06 Mart 2007

Alada ve patates püresi

Bu sefer de bir Girit yemeği ile karşınızdayım. Bu yemeğin adı Alada (ikinci a'yı şapkalı gibi incelterek ve uzatarak okuyun). Haftasonu Ankara'ya anneannemi ziyarete gittim. Orada blogumu ilk açtığımda da adı geçen Tülin teyzemle görüştüm. Tülin teyze anneannemin dayısının kızı. Misafirleri geleceğinden alada yapmayı düşündüğünü söyleyince hemen tarifini aldım. Hatta bir tarif daha verdi, onu da gelecek günlerde sunacağım.


Peki patates püresinin özelliği ne diyeceksiniz. Ben annemden gördüğüm kadarıyla patatesleri yassı yassı doğrar, haşlar ve süt+biraz tereyağı ile ezerek püre haline getirirdim. Tülin teyzenin dediğine göre anneannemin annesi püreyi süt ve tereyağı yerine, zeytinyağı ve limonla ezerek yaparmış. Ben de denedim ve gerçekten lezzetliydi. Zeytinyağı limon dengesini tadına bakarak ayarlayabilirsiniz.

Aladanın tarifi ise şöyle:
Normalde 1 bütün tavuğu alıp haşlıyorsunuz. Fakat miktar çok olacağından ben kemiksiz but ızgara aldım, 700gr civarıydı. Tavukları tuzunu da ekleyip haşladıktan sonra didikleyip bir kenara ayırıyorsunuz. Kendi ölçümü vermeye devam etmek gerekirse; 3 dolu çorba kaşığı unu yağda kavuruyorsunuz. Bu karışıma tavuğu haşladığınız sudan ekliyorsunuz. Ben yaklaşık 3 kepçe ekledim. Yavaş yavaş kıvamına bakarak ekleyin. Boza kıvamında bir yoğunluk elde etmeniz gerekiyor. Tavukları da bu karışıma ekleyip biraz daha ocakta kısık ateşte tutuyorsunuz. Dilerseniz tavuklarla beraber dövülmüş sarımsak da ilave edebilirsiniz.
Bu arada yağ-salça-kırmızı biberden bir sos hazırlıyorsunuz. Son olarak tabakta tavuğun üzerine bu sostan gezdirip püre ile birlikte servis yapıyorsunuz.
Afiyet olsun.

8 yorum:

the Razzler dedi ki...

Yummy !! Yummy !! :) :)

Selen dedi ki...

Thank you razzler. Sorry that I do not have the recipes in English. Hope you enjoy the pictures at least :)

LaMa dedi ki...

Selen,
Yeni gorunumun hayirli olsun ;)
Yemek de pek hos gorunuyor ,ellerien saglik
Sevgiler

Selen dedi ki...

Çok teşekkürler Lamacım,
Bahar geldi şöyle bir yenilenelim dedim :) Sen de hoşgeldin vatana. Güzellerine selamlar..

Hesna dedi ki...

Merhaba
Her ikiside alıştığımızın dışında değişik tarifler. Yöresel yemekleri seviyorum ben Alada'yı deneyeceğim. Eline sağlık.

Hesna

Selen dedi ki...

Sevgili Hesna,
Umarım beğenirsin. Bence çok lezzetli, kolay ve şık bir yemek.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tatlımcım;
Sayende eşimden büyük iltifatlar alıyor, mutlu oluyorum.Paylaşımların için bir kez daha teşekkürler...

Selen dedi ki...

Bigoşcum canım,
Eski bir yazıya yorum bıraktığından ara ara anca buldum ve sana cevap yazıyorum. Apo'nun tarifleri beğendiğine sevindim. E yemek sektöründe bir adama yemek beğendirmek zor olsa gerek.. Kolay gelsin ne diyeyim :)) kocaman öpüyorum seni canikom.