07 Mayıs 2007

Sayfamın İlham Kaynaklarından CANIM CEMOŞUMu Kaybettik














Evet… İlk defa bu kadar uzun süredir bloguma ara verdim. Çünkü en son yazımda hayatta olan canım anneannem 1 Mayıs 2007 sabaha karşı 4.05’te gözlerini sonsuza dek yumdu. Ertesi gün de canımı bir cevher gibi sakladık. Mis kokulu pamuğuma son kez veda ettim, onu öptüm, kokladım. Her ne kadar 91 yaşında da olsa, son 15 gündür hastanede rahatsız yatıyor da olsa, ölüm ona hiç yakışmadı. Canım kadar güler yüzlü, bulunduğu hiçbir kötü durumdan şikayetçi olmayan, yaşamayı seven ve yaşına rağmen halen yaptığı nakışlar, dikişler, örgülerle faydalı olmaya devam eden hayat dolu birinin bizi bırakıp gideceği kimin aklına gelirdi. On sene önce bile beraber kaldığımız yazlarda, geceleri uyandıkça nefesini dinlediğim Cemoş’umu bu şekilde ve bu zamanda kaybedeceğim hiç aklıma gelmezdi.

Doğduğum günden 7 yaşıma kadar bana bakan Cemoşumla, sonrasında da yaz tatillerimi iple çekip Akçay’da 3 ayımı beraber geçirmiş olduğum güzel günler için çok mutluyum. 91 sene de keyifle, sevdiklerinin acısını görmeden ve (umarım) en az acı çekerek kendine ve bizlere yük olmadan dilediği şekilde hayata gözlerini yuman Cemoş’um için de sevinerek kendimi avutuyorum. İlk torunu olan benim de düğünümü gördüğü için çok şanslıyım. Hep çocuğumu da görmesini hayal ettim ama maalesef olmadı.

Canıma benim ve annemin göndermiş olduğumuz mektupları, kartları, yılbaşı tebriklerini kurcaladım biraz. Buradan, onlardan birkaç örnekle Cemoş’uma veda etmek istiyorum. Ona olan aşkımı az da olsa anlatacaktır bu alıntılar.

Söylenecek çok şey var aslında,
Ama kelimeler yetersiz şu anda…


Cemoşcuğum,

Senin gibi sabırlı, korkusuz, güçlü, neşeli ve becerikli olmak için hayatım boyunca çabalayacağım. Beni 7 yaşıma kadar sen büyüttün. Konuşmaya başladığımda ilk anne’m sen oldun. Keşke demeyi sevmiyorum ama yine de, keşke o günleri daha içime sindirerek ve her ayrıntısını aklımda tutarak yaşasaymışım. En acısı da bir daha gül yüzünü göremeyecek ve kokunu derinden içime çekip seni öpemeyecek olmak.

Bu sefer, ‘git, kendini özlet yine gel’ diyemiyorum. Sanırım bu en uzun ayrılığımız olacak. Umarım sevgimi oradan da hissediyorsundur. Seni seviyorum Cemoşcum…

Aşağıdaki irmik helvası senin için… Helvanı da kavurdum ya, hala inanamıyorum. Şaka gibi… Sana ithaf olunan bu sayfaya yakışır şekilde İrmik helvanın tarifi ile uğurluyorum seni. Artık sen yoksun ama bu blog senin için devam edecek…

Tarif: 1 ölçü yağı (2/3’ü becel, 1/3’ü tereyağı) eritip içine 2 ölçü irmik katıyorsunuz ve sürekli karıştırarak kavuruyorsunuz. Kavrulduğunu anlamak için içine 6-7 adet de çam fıstığı atın. Fıstıklar karardığında irmik de kavrulmuş demektir.

Aynı zamanda başka bir tencerede 4 ölçü su ve 2 ölçü toz şekeri kaynatın. Tencerenin tabanından minik kabarcıklar çıktığında altını kapatın (1. püf nokta) ve şöyle bir karıştırın.

Kavrulan irmiğe şekerli suyu da ilave edin ve üzerine kapak değil bir bez örterek (2. püf nokta), arada karıştırarak suyu çekene kadar kısık ateşte arada karıştırarak pişirmeye devam edin. Tahta kaşık irmiğe sapladığınızda dik duruyorsa olmuş demektir. Ben ölçü olarak becel kabını kullandım. 0,75 kap yağ; 1,5 kap irmik; 1,5 kap şeker ve 4 kap da su koydum. Bu ölçülerle yaklaşık 15–20 kişilik helva çıktı.

Son olarak yağsız kavurmuş olduğunuz 2 paket çam fıstıklarını da irmiğe ilave edin ve servis edin. Fıstıkları ayrı bir yerde kavurup sonradan ilave ettiğinizde daha çıtır çıtır oluyor. Diğer türlü şerbet fıstıkları yumuşatıyor (3. püf nokta).

Afiyet olsun. Tüm ölmüşlerimizin ruhları şad olsun…

Not: Şiir - Yunus Emre

23 yorum:

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Selenciğim,

Dün gece bloğuna tıklayıp hala yeni bir tarif göremediğimde neden bilmiyorum anneannenin hasta ya da rahatsız olabileceğini, bu yüzden onunla ilgilenirken buralara pek uğrayamayacağını düşünmüştüm. Şimdi bu sabah bu yazıyı okuyunca bütün tüylerim diken diken oldu.

Yazının sonunda da dediğin gibi söyleyecek çok şey var ama kelimeler yetersiz kalıyor. Hepimiz bu dünyaya gedik ve gieceğiz, Allah herkese senin anneanneciğin gibi huzurlu ve ardından konuşturtacak bir ömür versin, Anneanneciğinin de mekanı cennet olsun,

Sevgiyle kucaklıyorum,

Ceylin ve Mert dedi ki...

Canım,

Tekrar başın sağolsun, Allah kabir rahatlığı versin...Umarım benim de senin gibi hayırlı ve beni çok seven torunlarım olur ilerde :).

Sevgiler,
Senem

Rengarenk dantel dedi ki...

inanın içim yaa çok kötü oldum. sizi düşünemiyorum. Başınız sağolsun. Allah bunu unutturacak başka bi acı vermesin. yattığı yer cennet bahçelerinden biri olsun...

bu gibi durumlarda teselli edecek gerçek cümleyi kuramıyorum hepsi yetersiz geliyor inanın.

tekrar başınız sağolsun ve allaha emanet olun ...

Adsız dedi ki...

Tekrar başınız sağolsun bitanem. Uzun zamandır giremediğim sayfanı açtığımda, karşımda pamuk anneannenin ölüm haberini görmek beni de en az senin kadar sarstı.Ne mutlu ki birlikte doyasıya sevgi dolu uzun yıllar geçirmişsiniz.O şimdi uzaktan hafif gülümsemeyle gurur içinde senin başarılarını takip ediyordur.
Allah onunki gibi bizlere de uzun şanslı yıllar verir inşallah.Öpüyorum...
Bige

Calisan Anne dedi ki...

Canım Selenciğim, Başın sağolsun, Ne mutlu anneannene böyle sevilerek uğurlandı. Allah size sabır versin ona bol bol rahmet eylesin. Umarım hepimizin torunlarıyla böyle muhteşem anıları olur. Sevgiler, Esra

Unknown dedi ki...

Canım, sayfanı açtığımdan beri belki de uzun zamandan beri içimde biriktirdiğim, kendime bile itiraf edemediğim gerçekle karşilaştım. Birbirine çok yakın kişiliklere sahip olduğumuzdan mıdır bilinmez karşılaştıgımız güzel şeylere seviçlerimizde, ufak tefek (şimdi sorun bile diyemeyecegimiz) tatsızlıklara üzüntülerimizde, çeşitli olaylara tepkilerimizde hep birbirimizi çok iyi anladık.. Adına ölüm denilen bu bilinmezliğin eşzamanlı olarak sevdiklerimize uğramasını hiç istemezdim. Diyecek hiçbir şey bulamıyorum (galiba zaten yok) ama bil ki acını paylaşıyorum, ne kadar zor olduğunu biliyorum ve seni çok iyi anlıyorum. Benim en büyük avuntum bu kadar çok sevildiklerini bilerek, bizi çok severek, bizimle gurur duyarak ve gerçekten sonuna kadar doya doya mutlu bir hayat yaşadıktan sonra hayatta görevlerini başarıyla tamamladıklarını düşünerek bize elveda dediler. Ne mutlu ki onları her andığımızda bizim de yüzümüze kocaman bir gülümseme gelip yerleşiyor, ömrümüz boyunca sürecek bu gülümsemeleri bize miras bıraktılar. Dünyalar tatlısı pamuk Cemoş o gülümsemelerde yaşayacak, o yüzden bol bol gülümse olur mu? Bu kadar uzakta olup da bir o kadar da kendime yakın hissettiğim minik kuşuma, sarı civcivime kocammaaan sarılıyorum (eminim hissetmissindir). Seni cook seviyorum

GANNE dedi ki...

Selenciğim, başınız sağolsun. Allah rahmet eylesin. NE kadar güzle bri veda olmuş. Resimler, hatıralar. Kendi anneannem geldi aklıma. Cenazesinde bulunmak kısmet olmamıştı bana. Ne güzel onu son kez öpüp koklayıp veda edebilmişsin. Helvasını kavurmuşsun. Allah kabul etsin. Canım ya ne kadar zor insanın çok sevdiği birisini kaybetmesi. Allah sabır versin...

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Selen,
Cok uzuldum, basiniz sagolsun. Allah sizlere omur versin ve de anneannenin mekani cennet olsun. Sevgiler diliyorum.

Tuba dedi ki...

Selen'cigim, basin sagolsun. Hangi yasta olursa olsun, sevdiklerimizden ayrilmak bizleri uzuyor. Sizlere sabir diliyorum, sevgilerimle,

Açalya dedi ki...

Bogazima birseyler dugumlendi. Sabirlar diliyorum tum ailene ve sana canim.

canan kufer dedi ki...

selencigim,
sanki icime dogdu, senden uzun zamandir bir sey duymayinca ve bana gönderdigin mail de anneannenin rahatsizligindan bahsettikten sonra sürekli aklima geldin, inanki. seni kucakliyoruz ve acini paylasiyorum...gercekten!!!

öptük,
canan

gezicini dedi ki...

Allah rahmet eylesin..
ben de çok üzüldüm.. tüm ailenize sabırlar dilerim..
sevgiler
gorki

evcilkedi dedi ki...

Başın sağolsun Selen. Hayattayken ona olan sevgini öyle güzel göstermişsin ki, eminim çok mutlu bir anneanne idi. Mekanı cennet olsun.

Minik Kus dedi ki...

Selencim basiniz sagolsun :( Uzun zamandir yenilemedigin icin merak etmistim seni. Yorumuma da cevap vermeyince insallah kotu bir sey yoktur diye avutmustum kendimi. Simdi sayfana girip de bu haberle karsilasinca cok uzuldum. Yasi kac olursa olsun sevdiklerinden ayrilmak cok zor. Yazini goz yaslariyla okudum. Belki ailemden bu kadar uzak olusum belki de kendi anneannemi ve ona veda edecek firsatim olmadan ondan ayrildigim gunu hatirladim. Kim ne derse desin bu aciya en iyi ilac zaman ve bol bol dua etmek. Mekani cennet olur insallah. Allah rahmet eylesin.

Sanem dedi ki...

Gozlerim dolu dolu, yutkunmaya calisiyorum. Cok uzuldum, Tanrim rahmet eylesin, mekani cennet olsun. Yasadigimiz bu aci gunler biliyoruz ki hayatin en gercekleri aslinda. Yasarken kiymet bilmedigimiz, dusunmedigimiz anlar oluyor, ama sen goruyorum ki dolu dolu zaman gecirmissin, sevgini guzel yasamis, yasattirmissin. Mektuplarin da oyle diyor baksana, cok sansli oldugunu soylemek istiyorum aslinda. Guzel anilarin, ilerde kendi cocuklarina anlatacagin upuzun birlikte gecirilen senelerin var. Tekrar basin sagolsun canim.

Adsız dedi ki...

Gercekten cok üzüldüm,basin sagolsun canim.Allah annaannecigine rahmet eylesin,mekanini cennet etsin insallah.Allah sizlere sabir ve uzun ömür versin.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Selencim,
Duygularını çok güzel ifade etmişsin. Tekrar başın sağolsun.

Görüşürüz,
Leyla

Nukhet dedi ki...

Sevgili Selen

ABen de 23 Nisan da cok sevdigim babaannemi kaybettim o da 80 lerin sonundaydi. O yuzden acini anliyor ve paylasiyorum. Umarim bizlerde onlar gibi uzun soluklu hayatlar yasariz. Basisagolsun.Sevgiler

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

AHHH Selenciğim başın sağolsun nasılda güle oynaya girmiştim sitene tarifinle ilgili güzel şeyler yazmayı ve yeni tariflere gözatmaya;(((Ne kadar üzüldüğümü ve boğazıma bir yumrunun oturduğunu anlatamam hepimizin gideceği yer aynı belki ama nedense ayrılıklar çook çooook zor geliyor.Allahım başka acı vermesin,acını derinden paylaşıyorum arkadaşım allah siz sevenlerine sabır anneanneciğine de rahmet eylesin melekler hep yanında olsun üzerine hep nur yağsın.
SAĞLIKLA SEVGİYLE KAL...

LaMa dedi ki...

Daha once de taziye mesaji biraktim saniyorum ama gormedim, almama ihtimaline karsi tekrar yazayim dedim.
Basin saoglsun, annenannenin mekani cenet olsun insallah...
Iyi dileklerimle

Adsız dedi ki...

başın sağolsun..Allah rahmet eylesin canım..

Adsız dedi ki...

Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olur inşallah... Allah geride kalanlara bol sabır ve sağlıklı uzun ömürler nasip etsin.

AsYa dedi ki...

Başınız sağolsun,
Allah rahmet eylesin..