19 Mart 2007

YE#20 - Kazayaklı ve Mantarlı Makarna

KAZAYAĞI

İkinci otumuz ise kazayağı. Bu otla ilgili bilgiyi yine "Bir ot masalı" kitabını kaynak kullanarak veriyorum.
Kazayağı gölgeleri ve çam ağaçlarını sever. Türkiye'nin pek çok yerinde bulabileceğiniz otlardandır. Maydanozgillerin bir üyesi olan bu bitki bir metreye kadar boylanabilir ve ağaç diplerinde yetişir. Beyaz çiçekleri ve sert pembemsi sapları vardır. A ve C vitaminlerince zengindir ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Gaz giderici olarak da kullanılır. Tijen hanımın da dediği gibi gaz yapan bakliyatları kazayağı ile pişirerek bu etkiyi azaltabilirsiniz.
Kazayağını anneciğim ayıkladıktan sonra bir miktarını bu tarifimde kullandım, kalanını ise zeytinyağı ve limon ile salata şeklinde yemek için haşladım. Sos tarifim 1 kişilik dolu tabak makarnaya yetecek kadar oldu. (ben sosu bol severim de :) )

KAZAYAKLI VE MANTARLI MAKARNA

Yassı spagetti makarnamızı haşlıyıp, süzüyoruz ve soğuk suya tuttuktan sonra yağ erittiğimiz tencerede kısık ateşte bir süre tutuyoruz. Makarnamız hazır.
Özellikle makarna yapan restaurantlarda yemeyi çok sevdiğim alfredo fettucini'ye benzetmeye çalıştığım sos tarifi ise şöyle: Kazayağını ve mantarları da yassı doğrayıp zeytinyağı ile ayrı yerlerde kavurun. Sulanınca sularını çekene kadar pişirin.

İki çorba kaşığı yoğurdu 1 bardak süt ile karıştırın. 1 tatlı kaşığı da un ekleyin ve kaynayana kadar karıştırın (bu karışım yerine 1 paket krema da kullanabilirsiniz. Ben ağır olur diye kendi karışımımı yarattım).

Son olarak kazayağı ve mantarları da içine atıp tuz ve karabiber ekleyin ve ocakta 2-3 dakika daha çevirin. Makarnanızı servis yaparken derin bir kasede sosla karıştırın ve tabağa ters çevirip servis yapın. Dilerseniz üzerine parmesan peyniri de serpebilirsiniz.. Afiyet olsun.

6 yorum:

LaMa dedi ki...

O krep bohcasina bittim!
ellerin dert gormesin,dokturmussun:)

Adsız dedi ki...

selam slm cok guzel bir tarif olmus ellerine saglik esinin yorumuda guzelmis demek akitma deniliyor bak bend eyeni ogrendim bende krep diye biliyordum :)
etkenligime katildigi icin tesekurler..

pecete dedi ki...

Hepsine birden yorum yazasım var. Ellerine sağlık. "Labada" bildiğim bir ottu. Tarif ise bilmediğim... Çok şık olmuş. Ellerine sağlık..

Selen dedi ki...

Lamacım, sağol canım.. Senden eksik kalmamaya çalıştım döktürmek konusunda :)
sevgiler

Sevgili Asya,
Tekrar teşekkür etmek isterim etkinliğe katılan bizlere tek tek üşenmeyip yorum bıraktığın ve tarifleri bu kadar hızlı yayınladığın için. Harikasın..

Sevgili Peçete,
Benim labadayı ilk pişirişim ve ikinci tadışım oldu. İlkinde anneannem zeytinyağlı olarak pişirmişti. Umarım dener ve beğenirsin. Siz güzel yorumlar yazdıkça öyle mutlu oluyorum ki...

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Selen,
çok güzel tarifler canım ellerine sağlık. özellikle sunumların çok hoşuma gitti. verdiğin bilgiler de faydalı olmuş canım. sevgiler

Selen dedi ki...

Çok teşekkürler Sevdacım,
Aynı otu seçmişiz, çok lezzetli değil mi? Ben ilk defa yedim ve bayıldım..
sevgiler