12 Mart 2007

Kabakçiçeği Dolması

Haftasonum bol yemekli geçti. Cumartesi günü misafirlerim vardı ve oldukça bol tarifli de bir soframız. Soframız yarın huzurlarınızda olacak. Bugün ise kabakçiçeği dolmamız var menüde. Cuma günü Metro'ya alışverişe gittiğimde görünce almadan edemedim kabakçiçeklerini. Aslında ilk denememdi ama her dolma aynı şekilde yapılır, becerirsin Selen deyip koyuldum işe.

Kabakçiçeği bana hep çok sempatik gelmiştir. Faydalarını da araştırdım internetten ama bulamadım. Hakkında bilgi olarak verebileceğim ise Bodrum/Gümüşlük'ün yöresel yemeklerinden olduğu ve Midilli'de pirinç yerine peynirle de pişirildiğidir.

Şimdi gelelim benim tarifime. Öncelikle küçük boy bir soğanı küp küp doğrayıp hafifçe kavuruyorsunuz ve soğumasını bekliyorsunuz. Çiğden koymuyoruz çünkü kabakçiçeği yaprakları çok narin ve biber dolmaya göre çabuk pişiyor. E çiğden koyarsak da soğanlarımız iyi pişmemiş oluyor. Daha sonra soğana, kıyılmış maydanoz-dereotu, 1 domates rendesi ya da 2-3 kaşık domates suyu, , 1 havuç rendesi, tuz-karabiber ve 12 kabakçiçeği için 10 tatlı kaşığı pirinç ekliyoruz.


Çiçeklerimizi sudan geçirip süzdürüyoruz. Dikkatlice yapraklarını açarak içlerini dolduruyor ve bohça gibi kapatıyoruz. Ben açılmasınlar diye kürdanla da tutturdum. Tencereye dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip, yarım limon suyu sıkıyoruz. Ve dolmaların yarısını geçmeyecek şekilde su koyup pişiriyoruz. Hepinize afiyet olsun..



7 yorum:

Ceylin ve Mert dedi ki...

sekercim,

ben boyle bir yemek bile oldugunu bilmiyordum, cuma gunu sen soyleyince de cok sasirdim zaten...ama coook lezzetli gorunuyor, ellerine saglik, bendeniz de bir firsat bulursam mutlaka deneyecegim...

daha senden ogrenicegim çoooook yemek var :))))

optum sekercim, iyi haftalarrrr,
senem

Selen dedi ki...

Ben de bundan önce bir kez yemiştim. Hazırını yemek daha kolay tabiki, yapraklar o kadar narin ki biraz uğraştırıyor insanı. Ama çok keyifli :)
Öpüyorum canımcım sana da iyi haftalar..

ipek dedi ki...

Merhaba Selen,
Hemen iade i ziyaretindeyim :)
Ne güzel bir ortak noktamız var. Benim de anneannem ve dedem Giritli.
Ama ne yazık ki ikisi de şimdi hayatta değil.
Ailenin diğer fertlerinden toplayabildiğim kadar tarif toplamaya uğraşıyorum. Sayende arşivim daha da genişleyecek herhalde..
kabak çiçeği dolmasını ben de yaparım ve çok severim. Sayfamda bulabilirsin. Ben havuç yerine kabak koyuyorum.
seninkini de çok beğendim. İlk denemede böyle sarmak çok zordur:)
Ellerine sağlık,
Görüşmek üzere
sevgiler
ipek

Selen dedi ki...

Sevgili İpek,
Benim de anneannemin annesi çok seneler önce Türkiye'ye göç ettiğinden çok fazla bir Girit yemek kültürüm yok. Akrabalardan toparladıkça paylaşmaya çalışıyorum. Sitemde tarifi bulunan "Alada" bir Girit yemeği. Belki denemek istersin.
Sevgiler

pecete dedi ki...

En sevdiğim dolmadır kendileri. Marmarise annemlerin yanına gittiğimizde pazardaki kadınlardan alıp yapardık. Bu kadar narin bir şeyi yemek biraz acımasızca gelmişti ilk seferinde. Hani yemeyelim seyredelim tadında... Yedikten sonra da vazgeçilmezimiz oldu kendileri. Ellerine sağlık. Sevgiler...

laedrim dedi ki...

Çok teşekkür ederim bu tarifi yayınladığınız için!!! Nasıl severim kabak çiçeği dolmasını...yapacağımı hiç düşünmemiştim, ama artık yapacağım!:)

Selen dedi ki...

Sevgili Peçete,
Gerçekten de sarmak biraz zahmetli o narin yaprakları yırtmamaya çalışarak.. Ama çok lezzetli.

Sevgili Meral,
Umarım yapar ve afiyetle yersiniz. Denediğinizde lezzeti ile ilgili yorumunuzu bekliyorum. Sevgiler