerle de şık bir görüntü elde edilebilir. Eğer labadaya peynir katmazsanız, bohçanın üzerine kaşar serpip fırında eriyene kadar tutup da servis yapabilirsiniz. Labadanın artanını ise soğan ve domates kavurup zeytinyağlı olarak pişirdim. Umarım beğenirsiniz..

19 yorum:

Minik Kus dedi ki...

Merhaba Selen,
Her iki tarifinde cok guzel gorunuyor. Keske bu otlari bulabilme imkanim olsa da ben de yapsam. Et yiyemeyen bir kisi olarak, cok faydali oldu bana bu etkinlik. Gerci ben henuz yeni oldugum icin katilamiyorum (laf aramizda korkuyorum galiba). Bu arada Amerika'da ne yaptigimi sormussun. University of Florida'da Endustri Muhendisligi doktorasi yapiyorum. Seni ve blogunu tanidigima da cok memnun oldum. Sevgiler...

ipek dedi ki...

Selen merhaba:)
İşte budur!!
Bayıldım yemeklerine. üstelik çok değişik bir krep tarifi vermişsin. Görünüş harika, çok sağlıklı, ve eminim çok lezzetli, üstelik bir de otlu, daha ne diyeyim??
Ben de denemek istiyorum bunları. Labada nın tadını bilmiyorum ve sayende ilk defa deneyeceğim.
Makarnanı görüntüsü bile ağız sulandırıyor, kimbilir tadı ne güzeldir.
Etkinlikte en çok beğendiğim tariflerden biri de seninkiler,
Gerçekten tebrikler, ellerine sağlık.
Sevgiler
İpek

munevver dedi ki...

Selen merhaba!Ne güzel yemekler yapmışsın.Eline sağlık.İki ki ziyaret ettin.Böylece günlüğünden haberim oldu.Görüşmek üzere.
Sevgiyle,Nane Limon

Adsız dedi ki...

tarifler sunum harika...ellerine sağlık canım......
özlem

Selen dedi ki...

Sevgili Minik Kuş,
Geçenlerde adını hatırlamadığım bir dergide bir yazı okumuştum. Yazıda diyordu ki dünya üzerinde herhangi bir kişiye en fazla 6 kişi kadar uzak(yakın)sınız. Örneğin Hülya Avşar'a ben 3-4 kişi kadar uzakta olabilirim. Ben Balıkesir'liyim, Ayvalık'lı bir tanıdığımın tanıdığı Hülya Avşar'ın annesini tanıyor olabilir ve bu sayede ben 3 kişi atlayarak Hülya Avşar'ı tanıyorumdur (bu örnek de nereden aklına geldi diyeceksiniz :) )..
Şimdi neden bunları yazıyorsun diyeceksin. Sana Amerika'da ne yaptığını sormuştum çünkü blogundan Gainesville'de olduğunu okudum. Benim de çok sevdiğim ve bana "Minik Kuşum" diyen bir arkadaşım University of Florida'da doktora yapıyor ve belki de dedim sen de aynı okuldasındır. Ve bingo :). Ama arkadaşım Geological Sciences departmanında okuyor. Bu arada bir dipnot daha: ben de endüstri mühendisiyim.

Bence bir sonraki etkinliğe sen de katılmalısın. Büyük bir merakla tarifini bekleyeceğimden emin olabilirsin. Benim de daha katıldığım ikinci etkinliğim.

Çok sevgiler sana..

Selen dedi ki...

İpekciğim,
Labada lezzetli bir ot, ıspanağa benziyor görünüşü ya da rokaya :)Krep lezzetliydi. Peynir de ayrı bir tat kattı bohçamıza.
Makarna ise korkarak yapmama rağmen (sosunu uydurdum çünkü) çok lezzetliydi. Kazayağı hafif acımsı bir otmuş, ben de ilk defa yedim. Maydanozun da hafif acılığı olur ya öyle işte. Ama sosun içinde diğer malzemelerle karışınca hiç belli olmadı acısı. Beğenin için tekrar çok teşekkürler, sevgiler

Selen dedi ki...

Sevgili Münevver,
Bir süredir blogunu takipteydim ama yazma fırsatım olmamıştı tarifleri dolaşmaktan. Bugüne kısmetmiş. Ben de tanıştığımıza çok sevindim.

Özlemcim,
Senin de sayfanı takipteyim. Buradan da belirtmek isterim ki ıspanak pastana da bayıldım.

Çok sevgiler

Nukhet dedi ki...

Sevgili Selen

Geldim gordum ve cok begendim. Once profilimdeki su manzarali resim cok hosuma gitti. Ikincisi sitenin renkleri, herseyi. Ve tani krep bohcasi. Ellerine saglik. Bundan sonra ben de seni takipteyim, hemen linklerimdesin. Sevgiler

Tijen dedi ki...

Bu kadar mı güzel sunulur bir ot yemeği? Sevgili Selen ellerinize sağlık. (Fotoğraftaki labadadan çok pancar yaprağına benziyor Selen, kendi bahçenizden mi bu resim? Meraktan soruyorum!)
Tijen

Nukhet dedi ki...

Selencim

Buldum sayfanin isiginin beni neden cok etkiledigini. Sen de Yengecmisiin. Burclarla cok isim olmasa da Yengec burclarina karsi sempatim oluyor, benden cok sey buluyorum. Bu bloglarda da boyle oldu bugune kadar. Sevgiler

Selen dedi ki...

Nukhetciğim,
yoksa sen de mi yengeçsin? Çok teşekkürler güzel iltifatların için. Sitem ilk başlarda yemyeşildi şimdi ise böyle.. Beğenmene çok sevindim. Tekrar görüşmek üzere..
Sevgiler

Sevgili Tijen hanım,
İltifatınız için çok teşekkürler. Kazayağı fotoğrafını bizzat ben çektim ama labadayı unutmuşum. Onun resmini internetten buldum ve özellikle de damarlısını seçtim çünkü bilgi verirken kırmızı damarları olduğunu söylemiştim :)
Umarım yanlış bir resim seçmemişimdir. Sizin kitabınızda rumex türünden olduğu yazıyordu. Ben de bu şekilde aratıp en benzettiğim resmi seçtim. Ne dersiniz? yanlışsa düzelteyim.
Sevgiler

Tuba dedi ki...

Selen'cigim, harika tarifler ve resimler, ellerine saglik. Bu arada seni bir oyuna davet etmistim, detaylar blogumda, bilmiyorum haberin var mi?Sevgilerle,

Minik Kus dedi ki...

Dunyanin ne kadar kucuk oldugunu ben de buraya gelince anladim. Cunku lisede birlikte okudugumuz ama sonrasinda 7 yil hic gorusmedigim bir arkadasim ile yine ayni siniftayim. Burdaki arkadaslari da baska arkadaslar vasitasiyla taniyor oldugumu anladim Gainesville'e gelince. Buralarda Turk arkadaslar pek cok, senin de arkadasini tanimak isterim, hatta belki taniyorumdur diyecegim ama o bolumde tanidigim kimse yok. Arkadasini taniyan birini de tanidigime eminim. Bu durumda birbirimize 3 kisi kadar uzakmisiz (hatta belki daha yakin). Hem meslektasmisiz da, bunun da artisi olur diye dusunuyorum. Iyi ki tanismisiz :)

Berceste dedi ki...

Eline sağlık! İki tarif de pek iştah açıcı görünmekte.
Krebe ne demeli konusunda da benim sitede de bayağı bir konuşmuştuk, eşin son noktayı koymuş :)

Demek Yengeç, yani yan kaç :P Eh bir ortak yan daha! Kimdi o kaç kişiye yakın olduğunu söyleyen :D

Selen dedi ki...

Tubacim,
Teşekkürler canım. Evet haberim var hatta davet ettiğin yorumuna cevaben en kısa zamanda listemi yapıp yayınlayacağım demiştim ama bugüne kadar tamamlayamadım. Hedefim yarın.. İnşallah başaracağım :)

Sevgili Minik Kuş,
Böyle tesadüfler insanı mutlu ediyor değil mi? Ya çok eski tanıdıklarınla karşılaşıyorsun ya da hayatında tanışmanın belki de imkansız olacağı birileriyle, uzaklarda olmanın da verdiği özlemle, kenetlenip dost oluyorsun. Ben de çok memnunum tanıştığımıza..

Sevgili Berceste,
Sen de mi Yengeçsin?
Teşekkürler iltifatın için, iştah açabildimse ne mutlu :) Balıkesir'liler çok önceden beri akıtma yaparmış ama krep diye meşhur olunca herkes bilir oldu 40 yıllık akıtmayı.Mutlu günler..

ipek dedi ki...

Bir yengeç daha geldi:)

Açalya dedi ki...

Merhaba Selen, ben de seni ziyaret edeyim dedim, ne guzel tariflerin varmis boyle!
Ben Balikesir'de 2.5 yasima kadar yasadim, yani pek Balikesir'li degilim sandigin gibi.
Esin 'akitma' konusunda cok hakli. Biz de hep akitma deriz (annem babam oyle der, Bilecik'liler yani)
Bu labada bohcasi cok lezzetli olsa gerek. Ben bunu ispanakla deneyecegim, burda labada nerdeee! :)
Sevgiler.

Selen dedi ki...

Hoşgeldin yengeçler alemine sevgili acemi aşçı :)

Merhaba Açalya,
Teşekkürler ziyaretin için..Birimiz doğmuşuz, birimiz büyümüşüz Balıkesir'de. Az da kalmış olsan ben bunu ortak nokta kabul ediyor ve kendimi yakın görüyorum sana :)
Bohçanın ıspanakla da çok lezzetli olacağına eminim. Umarım beğenirsin.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

selen bu gidişle bütün yazılarına yorum bırakacağım galiba. :)
Bende Balıkesir - Erdekliyim. Krepe bizde akıtma deriz. tarifini defterime not aldım bu arada hemen.