30 Mayıs 2007

Fırında somon ve baharatlı patatesler


Dün akşam en sonunda iki aydır hayalini kurduğum somon balığını pişirdim. Bir türlü denk gelmiyordu. Somon balığını restoranlarda birkaç kez yemiş ve çok beğenmiştim. Nişantaşı'nda ve İkea restoranında yediklerimin hala tadı damağımda. Hatta İkea'nın sos tarifini bulmak için internette az dolaşmadım. Daha sonra Metro markette bir Cuma günü öğle arasında balık reyonuna uğramam ve iş çıkışı tekrar uğrayıp somon almaya niyetlenmem; o saate kadar somonların bitmesi ve sonrasında da bir türlü pişirmeye fırsat bulamamam ile olaylar gelişti.
Dün enginar almak için Migros'a uğradığımda balık reyonunda gözgöze geldik. Gerçi somonun belden aşağısı kalmıştı ama neyse :)) Hemen iki dilim hazırlattık. Birisi kocişe birisi de bana. İşten çıkışımız 19:30'u eve gelişimiz de 20:30'u bulduğundan, sonrasında da alışveriş torbalarını boşalt, balkon keyfine niyetlenip balkonu yıka derken saatin dokuzu geçmesi sebebiyle en pratik tarifi uygulamaya çalıştık. Canım da bana çok yardımcı oldu sağolsun.
İlk niyetim size enginarları hazırlayıp sunmak olduğundan ondan da geri kalmamam gerekiyordu ve bu durumda da yardıma ihtiyacım vardı. Enginar tarifleri sonra...

Tarifimiz çok basit. 2 dilim somonu çok az yağladığınız borcama yerleştiriyorsunuz. Tuzunu ayarlayıp 3-4 çarliston biberi doğrayarak üzerine dağırıyorsunuz. Her bir somonun üzerine bir dilim limon yerleştiriyorsunuz. Çok az su gezdirip (yarım çay bardağı kadar) borcamın üzerini aluminyum folyo ile kaplayıp 180 derecede önceden ısıttığınız fırına koyuyorsunuz. İlk 15 dakikadan sonra 200 dereceye getirip 5 dakika kadar daha tutuyorsunuz. Pamuk gibi balığınız hazır... (İlave Not: ben unuttum ama siz limon dilimlerinin altında bir tane de defne yaprağı koymayı unutmayın)

Balığınız pişerken de 5 adet ince kabuklu patatesi haşlıyorsunuz. Bıçak batırdığınızda tam göbek kısmına doğru bıçak hafif zor batıyor hale geldiğinde ocaktan alıyorsunuz ve dörde bölüyorsunuz.Teflon tavaya biraz yağ koyup, patatesleri ekliyorsunuz. Üzerine kırmızı biber, kekik, tuz ve az karabiber serpip ocağa koyuyorsunuz. Sürekli karıştırarak patateslerin her yönünün kızarmasını sağlıyorsunuz. Balığın yanında nefis bir lezzet.

Bu arada Nişantaşı'nda yediğim somonun yanında da patates püre vardı ve taze soğanla pişirmişlerdi. Çok lezzetliydi. Onu da en kısa zamanda deneyeceğim, size de tavsiye ediyorum.
Sevgiler
...
Somonun faydaları:
Somon balığının her derde deva bir çok faydası vardır,kısaca özetlemek gerekirse;
-Somon balığının çok besleyici ve lezzetli sindirimi de kolay olan bir havyar’ı(yumurtası)
-Yine sindirimi çok kolay olan,özellikle fileto olarak pişirilen, çok hafif bir eti
-Kalp damar sertliğine çok iyi gelen,Omega3 ve Omega6,yağları içeren bir yağı vardır.
Balıkta bulunan yağ asitleri Omega 3 ve Omega 6, kalp damar hastalıklarına karşı koruyor, kan şekerini düzenliyor. Depresyon, kanser, yüksek tansiyon ve kolestrole de olumlu etki yapıyor. Uzmanlar haftada 2-3 kez balık tüketmeyi öneriyor.
Omega yağ asitlerince zengin balıklar: Uskumru, tuna, morina, somon, sardalya, ton balığı, hamsi, ringa balığı, lüfer, kılıç balığı, istavrit ve palamut. Protein, A,B,D,E ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi insan vücudu için gerekli vitamin ve mineraller içeren balıkta doymamış yağ asidi doymuş yağ asidine oranla daha fazla. Omega 3 doymamış yağ asidi, bebeklik ve çocukluk çağında sinir sistemi ve beynin gelişmesine yardımcı olurken ileri yaşlarda da genel sağlığın korunması açısından önem taşıyor.
Omega 3'ün zengin olarak bulunduğu diğer besinler: yeşil yapraklı sebzeler özellikle semizotu, ceviz, fındık, soya yağı, kanola yağı, badem, avokado.
Ayçiçeği, soya, mısır, tahıl, kuşüzümü ve bitkisel sıvı yağlarda ise Omega 6 zengin olarak bulunuyor.
(Kaynak: )

17 yorum:

gezicini dedi ki...

sevgili Selen,
ben de dışarda yedim ama evde hiç somon denemedim. bu tarif bana kolay gözüküyor, denemem lazım. eline sağlık!
sevgiler
gorki

Ceylin ve Mert dedi ki...

selencim çoook lezzetli görünüyor...ve en önemlisi çok pratik yani tam benlik :)))) en kısa sürede deniyorum...by the way, ceylo da balık olayına bayılıyor, tam ceylocuğuma da göre :)))) öptüm canımcım :)))

Adsız dedi ki...

selencim dün akşam seni tanıdığımdan beri sayfanı okumaya doyamıyorum, kah güldüm,kah annaneciğini okurken hüzünlendim.
İyiki tanıdım seni.
Bende somon balığını dışarda yemeye bayılıyorum ama evde hiç cesaret edememiştim,rengi nasıl öyle kalıyor? haşlanıyormu? diye düşünüp duruyordum.tarifin çok basit ve heveslendirici ilk fırsatta deneyeceğim.ellerine sağlık.
(Bu arada akşam bizde de balkonda balık yapılacak, senin balkon yıka lafını okuyunca çok güldüm bende şimdiden ne şirinlik yapsamda balkonu eşime yıkatsam diye düşünüyorum :)

Selen dedi ki...

Gorkicim,
Umarım, dener, beğenir ve bana da beğenini haber verirsin. En sevdiğim yanı pratik oluşu oldu. Fırından çıktığında da pembe görünce acaba pişmedi mi dedim ama tadına bakınca süper olmuştu. Bu arada defne yaprağı da koyulabilir limon dilimlerinin altına, aklında olsun.

Senemcim,
O zaman en kısa zamanda Migros'tan alıp Ceylocuğuma pişir somonu. Yumuşacık etini çok beğeneceğinden eminim. Öpüyorum.

Mügeciğim :)
Alemsin vallahi. Eşlere balkon yıkatmak biraz zor. Hatta benimki ben yıkayacağım halde sırf bu yüzden balkonda yemek yemekten bile vazcayıyor hemen :))
Rengi nasıl pembe kalabiliyor bence de ilginç. Dediğim gibi pişmemiş gibi geldi ilk fırından çıkardığımda ama yumuşacıktı. En kısa zamanda denemen dileğiyle...

Selen dedi ki...

Mügecim,
Bu arada hemşeri oluşumuza da sevindim. Benim de halen Erdek'te olan bir arkadaşım var. Belki çocukluktan tanırsın bile.
Bu arada Kilis mutfağı nereden geliyor? Eşinden mi?
Sevgiler

AsYa dedi ki...

selen bravo walla iş çkışı somon pişirmeyi becermişsin..biz kendimizi eve atar abur cubur yerdik yada dışardan bişiler ayarlayıp eve getirip yerdik kolay olsun diye ,çalışırken tabi :) ya ben tembelim ya sen becerikli:)şimdi öğrendim bişiler yapıyorum artık:)
Ikeadaki somonu bende beğendim..gerçekten güzel sosları var köfteye de reçel gibi bi sos kokuyolar kırmızı kırmızı o da çok hoşume gitmişti ama sormadım ne olduğunu:) bi dahaki gidişime artık

Adsız dedi ki...

Selen,
Çok gezginci bir balık olduğunu biliyormuydun...:-)) yavrulamak için çıktıkları yeregeri dönüyorlar ve yumartalarını bıraktıkları anda ölüyorlar...
Bu balığı çok seviyorum... Aliminyum kağıda sarıp içine iki defne yaprağı bir ikide tane karabiber atınca 20 dk pişirince süper oluyor... patatesleride kabukları ile fırına koyuyorum (ufakları) mmmmm...
selamlar... arzu

Selen dedi ki...

Sevgili Asyacım,
Tembel demeyelim de vaktin olmuyordu diyelim ;). Ben de iş çıkışı somonu becerdim ama saat gece yarısı oldu biz yiyene kadar.
Bu arada somon sevdam ilk başladığında internetten ikea'nın tarifini bulmak için çok uğraşmıştım. Bir ustanın web sayfasını bulmuştum. İkea'nın köfte ve somon tariflerini veriyordu. Gerçek ikea ustası sanırım. Sana da adresi yolluyorum. Hem açılan sayfada uygulama videolarını hem de sağ alttaki 'recipes' e tıklayarak adım adım tarifleri alabilirsin. Sevgiler canım
http://www.realswedishchef.co.uk/

Selen dedi ki...

Merhaba Arzu,
İnternetten araştırmam sırasında okudum. Hatta yönlerini bulmadaki yeteneklerinden de bahsediliyordu. Çok ilginç...
Haklısın defne yaprağı aklımdaydı ama sonradan unutmuşum. Alüminyum folyoya sarma işini Migros'taki bey de söyledi fakat ben bu şekilde alüminyumun yemeğe geçtiğini ve kanserojen olduğunu düşündüğümden borcamda yapmayı tercih ettim. Ama bir dahakine defne yaprağını kesinlikle unutmayacağım ;)
Sevgiler

Selen dedi ki...

Merhaba adasim,Blogunu gezinirken buldum,somon en cok sevdigim yemektir bu tarifede bayildim deneyecegim ben bunu mango ve aci biber sosuyla yapiyorum mukemmel olur.Bende beklerim bloguna sevgiler
Selen,UK

Adsız dedi ki...

Selenciğim,

Doğum günü hediyen için çok teşekkür ederim.Bu aralar bana uygun olan ve aslında herkese gerekli olan yasalar bunlar...

Ayrıca balık tarifin ve yanındaki patetesler de bir harika!

Tekrar teşekkür deriyorum biraz daha yaşlanmış bir arkadaşın olarak.

Sevgilerimle

Doğumgünü çocuğu Gökçe

Müge Hüner dedi ki...

Selencim,
arkadaşını belkide tanıyorumdur ama ben iş hayatı başladığından beri erdeğe sadece 1 haftalığına gidebiliyorum,eskiden yazın 3 ay ohh.süperdi.
Kilis mutfağı eşimden geliyor, eşimin ailesi Kilis'li,annesi ve yengelerde süper marifetli bende onların yaptığı lezzetleri sizlerle paylaşıyorum.
Bu arada Botanik Park ile ilgili sana yanıt yazdım.
Sevgiler.

Selen dedi ki...

Merhaba Selen :)
Kendi kendime yazar gibi oldu. Hoşgeldin sayfama. Ben de önceden senin yorumlarını görüyordum. Hatta iki Selen oluyordu, sen değiştirmişsin teşekkürler. Bir sefer senin yorumunu okumuştum ve bu ben değilim ki diye paniklemiştim :))Çok sevgiler

Selen dedi ki...

Gökçeciğim,
Sen de balıksever olarak somonu da dene en kısa zamanda. Gözümüzün korktuğu kadar yokmuş. Diğer balıklardan bile basit pişirmesi. Öptüm canımm

Mügeciğim,
Ne güzel sizin ailede iki farklı mutfak birleşmiş. Zeytinyağlılardan vazgeçmenin gerekmesi biraz kötü olmuş. Ya da en azından eskisi kadar sık yapamaman. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Selencim,
Haftasonu tarifini denedim.Çok lezzetli ve çok pratik (düşün ben bile yapabildim:) Yanına da baharatlı patatesleri yaptım, harika bir lezzetmiş gerçekten..Benim gibi mutfağa zorla girenler için böyle pratik tariflerini bekliyorum :)
öpüyorum canım

Selen dedi ki...

Bilgenişkocum,
Tariflerim denenince daha da bir mutlu oluyorum :) Afiyet olsun canım. Beğendiğine çok sevindim.
Öpüyorum

Adsız dedi ki...

Selen abla ben yemek yapma konusunda pek becerikli değilim ama tarifini işin ustası anneme ilettim gayet güzel oldu. bir kere daha teşekkür ederim...=)
_________
Cem