30 Mart 2007

TÜRK GECESİ için Gökçe'den Hamsi Pilavı


(30.08.2007 notu: Bu tarif ikinci bir kez ekranlarınızı süslüyor. Sevgili Ayşe'm Türk Gecesi etkinliğini bana duyurduğunda ilk aklıma gelen Karadeniz'e özgü bu hamsili pilav oldu. Daha başka cin fikirler de türedi hemen ama malesef yoğunluktan uygulama fırsatını bulamadım. Bu sebeple önceden bu tarifi görenlere tekrar sayfamı ziyaret ettikleri için teşekkür ediyor, ilk kez gelenlere de hoşgeldiniz ve afiyet olsun diyorum.)
Sevgili Gökçeciğim süper bir hamsi pilavı yapmış ve bana tarifini ve resmini gönderdi. Bana ise buradan sunmak kaldı. Ellerine sağlık Gökçeciğim... Ben tek gözlüyken bloguma destek oldun sağolasın. Şimdi onun ağzından okuyunuz:

Malzemeler (4 kisilik)

- 2 bardak pirinc
-yarım kilo ayıklanmış kılçıkları çıkarılmış ve tuzlu suyla yıkanmış hamsi
Not: Hamsi Karadeniz hamsisi olmalıdır.Hani şu küçük ve yassı olanlardan, baharda çıkan Marmara Hamsisi ile bu pilav yapılmaz.
-yarım demet maydonoz
-yarım demet dereotu
-2 orta boy kuru soğan
-bir tatlı kaşığı yedibahar
-karabiber
-tuz
-toz kırmızı biber
-kimyon
-tarçın (arzuya göre)
-bir avuç dolmalık üzüm
- bir avuç dolmalık fıstık
-zeytinyağı
-limon

Yapılışı
Soğanlar küçük küçük doğranır ve zeytinyağında kavrulur.Üzerine yıkanmış pirinç, baharatlar (ben tarçın eklemedim) tuz, kıyılmış maydonoz ve dereotu, dolmalık fıstık ve üzüm (ben üzüm ve fıstık da koymadım) ve 3 bardak su eklenerek pilav usulüne uygun pişirilir.
Balıklar sırtları tepsiye bakacak şekilde yağlanmış yuvarlak bir borcama ya da teflon kaplı bir tencereye dizilir.Üstüne pilav serilir ve düzleştirilir.Kalan balıklar da aynı şekilde üst kısma serilir ve 180 derece fırında 25 dakika yahut cok kısık ateşte ocakta 10 dakika pişirilir ve sıcakken ters çevrilip kalıp halinde çıkarılarak spatula yardımıyla servis edilir.

Üzerine limon sıkılarak yenebilir ki tadı o zaman midye dolmaya benzemekte...
Ben çok beğendim. Güzel bir sebze çorbasının üstüne harika ve doyurucu bir ana yemek olabilir.
İkram edeceğiniz kişilerin beğenisine göre sıvı yağ kullanabilir ve baharatları çeşitleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

9 yorum:

Calimero Mutfakta dedi ki...

Selencim geçmiş olsun öncelikle..
Hamsili pilav çok lezzetli görünüyor. Benim de Gökçe isminde çok sevdiğim bir arkadaşım yemeğe gittiğimizde balık yapmıştı. Gökçelerin balıkla arası iyi herhalde:)
Sevgiler..

GANNE dedi ki...

Selenciğim, Gökçe'nin ellerine sağlık. Sen de bize ilettiğin için teşekkurler.
Çok güzel görnüyor. Balık delisi bri aile olarak, bunu en kısa zamanda yapmalıyım. :)
Sevgiler...

Selen dedi ki...

Sevgili Calimero,
Yorumunu Gökçe'yle beraber okuduk :) Onun da çok hoşuna gitti balıkçı Gökçeler yorumun.. Gökçe'den tarifler gelmeye devam edecek..

Ganneciğim,
İletiler devam edecek canım. Ben de tadına bakmadım ama Gökçe anlata anlata bitiremedi vallahi.. Kendi yaptı diye değil ama çok beğenmiş :)
Sevgiler

canan's culinaria dedi ki...

selencigim,

gözün nasil oldu? insallah iyisindir? gökcenin de hamsili pilavi güzel duruyor, buradan onunda ellerine saglik

sevgiler canan

zerrin - misss dedi ki...

merhaba,

vallahi arkadaşınızın ellerien sağlık. Ağzım sulandı resmen :))

sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Selenciğim,
çok güzel olmuş pilav. Gökçe'nin de ellerine sağlık. Hamsili pilav deyince ağzımın suları akıyor. Gerçi hamsi bulmak da zor oluyor artık. Mevsimi geçti sanırım. sevgiler

aslı dedi ki...

çok güzel olmuştur eminim çünki harika görünüyor..yapanın ellerine sağlık diyorum....Sevgiler

Selen dedi ki...

Sevgili Aslı,
Çok teşekkürler, Gökçe'ye ileteceğim mesajını. Yeni tariflerde buluşmak dileğiyle..

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Selen,
Türk Gecesi'ne katılımınızdan dolayı yine yeniden teşekkürler.
Desteğini yanımda hissetmek çok güzeldi.
Tariflerimiz biraraye geldi lezzetine lezzet kattı..
Ellerinize sağlık
Sevgiler kucaklıyorum seni...