15 Mayıs 2007

İç Baklalı Enginar ve Enginarlı Tavuk

Enginar (Cynara scolymus), Asteraceae familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir.

Enginarda A ve C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi çeşitli mineraller orta seviyede bulunur. Enginarda bulunan Ciarin adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir. Sarılıkta faydalıdır. Şeker hastaları için çok faydalıdır. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Vücuda dinçlik verir. Sinirleri güçlendirir. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar. Kandaki üre ve kolestrolü düşürür. İdrar söktürür. Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım eder. Romatizmanın şikayetlerini geçirir. Mide ve bağırsakları temizler. İshali keser. Emzikli kadınlar, böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir. Taze olarak tüketiminin yanında konserve ve derin dondurulmuş olarak kullanımı mümkündür.

Karaciğeri koruyucu:
Karaciğerin kendini yenileme yeteneğini artırılmasına yardımcı olabilir.
Karaciğerin hücre ölümünün azaltılmasına yardımcı olabilir.

Kolesterol seviyesini ayarlayıcı:
Kolesterol biyosentezi üzerinde etkili olduğu için, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olabilir.

Sindirimi kolaylaştırıcı:
Karaciğerde safra salgılanmasının artmasına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

İdrar söktürücü:
Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak diürezin artmasına öncülük edebilir.
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.

Enginar genel olarak ülkemizde ve birçok ülkede vegetatif yolla üretilmektedir. Dikim genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim–Kasım aylarında, Marmara bölgesinde ise Mart–Nisan aylarında yapılır.
(Kaynak: Vikipedi, Health News)

İÇ BAKLALI ENGİNAR

Malzemeler:
4 adet taze enginar
1 su bardağı haşlanıp kabukları soyulmuş iç bakla
3-4 dal taze soğan
Zeytinyağı, tuz
¼ limon suyu (ekşi seviyorsanız yarım limon suyu)
1 demet dereotu

Yapılışı:
İç baklaları kaynar suya atın ve sadece 1-2 dakika bekletip çıkartın. Kabuklarını soyun.

Taze soğanları doğrayıp enginarları pişireceğiniz tencerede az zeytinyağında 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Ilınınca baklalara ilave edin ve tuzunu da katıp karıştırın.

Tencereye enginarları dizin. Enginarların hizasına kadar su koyun, tuzunu ayarlayın ve limonun suyunu da özellikle enginarların üzerine denk gelecek şekilde ilave edin. (Ekşi sevmiyorsanız dilimlenmiş limon da koyabilirsiniz). Enginarları bu şekilde pişirin.
Yaklaşık 15 dakika sonra bakla-soğan karışımını da enginarların içine ve artanını da kenarlara koyun ve üzerine kıyılmış dereotunu serpin. Bu şekilde enginarlar ve dereotları da tam pişene kadar yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte tutun. Afiyet olsun.

Püf nokta: Piştiğini anlamak için enginarların tam ortasına çatal saplayın. Kolay batıyorsa pişmiş demektir.

ENGİNARLI TAVUK
Bir de sonbaharda buzluğa koyduğum fakat tazesi çıktığı halde halen bitirememiş olduğum buzluk enginarlarım vardı. Bunlardan da aşağıdaki yemeği yaptım ve hatta bütün kış neden bu şekilde pişirmeyi akıl edemedim diye de kendime kızdım.

Malzemeler:
6 adet minik enginar
6 adet kemiksiz ızgara tavalık tavuk
1 demet dereotu
2-3 kaşık domates suyu
Tuz, karabiber, zeytinyağı
Düdüklü tencerenize biraz sıvı yağ döküp tavukları dizin ve tuz karabiber ekin. Tavukların üzerine enginarları dizin ve tuzunu ayarlayın. Doğramış olduğunuz dereotlarını en üste yayın. 1 çay bardağı kadar su ekleyin. En üste de domates suyunu lezzet vermesi için parça parça koyun. Düdüklünün düdüğü çıktıktan ve altını kıstıktan sonra 8 dakika pişirin. Gerçekten çok lezzetli oldu. Tavsiye ediyorum. Sevgiler…

5 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Bilgiler harika, yemek daha da harika. Ellerine ve kollarina saglik. Hersey cok guzel, sevgilerimi gonderiyorum.

Leziz Sofralar dedi ki...

ellerinize saglik nefis olmus enginar, ayrica enginar hakkinda hic birsey bilmedigimi anladim verdiginiz bilgiler cok isime yarayacak paylasiminiz icin tesekkürler sevgiler...

Calisan Anne dedi ki...

Sevgili Selen, bu yeni formatın müthiş oldu, önce faydalı bilgiler alıyoruz sonra da bir güzel terifi geliyor. Eline koluna sağlık.

canan kufer dedi ki...

selencigim,

cok güzel hazirliyorsun yazilarini, bilgiler, güzel resimler, harika tarifler.

ellerine saglik güzelim,
canan

Selen dedi ki...

Aybikeciğim,
Beğenmene çok sevindim. Benden de sana kocaman sevgiler.

Merhaba Seval,
Ne mutlu bana eğer seni bilgilendirebildiysem. Tanıştığımıza sevindim.

Esracığım,
Evet bundan sonra bu formatla devam edeceğim. Ben de yeni şeyler öğrenmiş oluyorum bu sayede. Teşekkürler canım.

Canım Cananım,
Çok teşekkürler iltifatlarına. Öpüyorum sera-mina yı da