20 Nisan 2007

YE#21 - Tavuk jambonlu tel kadayıflı börek

Yemek aşkı blogunun sahibi sevgili Emel bu ayki yemek etkinliğimizin ev sahibi.. Kendisine bizi ağırladığı için teşekkür ediyorum. Bu tarif için bir teşekkür de Fatma teyzeme.

Tel kadayıfın yapımını merak ettiğimden ve sizinle de paylaşmak istediğimden başladım internetten aramaya... Sevgili Yogurtland'in sayfasında çok güzel tarifini buldum, hem de fotoğraflarıyla. İyi ki fotoğraf çekmiş yoksa anlamak biraz zor olurdu. Bu şekilde incecik teller halinde hamur yapmayı ilk kimin akıl ettiğini de aşağıda bulabilirsiniz.

Yogurtland'de bu fotoğrafların Antakya'da çekildiğini görünce, araştırmamı daha da detaylandırdım ve sizler için aşağıdakileri buldum. Bir bilgiye göre de kadayıf ilk olarak Diyarbakır'da yapılmış.

"Hatay'da, diğer kentlerde pek rastlanmayacak özellikler taşıyan farklı bir çarşı var. Künefecilerle başlayan çarşı yolunda gecenin geç saatlerine kadar açık künefe dükkanları var. İçi tuzsuz peynirle hazırlanıp şerbetlenerek üzeri kaymak veya dondurma ilavesiyle servis edilen tatlı, Hatay'ın simgelerinden biri. Harbiye'de küçük tavalarda yapılanlar daha da makbul sayılıyor. Künefe malzemesi olan un ve su karışımı tel kadayıflar, kızgın sini üzerine delikli hamur kovasından duş misali dökülüp 1 dakika içinde pişirilerek kenara alınıyor." (kaynak:http://www.senkoyluler.com/)

"Kadayıf Diyarbakır’da 18. yüzyıldan beri yapıla gelen bir tatlı türü olup, Türkiye’de kendine özgü bir yeri vardır. Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir. 1900 yıllarından bu yana lakabı topal olan Hasan ALTUNBOĞA, Ahmet ve kardeşi Halit, Mehmet ve bunlardan sonraki kuşak ise H. Levent ALTUNHAN, H. Ahmet ALTUNCA, H. Halit ALTUNBOĞA gibi ustalar Diyarbakır kadayıfını günümüze kadar getirmişlerdir. Burmalı kadayıf denilince Diyarbakır kadayıfı akla gelir.
İMALATI: Baklavalık un ile önce bir hamur yapılır. Ancak bu hamur türü çok kuru bir şekilde alınır. Hamur iyice yoğurulur ve inceltilir. Kadayıf hamuru bir müddet rahatlaması için iki, üç saat dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bir çömçe ile hamura su katılıp inceltilir. Hamur tam kıvamına gelince biraz bekletilir daha sonra işlemeye başlanır. Daha önceden yakılmış odun kömürü “DIK” üzerine veya hava gazıyla çalışan ocak üzerine çapı 1.40 cm. olan ince bir bakır sac koyulur. Adına “kıf” denilen süzgeçli bir kab içine hamur doldurulur. Hamur bakır sac üzerine daire şeklinde dökülür. Daha sonra dökülen hamur ister burma şeklinde, ister düz tel olarak toplanılır. Bu iş hamur bitene kadar yapılır." (kaynak:http://www.dram.gov.tr/)

Tel kadayıf hamurlarımız hazır, şimdi de geçelim tarifimize:


Malzemeler:
300 gr tel kadayıf
1 kg süt
3 yumurta
tuz
1 dolu çorba kaşığı tereyağı(eritilip)+yarım kahve fincanı sıvı yağ
200 gr tavuk jambon
Dil peyniri
Kaşar peyniri

Yapılışı:
Ben bu böreği kare şeklindeki borcamımda yaptım. Borcamı yağlıyorsunuz. Kadayıfın yarısını tifterek tabana yayıyorsunuz. Üzerine tavuk jambonu sıralıyorsunuz. Bir sıra dil peyniri, tekrar jambon ve bir sıra da kaşar peyniri diziyorsunuz. Kalan kadayıfı da yine tifterek üzerine yayıyorsunuz.

Süt, yumurta, iki çay kaşığı kadar tuzu çırpıyorsunuz. Borcamdaki malzemenin üzerine gezdiriyorsunuz. Sıvı yağ ve eritilmiş tereyağını da karıştırıp üzerine döküyorsunuz ve üzerini folyolayıp 2-3 saat dinlendiriyorsunuz.

200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyorsunuz. Ve sonuç aşağıda, size de 'ye beni' demiyor mu....

Not: Yazmayı unuttuğum önemli bir not var. Böreği fırından çıkartınca biraz ılımasını bekleyin. Yoksa kesmeye başladığınız anda peynirler yayılıyor.

19 yorum:

pecete dedi ki...

Ciddi ciddi hazırlanılmış. Tebrik ederim, sıkı bir araştırma ve sonuç muhteşem. Ellerine sağlık Selen. Bu arada gözlerin nasıl oldu? İyisindir umarım. Sevgiler..

Yasemin dedi ki...

selen vallahi bravo :) ben tariflerime isim ararken sen malzemelerin tarihcesine kadar inebilmis cok tebrik ettim :) ellerine saglliikkkkk...

Unknown dedi ki...

Ay ne kadar ilginc bir tarif.Ben tavuk jambonu cok severim.Wallahi brawo.Bu etkinlogi bu yuzden cok seviyorum.Ne tarifle cikiyor.

Ellerine saglik cnm.

Ceylin ve Mert dedi ki...

selencim,

harika görünüyor. walla insanın uzanıp alası geliyor. eminim lezzeti de en az görüntüsü kadar süperdir :)))ellerine sağlık sekercim...

iyi haftasonları,
senem

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Selen,
Ellerine saglik, ne guzel tarifler bunlar boyle.
Hangisine bakacagimi sasirdim. Sevgiler ve iyi hafta sonlari.

GANNE dedi ki...

Selenciğim gerçekten çok farklı bir tarif olmuş. Gel beni ye diyor. :) Ellerine sağlık.
Sevgiler...

serinmavi dedi ki...

Eline saglik canim,cok hos gorunuyor.

Bizzat Hatay'da kunefe yemis biri olarak cok nefis oldugunu söyleyebilirim.Selam ve sevgilerimle...

Minik Kus dedi ki...

Selencim, ellerine saglik. Kadayifin tuzlu bir tarifini gorecegim hic aklima gelmezdi. Cok basarili gorunuyor, eminim tadi da oyledir. Sevgiler...

LaMa dedi ki...

Diyor diyor!!! Ye beni, bitir diyor...

Selen dedi ki...

Ayşemciğim,
Gözlerim iyi. Halen gözlük takıyorum yakında lenslerime dönünce daha da mutlu olacağım inşallah :)Bu araştırma biraz da senin içindi. Sen açıklamalı ve yorumlu yazıları seversin bilirim ;)

Sevgili Yasemin,
İsim konusunda sana yetişemem. Bir daha isim bulamadığım tariflerde sana danışacağım..

Gülenaycığım,
Sevdiğin tavuk tariflerine bir tane de ben ekleyebildiysem ne mutlu bana. Çok sevgiler

Senemciğim,
Sana da birgün yaparım, söz.. Hatta Ceylinciğim biraz büyüsün de hep beraber yeriz. Öptüm

Aybikeciğim,
Çok teşekkürler canım... Gözünüze hitap ettiyse ne mutlu, midenize de hitap eder umarım :)

Selen dedi ki...

Ganneciğim,
Sen gel ben seni aç bırakmam :). Denemeni tavsiye ediyorum canım.

Sevgili Serin mavi,
Kadayıfın tuzlusu nasıl olur diye ben de hayal edememiştim künefeye aşık biri olarak. Gerçekten de lezzetli oluyormuş... :)

Minik Kuşum,
Aynen katılıyorum sana. Oralarda tel kadayıf bulabilirsen dene mutlaka.. Çok sevgiler

Lamacım,
Bize de aynen öyle dedi :) Fotoğrafta sanki dilini çıkarmış gibi görünen tel kadayıf böreği :) Koparıverdik biz de onun dilini...

Adsız dedi ki...

Merhaba Selen kadayıfın tuzlusunu hiç düşünmemiştim harika bir fikir görüntüsü nefis ellerine sağlık.Bu etkinlik sayesinde seni tanımış oldum bundan sonra sıkca görüşmek dileğiyle sizi linklerime eklemek istiyorum sevgiler.
Pastacı kız
Özlem

Adsız dedi ki...

Merhaba Selen kadayıfın tuzlusunu hiç düşünmemiştim harika bir fikir görüntüsü nefis ellerine sağlık.Bu etkinlik sayesinde seni tanımış oldum bundan sonra sıkca görüşmek dileğiyle sizi linklerime eklemek istiyorum sevgiler.
Pastacı kız
Özlem

Selen dedi ki...

Merhaba Özlemciğim,
Ben de seni linklerime ekledim bile :). Sormana bile gerek yok, çok memnun olurum. Tanıştığımıza sevindim. Önceden blogcu'da birkaç kez sayfana ulaşmıştım diğer arkadaşlardaki yorumlarından. Yeni sayfan tek kelimeyle harika olmuş. Yeni sayfanda da fotoğrafından vazgeçmediğin o sevimli kız çocuğu sen misin yoksa?
Not: şimdi sayfana geliyorum ama buradan da yazmadan edemedim. Fındıklı tartolet, çilekli profiterol ve tavuk sarma başta olmak üzere tariflerine bayıldım..
Sevgiler

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Merhaba Selen'ciğim
Öncelikle nasıl olmuşta şimdiye kadar siteni keşfedememişim;(biraz önce sevgili Peçete'nin sitesinden sana ulaştım ;)Neyse zararın neresinden dönülse karmış;))Selen'ciğim kadayıf böreğin çok hoşuma gitti çok yakında 10 kişilik misafir grubu ağırlayacağım senden öğrenmek istediğim kare borcamın büyük mü yoksa küçük boymu bu ölçülerle 10 porsiyon çıkarma şansım var mı yoksa bu tarifin iki katınımı yapmalıyım ne dersin;)
şimdiden ilgine teşekkür ederim;)
SEVGİYLE KAL...

Selen dedi ki...

Merhaba sevgili Zuhal Yalçın,
Blogumu kurduğumdan beri (Aralık 2006) sizin sayfanızın da takipçisiyim. Hatta kömbe kaşıklarını sayfanızdan okuyup Ayşen hanım ile yazışmışlığım bile var. Her ne kadar kaşıklardan henüz almamış olsam da :))
Borcamım çok küçük değildi ve biz sadece 4 kişi yediğimizden fotoğrafta gördüğünüz gibi 8 dilime bölmüştük (6 da olabilir tam hatırlamıyorum, özür :) ). Sizi biraz bekletebilirsem akşam borcamı ölçüp size ölçüleri yazacağım. 10 parçaya bölebilirsiniz bence. Parçalar çok büyük olmayacaktır tabi ki.. Pişirdikten sonra yarım saat kadar ılımasını sağladığınızda rahat bölünecektir. Aksi halde peynirler yayılacağından bölmek de zor olabilir. Çok sevgiler. Hoşgeldiniz tekrar

Selen dedi ki...

Sevgili Zuhal Yalçın,
Böreği beraber yediğimiz arkadaşıma sordum da 9'a bölmüşüz :))) Tam uydurmuşum değil mi??
Borcamın ölçüleri ise 28X28 cm. Yani siz dörde dört bölüp 16 parça bile çıkartabilirsiniz.
Öpücükler, güzel günler...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

SELEN'CİĞİİİM SENİ ÇOK UĞRAŞTIRDIM LÜTFEN KUSURA BAKMA AMA ÇOK MAKBULE GEÇTİĞİNİ BİLMENİ İSTERİM KESİNLİKLE MİSAFİRLERE YAPILACAK SONUCU DA BİLDİRİRİM TEKRAR ELLERİNE SAĞLIK BEN DE SENİ ÇOK ÖPTÜM;)
SEVGİYLE KAL...

Adsız dedi ki...

Ne ayıp etmişimde sonucu yazmamışım kesinlikle denenmesi ve hatta benim bu tarifi hemen hemen her misafirime 3-5 kez yaptığım gibi ikram edilesi bir börek kesinlikle tavsiye ederim :)))Tekrar çoooookkkkk teşekkür ederim :)
SEVGİYLE KAL...