08 Ocak 2007

Şifalı Otlar



Hindibanın iki farklı türü mevcut. İlki karahindiba:
Karahindiba besin bulduğu her yerde bitiveriyor. Bol miktarda A, B, C, D vitaminleri ve demir, kireç, kükürt, sodyum, potasyum içeriyor. İştah açıcı ve kan temizleyici özellikleri var. Ayrıca idrar söktürüyor, kilo almayı önlüyor, böbrekleri ve bağırsakları temizliyor, karaciğerin faaliyetini arttırıyor.
Diğer hindibanın ise farkı daha az yapraklı çiçekleri olması. Karahindiba, hindibaya göre daha acı, çünkü taraksasin adlı bir madde içeriyor. Bu madde ilkbahar aylarında arttığından bitkinin acılığı da artıyor. Fakat bol limon ve zeytinyağı ile çok lezzetli oluyor.
Hindiba İzmir’de “bahçe radikası”, İstanbul’da ise bazen “ak hindiba” olarak satılıyor. Hindiba Ocak-Nisan ayları arasında toplanıyor.

Turpotu mevsimi Ekim’de başlayıp Nisan-Mayıs’a kadar devam eder. Turpotu bilinen turpun yabanisi. Fakat turpotunun kökü yenmiyor. İştah açıcı bir ottur. En çok Ege ve Akdeniz’de bulunmaktadır. Zeytinyağı ve limonla salatasını yapabileceğiniz gibi, omlet ve çorbasını da deneyebilirsiniz.

Kenger çok işlevli fakat dikenli bir ottur. Yöreye göre ismi farklılık gösterir. Biz aile içinde kolay olsun diye diken diyoruz :). Kofudus, ağzı kara, akkız, vs gibi adları vardır. Ayrıca kurumuş kenger dikenini develer çok sevip yediğinden deve kenkeri ya da dikeni diye de geçer.Kıtlık ve savaş yıllarında tohumu kavrulup kahve yapılırmış. Salatası, etli yemeği hatta dolması yapılabilir. Ege'nin bazı kesimlerinde sivri dilli kişilere "kenker" denir. Bodrum'da "et girmeyen eve kenker girer" derler.

Kaynak: “Bir Ot Masalı”, Tijen İnaltong, İletişim Yayınları


MySpace

Hiç yorum yok: