13 Mart 2007

Cumartesi günü, Kuzenler günü

Bu Cumartesi baba taraf kuzenlerim bendeydi. Evimi ziyarete geldiler. Birkaçı ilk defa misafirim oldu. E durum böyle olunca yemekler özenle seçildi ve Serpil halamın ve Ümran ablamın katkılarıyla özenle ve sevgiyle hazırlandı. Pide ve karnabahar salatası için halama, kısır ve makarna salatası için de Ümran ablama yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim.
Diğer konuklarım kuzen Rukiye ve Serap abla, Ayşen abla, kuzen Aslı ve junior kuzen Korkut'tu. Junior kuzeni de yemeklerden tadarken fotoğraflamak isterdim ama elektroniklere o kadar meraklı ki evde tüm cihaz-cep telefonu-vs ya örtü altı edildi, ya şarjı bitti ya da bozuldu dendi :). Ama yakışıklı Korkutcuğum evi keşfetme turlarının devamında guzel abla kuzenleriyle cilveleşmeyi de ihmal etmedi :))

Yoğun çalışmalarım :) Cuma akşamından başladı. Sonuçta misafirlerimi memnun etmeyi başardım. Yedik, içtik, güldük, eğlendik... Aşağıda soframızın genel görünümü:




EVENEZ USULÜ PİDECİKLER
Yukarıda, soframızda, görünmeyen Evenez usulü pideciklerle başlıyoruz tariflere. Bu pideleri Serpil halama borçluyuz. Biz peynirlisini yaptık. Sizler çiğ kıyma-domates-biber karışımına kolay yaymak için biraz da su ekleyip de iç malzeme olarak kullanabilirsiniz. Ya da benim ertesi gün artan hamurla yaptığım denemedeki gibi kaşarlı da deneyebilirsiniz. Ama kaşarlısı biraz tuzsuz oluyor, söyleyeyim.



Hamurun malzemeleri:
5-6 bardak un
1 yumurta
1 paket toz maya (kabartma tozu büyüklüğünde bir paket)
1 fincan süt
1 fincan sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yumuşak bir hamur olacak şekilde aldığı kadar su (bu sefer un ölçülü, su aldığı kadar :) )
İç malzemesi:
yarım kg beyaz peynir
yarım demet maydanoz
Üzeri için:
1 yumurta

Hamurumuzu hazırlayıp 1-2 saat dinlendirdikten sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayıp unladığımız tezgahımıza diziyoruz. Daha sonra bu parçaların üzerine un serperek merdane ile oval şekilde açıyoruz ve içine malzemeyi dağıtıyoruz. Benim aldığım beyaz peynir çok krem peynir kıvamında olduğundan zor sürüldü. O yüzden sert bir peynir kullanın derim. Hamurun kenarlarını içe doğru kıvırıp kapatıyoruz ve kenarlara çırptığımız yumurtayı sürüyoruz ve 15-20dk daha dinlendiriyoruz. Dilerseniz bizim yaptığımız gibi artan yumurtayı pidelerin içlerine dökebilirsiniz. 240-250 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.


Bu gördüğünüz de benim denemem :). Hamuru açarken elime yüzüme bulaştırdım sanmıştım bu işi. Ama pideler pişip de eşim ve misafirimiz Esra da çok beğenince mutlu oldum.

KISIR

Kısır için ise malzememiz: yarım kilo köftelik bulgur, dilediğiniz kadar salatalık turşusu, dereotu, maydanoz, roka, taze nane, taze soğan (tümü çok ince kıyılmış), 1 domates (çok küçük doğranmış), domates salçası (ben Tat'ın 170gr lık mini konserve salçasından kullandım, biber salçası da kullanılabilir), tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, 1-2 limonun suyu

Bulguru soğuk su ile üzerini geçmeyecek ama tüm bulgurlar da ıslanacak şekilde ıslatıyoruz ve suyu çekmesini bekliyoruz. Eğer tadına baktığınızda sert ise biraz daha ıslatabilirsiniz. Bizimkine bu kadar ıslatma yetti. Sıcak suyla ıslatınca çamur gibi oluyor diyenlere müjde :) Ben de bu yöntemi yeni öğrendim.
Salçayı ilave edip tahta kaşıkla tamamen salçayı yedirene kadar karıştırıyoruz. Sonrasında turşu, yeşillik ve domatesi ilave ediyoruz. Baharatları da ekliyoruz. Limon suyunu da katıp karıştırıyoruz. Biberle süsleyip servis yapabilirsiniz.

PORTAKAL SUYUNDA KEREVİZ

Malzemeler:
2-3 adet kereviz
2 küçük patates
2 havuç
yarım konserve bezelye
1 kuru soğan
3 portakal
yarım limon

Kerevizleri soyup 2 cm kalınlığında halkalar halinde doğruyoruz. Patatesleri de soyuyoruz. Kerevizle birlikte kararmaması için limonlu suda bekletiyoruz. Bu arada ikiye bölüp sonra da enine yarım daire halkalar halinde doğradığımız (piyazlık gibi) soğanları yağda pembeleşene kadar kavuruyoruz. Küçük küpler halinde doğradığımız havucu da ilave edip biraz daha çeviriyoruz. Bezelyeyi ve yine küçük küpler halinde doğradığımız patatesi de katıp, 1-2 kaşık da domates suyu katıp karıştırıyoruz ve üzerine kerevizleri dizip tuzunu ayarlıyoruz. Son olarak sıkılmış portakal ve limon suyunu katıp, kaynayınca kısık ateşte pişiriyoruz.
Portakal suyu çok hoş bir lezzet veriyor. Servis yaparken kerevizleri tabağa alıp malzemeyi de üzerine koyarak sunabilirsiniz. Bu tarif için Gülnur teyzeme teşekkürler.

MAKARNA SALATASI

Malzemeler:
1/2 paket düdük makarna
dilediğiniz kadar salatalık turşusu, dereotu, maydanoz, roka, taze nane, taze soğan (tümü çok ince kıyılmış)
1 domates (çok küçük doğranmış)
400 gr kadar yoğurt
3-4 kaşık mayonez
Tuz

Makarnayı haşlayıp süzüyoruz. Hazırladığımız tüm malzemeyi katıp karıştırıyoruz. Tuzunu ayarladıktan sonra başka bir kapta harmanladığımız yoğurt-mayonez karışımını da makarnaya ekleyip karıştırıyoruz. Taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapabilirsiniz.

KARNABAHAR SALATASI


Malzemeler:
1 top karnabahar
1 bardak yoğurt
2 kaşık mayonez
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
Kıyılmış maydanoz, tuz

Karnabaharı haşlıyoruz ve küçük parçalara doğruyoruz. Diğer malzemeler de ilave edip harmanlıyoruz.

KAKAOLU ŞOKO

Malzemeler:
1,5 paket
eti kakaolu bisküvi
2 avuç kıyılmış ceviz
1 paket krem şanti
1 bardak süt
2 yemek kaşığı şeker
1 silme yemek kaşığı kakao

Sosu:
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı mısır nişastası
5 çorba kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao

Kakaolu bisküvileri 4-5 e bölüyoruz. Cevizi de ilave ediyoruz. Krem şantiyi süt, şeker, kakao ile çırpıyoruz. Bisküvi-ceviz karışımına ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Borcama yayıp üzerini düzlüyoruz. 1 gece buzlukta bekletiyoruz.
Sosunu, tüm malzemeyi karıştırarak pişiriyoruz. Koyu kıvama gelince altını kapatıp soğuyana kadar karıştırıyoruz. Şokomuzu servis etmeden 20 dakika kadar önce buzluktan çıkarıyoruz. Aksi halde dilimlemek imkansız oluyor.
Dilimleyip üzerine kakaolu sostan döküp servis ediyoruz. Dilerseniz üzerine meyve de koyabilirsiniz. Gerçekten de çok basit ve enfes bir tarif. Bu tarif için de Aysun ablama teşekkürler..

6 yorum:

Ceylin ve Mert dedi ki...

sekercim,

bu şoko tam benim gibi tatlı manyağı birisine göre....hem çok lezzetli görünüyor hem de en önemlisi :)))) çok pratikkkkkk....

çok merci, optummmm,
senem

ps.kurabiye tarifini de bekliyoruuuuum...

pecete dedi ki...

Küçük pidecikler tam bizim bebiler için... Çok hoş olmuş. Ellerine sağlık...

Calisan Anne dedi ki...

Masa müthiş, ellerine sağlık. Benim en çok pideye gözüm düştü. Hamurişine dayanamam da:)

Sevgiler,

Tuba dedi ki...

Merhaba Selen,
blogunu yeni farkettim. Cok ozenle hazirlanmis ve cok guzel tarifleri iceren bir blog. Zevkle dolastim, hatta bir kac tarif de aldim. Balkondan deniz manzarali resmine ise ayrica bayildim. Artik ben surekli dugrarim. Sevgilerle,

Selen dedi ki...

Senemcim,
Şokoyu en kısa zamanda denemeni şiddetle :) tavsiye ediyorum. Müthiş bir lezzet..

Sevgili Peçete,
Bebilerin için daha miniklerini bile yapabilirsin. Biz Junior Korkut için (2 yaşında) öyle yaptık.

Esracım,
Evet pide çok lezzetli oluyor. Sofraya da çok özenmiştim beğenmene sevindim.

Sevgili Tuba,
Hoşgeldin bloguma. Umarım tarifleri denedikçe beğenirsin. Bu arada ben de senin blogunun ziyaretçilerindenim :) Amerika'ya sevgiler..

Selen dedi ki...

Sevgili Tuba,
Gazoz ağacındaki yorumunu okudum da.. Yoksa Balıkesir'li misin?