27 Mart 2007

Balıkesir'den tavsiyeler

Merhabalar, Buralardan size ikinci kez seslenmek istedim. Hala tek gözlü canavarım. Bu sefer de diğer gözü dinlenmeye aldık ama yarın bandajdan kurtuluyorum. Bu arada da boş durmayayım, fotoğraflardan derlemelerle ve yeni bilgilerle sizlere misafirliğe geleyim dedim.

Konumuz Balıkesir'e gelindiğinde mutlaka uğranması gereken birkaç yer ve buralarda en lezzetlisini bulabileceğiniz zeytinyağı hakkında biraz bilgi. Tanıtmak istediğim 3 yer var. Balıkesir'den yola çıkalım ve yolda sırasıyla üçüne de uğrayalım isterseniz.

Balıkesir'den Edremit yönüne giderken İvrindi sapağını 1,5 km geçtiğinizde yolun solunda 'Durmaz Alabalık' tabelasından sapıyorsunuz ve 200 metre kadar içeriye doğru ilerleyip parkediyorsunuz. Burada yazın açık havada, kışın ise tek katlı binada alabalık yiyebilir, bahçedeki havuzda alabalıkları seyredebilir, temiz havada yürüyüş yapabilirsiniz. Sade, soslu ve kaşarlı alabalık çeşitleri mevcut. Bunun yanında menüye dahil olan zeytinyağında turşu ve enfes bir mevsim salatası var. Kızarmış ekmeği de unutmamalıyım. Varmadan yarım saat kadar önce sipariş verirseniz daha az bekliyorsunuz.


Durmaz Alabalık Yeşilköy/İvrindi (0 266 476 80 18)

Karnımızı doyurup yolumuza devam ediyoruz. Yolumuz üzerinde Havran mevkiinde Hacı Ahmet zeytin ve süt mamüllerinde mola veriyoruz. Buradan da zeytinyağı sabunumuzu, sepet ve teneke peynirimizi alıp tekrar yola çıkıyoruz.
Hacı Ahmet Edremit yolu 2. km / Havran (0 266 432 51 47)


Yolunuza devam ederken özellikle bu mevsim açmış meyve ağaçlarının da keyfini çıkarabilirsiniz. Bu ağaçlar bizim bahçemizden...

Sırasıyla Edremit, Akçay, Güre, Altınoluk ve Küçükkuyu'yu geçip Behramkale yoluna sapıyoruz. Bu yol üzerinde yaklaşık 10-15 dakika kadar ilerledikten sonra deniz kıyısında butik oteller ve atıştırabileceğiniz hafif salaş restaurantlar çıkıyor karşınıza. Bunlardan biri de İrfan'ın yeri.. Artık acımışsınızdır nasıl olsa. Burada da mola veriyoruz. Anne-baba ve 7-8 yaşlarındaki oğulları yaşıyor burada ve yaz-kış açıklar. Patates kızartması ve sigara böreğini biz denedik, çok lezzetliydi. Bunun dışında balık da yiyebilirsiniz. Sevimli bir yer. Aşağıda manzarasını da sunuyorum size..


Şimdi de biraz zeytinyağının faydalarından bahsedip gözümü daha fazla yormadan konuyu kapatıyorum. Evde oturmak sıkıcı.. Gözüme sakıncalı olmasa tüm sevdiğim blogları da dolaşacağım ama sanırım bunu birkaç gün sonra yapmam gerekecek. Şimdilik ben raporluyum ama, en azından blogum çalışmaya devam etsin istedim. Sevgilerle..













Aşağıdaki bilgi bana e-posta ile Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde araştırma görevlisi olan arkadaşım Bige'den geldi. Sizlerle de paylaşmak istedim.

Zeytinyağını özellikle Balıkesir'de büyümüş biri olarak ben çok severim. Etli yemeklere bile zeytinyağı kullanmayı tercih ediyorum (kızartma hariç). Balıkesir de zeytin ağaçları bakımından zengin olduğundan her türlü zeytini, zeytinyağı, zeytinyağı sabunu mevcuttur. Bu bilginin de size faydalı olacağına inanıyorum. Teşekkürler Bige'cim..

"Subject: [tarim.gen.tr:2711] Zeytinyagi Hakkinda Genel Bilgiler!

Markalı zeytinyağı almak neden cok önemlidir?
Zeytinyağında üretim ve saklama koşullarının sağlıklı olması, aldığınız yağın içinde %100 zeytinyağı olması, asit oranının düşük olması ve Tarım ve Köy Işleri Bakanlığı'nın izniyle üretilmiş olması çok önemlidir. Zeytinyağında sağlık ve kaliteyi elde edebilmek için güvendiğiniz marka zeytinyağını tercih etmelisiniz.

Zeytinyağı donar mı?
Zeytinyağı soğukta muhafaza edildiğinde donar. Ancak oda sıcaklığında kaldığı zaman kalitesi bozulmadan sıvı hale döner.

Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?
Zeytinyağı, doğrudan güneş almayan, oda sıcaklığında ve ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.

Son kullanma tarihi geçen zeytinyağını ne yapmak gerekiyor?
Son kullanma tarihi geçmiş ürünün sağlığa direkt bir zararı yoktur. Fakat tadında acılaşma görülebilir, bu da midenizi rahatsız edebilir.

Tekli doymamış (monoansature) yağ nedir?
Yapısındaki karbon atomlarının yalnızca iki tanesi, çift bağla bağlı olan yağ türüdür. Araştırmalar tekli doymamiş yağların, kan kolesterol duzeyini yükseltmediğini, hatta kontrol edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Tekli doymamiş yağlar en çok zeytinyağında bulunur.

Zeytinyağı kalp sağlığını nasıl etkiler?
Yapılan son bilimsel araştırmalar, kalbimiz için yararlı besinlerin başında zeytinyağının geldiğini gösteriyor. Zeytinyağının kalp hastalıkları üzerindeki en önemli etkisi, kandaki kötü kolesterolü düşürmesidir. Kolesterol damarlarda birikerek kalp ve damar hastalıklarına yol açmaktadır. Zeytinyağı kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmaktadır. Ancak zeytinyağının kalp ve damar sağlığımıza olumlu etkisi bununla sınırlı değildir. Zeytinyağı, tansiyonun kontrol altında tutulmasında da önemli bir rol oynamaktadır.

Çocuklarin sağlıklı gelişiminde zeytinyağı ne derece etkilidir?
Çocuklar için beslenme, yetişkinler için olduğundan çok daha önemlidir. Çünkü, çocukluktaki beslenme, tüm yaşamı etkiler. Yaşamin ilk yıllarında beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, beslenmeyle doğrudan bağlantılıdır. Çocuk beslenmesinde yağlar, yaşamsal bir rol oynar. Zeytinyağı, bu açıdan da vazgeçilmez bir besindir. Çünkü, zeytinyağı, çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini, anne sütüne eş miktarda içerir. Söz konusu yağ asitleri, çocukların kemiklerini güçlendirir.

Zeytinyağı nasıl üretilir?
Zeytin hasatında toplanan zeytinler zeytin işliklerine götürülür. Burada zeytinler önce ezilir (bir değirmen veya modern teknikle) sıcak veya ılık su kullanılarak sıkılır. Daha sonra su ile yağın ayrılması işlemi vardır. Üstten yağı maşrapa ile almak gibi çok basit yöntemlerle yapılabileceği gibi santrifuj kullanılarak da yapılabilir. Elde edilen yağ süzülür, kalitesi ölçülür ve uygunsa doğal olarak tüketilir, değilse rafine edilir.

Sızma zeytinyağları riviera zeytinyağlarına göre neden daha pahalıdır?
Sızma düşük asitli (maksimum %1 asit), üstün tat ve kokuya sahip en makbul zeytinyağı türüdür. Zeytinin toplanmasından, üretimine ve saklama koşullarına kadar özel çaba gerektirir, tabi ki bunun neticesi ilave maliyetler gerektiren bir üründür. Ancak zeytinin özü olan halis zeytinyağı sızmadır.

Zeytinyağları ne kadar kolesterol içerir?
Zeytinyağlarının hiçbir çeşidinde kolesterol yoktur.

Huseyin UGUZ
Gıda Muhendisi "

10 yorum:

GANNE dedi ki...

Selen,
zeytinyağı ile ilgili önemli bilgiler için teşekkurler. Ben de Egeli (Manisa- Salihli) olarak çok severim zeytinyağını. Balıkesir'den geçerken tavsiye ettiğin yerlere uğrarız mutlaka. Gözünü çok yorma, dinlen, ailenle olmanın tadı çıkar derim ben. :)

Selen dedi ki...

Canım sağol çok,
Egeliler çabuk kaynaşır böyle değil mi :) Özellikle balıkseverler olarak Durmaz Alabalık'a uğramayı unutmayın derim ben. Dediklerinde haklısın.. Aile yanı çok rahat ve keyifli ;)
sevgiler

Açalya dedi ki...

Zeytinyagi bilgileri icin tesekkurler.
Balikesir turu da cok guzeldi. Ben Izmir'den Bursa yolu ile Bilecik'e giderken icinden gectigimle bilirim Balikesir'i (orda dogmama ragmen), otobus garajini cok iyi bilirim :) hala ayni mi? Balikesir'e hic yakismayan, sittin sene ayni olan bir otogari var.
Bunun disinda Ayvalik'i, Cunda'yi cok iyi bilirim. Edremit'i, Altinoluk ve Oren'e de gitmisligim vardir. Bir de annem 'sallama' salatasinin cok guzel oldugunu soyler durur. Koruk suyu, sarimsak ve zeytinyagiymis salatanin sosu...bir de Bandirma'nin ne kadar ruzgarli oldugunu soyler (ablam orda dogmus)...kuafore gitmekten nefret edermis Bandirma'da :). Aaa hosmelim'i unutmayalim nutfen! :))

Adsız dedi ki...

merhaba, ne güzel bilgilendirmişsiniz...

Teşekkür ederiz. Edremit civarına gidersek teker teker gezeceğim oraları.. :))

Biz geçen sene zeytinyağımızı bahçemizden topladığımız zeytinlerle yaptık ilk defa. İnanılmaz lezzetli oldu. Gıdım gıdım kullanıyorum bitmesin diye :))

Sevgiler...

Anne ve Bebisi dedi ki...

Çok geçmiş olsun:( Kısa sürede iyileşmen dileğiyle. Ben de zeytinyağcıyım:) Onun yerini hiç bir yağ tutamaz:)

sevdamavisi dedi ki...

Selenciğim,
ne güzel bilgiler vermişsin okurken çok zevk aldım. yeni yerler keşfetmeyi güzel yemekler yemeyi o kadar severim ki merakla yazını okudum. Hele de zeytinyağı deyince içim eridi. yüreğine sağlık. sevgiler

Selen dedi ki...

Sevgili Açalya,
Eski garaj dediğin gibi çok kötüydü. İzmir'e çevre yolu açıldığından beri şehrin dışında yeni bir garaj hizmete girdi ve eski garajı yıktılar. Garaj neyse de Balıkesir'in sembolü Kervansaray otelini de yıktılar malesef.. Orası artık kabak gibi görünüyor bana her ne kadar arkadaki binalar görünse de..
Sallama salatası dediğin börülce salatası değil mi? Balıkesir'de haşlama salatasına sallama derler de..
Bu arada Bandırma konusunda hemfikiriz. Ben de bir sefer düğüne gittiğimde fön çektirdim de 10 dakikada fönden eser kalmadı :)
sevgiler canım

Merhaba Zerrin,
Ne güzel kendi zeytinyağını yapman. Eminim çok lezzetli olmuştur. Zor olmadı mı? Nasıl yaptınız tarif edebilir misin?
Sevgiler

Sevgili anne ve bebişi,
Evet ben de zeytinyağı dışında yağ tanımıyorum :) büyük konuştum değil mi..

Sevgili Sevda,
Yeni yerler tanıtımlarımız devam edecektir efenim.. Hatta bir dakika ya. Bugün bir tanıtım daha yapayım ben. Bakalım onu da beğenecek misin..

Tuba dedi ki...

Bayildim ben bu yaziya. ne guzel detayli bilgiler vermissin Selen'cigim, ellerine saglik, sevgilerimle,

Selen dedi ki...

Teşekkürler Tubacığım,
Sizler yazılarımı beğenip faydalandıkça ben de mutlu oluyorum.
Çok sevgilerr

Sabri EROL dedi ki...

Ben birkaç ilave ve birkaç kişisel öneri yapiyim değerli yolculara :)
Durmaz Alabalıkta şüphesiz iyi bir durak ancak bekleme süresi çok yüksek olduğundan mutlaka baya bi önceden arayıp siparişinizi vermelisiniz. Madem Edremit Çanakkale Yolunda ilerleniyor size balığı kaynağında yemenizide öneririm. Güre ye geldiğinizde sağ tarafta Saruhan Otel'in oradan sağa pınarbaşı oklarını takip ederek Pınarbaşı Alabalığa (Alabalık üretim tesisidir) ulaşıp orada doğanın içinde balık yeme keyfi yaşayabilirsiniz. Zeytin ve zeytinyağı içinde benim kişisel tavsiyem Havran'ın içine girilip Çobanöz'den alınması olacaktır. Nefaset olarak çok güzel yağları var. Gerçi bölgede en iyi zeytin yağı Gömeç'ten çıkar. Neyse bir diğer durak olarak mangal sevenler için Hasanboğuldu olacaktır. Edremiti geçince sağda zeytinli kasabasının içinden geçilerek gidilmektedir. Yol Zeytinliden sonra bazı noktalarda sıkıntı versede yolun sonundaki doğa görülmeğe değer. Yanınızda mangal bulunmasına gerek yok zaten mangal yakılmasına izin verilmiyor. Orada hazır büyük mangallar var ızgaralarınızla orda yakıyorsunuz ateşinizi.Birde biraz kalabalık oluyor artık şansınıza.