26 Nisan 2007

Dün akşam mutfakta biri mi vardı?

Dün akşam kocimiğin her çarşamba olduğu gibi yine halı saha maçı vardı. Bu sefer kızkıza program yapmadığımızdan ben evde kalıp yemek yaparak kendimi oyalamayı tercih ettim. Avrupa Yakası'nı izlemedim, aperatif birşeyler yedim ve kendimi mutfağa attım. Giriş 20.30 - Çıkış 00.30 idi. Delirdim ben galiba...

Evde yemek kalmamıştı ve birşeyler pişirmek gerekiyordu. Bir de ne zamandır denemek istediğim Pastacı'nın Paul tarzı çilekli tartı vardı.
İş dönüşü Migros'a uğradım ve anneanneciğimin çok sevdiği kızartmayı yapmak için 2 patlıcan, 2 kabak ve 5-6 çarliston biber aldım. Bunları annemin yaptığından farklı olarak (kabak ve patlıcanı) küp küp keserek vog tavada az yağda kızarttım. Biberleri de boyuna dörde böldüm ve yarım santim kalınlığında kestim. Kızarttıklarımı bir tabağa aldım ve koyuldum sos yapmaya. 4 domatesi rendeledim, 1 kaşık domates suyu koydum ve 3-4 diş sarımsağı dilimleyip içine attım. Suyunu çekene kadar pişirdim. Sosu kızartmanın üzerine yaydım. Hatta kocacım maçtan gelince hemen tadına baktı.
Cemoşcuğum bu kızartma senin için, sen çok seversin...

Pazar günü Ankara'ya yolculuğumuz sırasında mola verdiğimiz yerden kurutulmuş domates almıştım. Geçenlerde Necdet halamın kurutulmuş domates-biber ve patlıcandan yaptığı zeytinyağlıya bayılmış ve tarifini almış olmam sebebiyle denemeye karar vermiştim. Migros'tan domateslere ilaveten kurutulmuş biber de aldım. İkinci yemeğimizi yapmaya başladım. Yaklaşık 1 litre kadar kaynar suya yarım limon suyu ilave ettim ve 15 biber, 15 domatesi bu suya atarak 20 dakika haşladım. Bu arada 1 adet kuru soğan, 5-6 diş dilimlenmiş sarımsak, 2 rendelenmiş domates, 1 kaşık domates suyu ve 1 kaşık salçayı önce soğan-sarımsağı kavurup sonra diğer malzemeyi de ekleyerek pişirdim. Tuzunu ayarladım ve son beş dakika haşladığım biber-domatesleri de içine atıp biraz daha suyunu çekmesi için kapağı açık pişirmeye devam ettim. Sonuç aşağıda:

Son olarak da Pastacı Burcu'nun küçük tart kalıplarına yaptığı çilekli tartını ben büyük kalıbıma yaptım. Bu akşam yiyeceğimizden dilimli fotoğrafı yok. Ama bu halini görünce yememek için kendimizi zor tuttuk.

18 yorum:

canan kufer dedi ki...

selencik,
kizartman, sosun ve tartin harika ve kimbilir ne kadar da lezzetlidir? ama benim en cok hosuma giden anneannenin karti oldu biliyormusun? ne mutlu sana, ne mutlu sana anneanneciginin sevdigi yemegi yapabiliyorsun, cok özendim cooook.
sevgiler,
canan

Selen dedi ki...

Canım Cananım,
Anneannem benim için çok değerli. Bana ilkokula kadar o baktı. Hatta ailemin anlattığına göre ilk başlarda anneanneme anne deyip, anne ve babama da isimleriyle seslenmişim :)
Ama kötü gün gelip çattı ve canım Cemoşum geçen hafta Pazartesi rahatsızlandı. Ben de sanırım daha iyi hissedeceğimden onun sevdiği bir yemeği yapmak istedim. Onun için dua ediyorum. O 91 yaşında güçlü, yeşil gözlü, tatlı bir kadıncıktır. İkinci annem benim... Bu yazıları görmese de hisseder belki, değil mi?
Sevgiler canım

Adsız dedi ki...

MERHABA
BEN YENİ BULDUM SENİN SAYFANI VE YORUM YAZMADAN GEÇEMEDİM
HERLEY HARİKA
ÖZELLİKLE KURUTULMUŞ DOMATESLİ YEMEK
ÇOK SEVERİM
ÇOK ANNEMDE ÇOK SIK YAPAR VE SEVER
BU YAZ BAHÇEMDEKİ DOMATESLERİMDEN BENDE KURUTMULŞTUM
ÇİLEKLOİ TARTA HARİKA
ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Selen,
Ne kadar guzel seyler hazirlamissin. Zaten insan aska geldi mi ve evde de malzeme varsa dokturuyor senin gibi. Ellerine saglik, su kuru sebzelerden yaptigin cok ilginc, denemek lazim. Sevgilerimi gonderiyorum.

Minik Kus dedi ki...

Selencim, bunlar da ne demek istiyorum. Hepsi birbirinden guzel gorunuyor. Hele o kizartma sosu, sarmisakli sarmisakli ohhh nefistir eminim. Kurutulmus biberli domatesli yemek de cok guzel gorunuyor, cilekli tart da. Olsa da yesek hepsinden. Canim, anneannene gecmis olsun, ins. Allah acik sifalar versin. Yapilacak en guzel sey dua etmek, dualarim seninle ve anneanneciginle. Sevgiler...

Minik Kus dedi ki...

Selencim, yine ben. Bir onceki yorumumu alip yayinlamadan tekrar geldim. Bugun oglen senin kizartmalari gordukten sonra (ki daha once de Tuba'da gormustum) tamam dedim artik kacari yok. Canim o kadar cok kizartma istedi ki, aksam olmasini zor bekledim. Hemen cikista markete gidip patlican, biber, domates alindi. Evdeki patatesler ile birlikte bir guzel kizartilip sarmisakli domates sosu yapildi. Yanina da sarmisakli cacik. Ohhh bi guzel oldu anlatamam. En son ne zaman kizartma yedim hatirlamiyorum bile. Biraz kilo almaya meyilli oldugum icin yagli seyleri pek pisirmem de yemem de. Bu aksam icin de vazgecmek uzereydim yine ama Pare'm o kadar kilo verdin bi kereden bisey olmaz diyip beni destekledi :) Sonucta ortaya cok guzel bi yemek cikti. Ne cok konustum di mi? Aslinda tesekkur etmek icin gelmistim. Senin vesilenle bugun pek bi mutlu olduk, hem ben hem de Pare'm. Bu arada kizartmalari da ona yaptirdim, ben yagi gorunce yiyeyemem diye :) Opuyorum canim.

GANNE dedi ki...

Selencigim, ellerine sağlık.Hepsi çok güzel görünüyor. Kızartma bana da memleketimi hatırlattı. Yazın en favori yemeği. Kurutulmuş biber yaparız biz de ama domates denemedim daha önce hiç. Onu da denemek lazım. Çilekli pastaya ise bayıldım. Akşama ben de geliyorum yemeye. :)
Uzun süredir yogunlukta bloglara bakamadım. Sen bir çok yazı yazmışsın en kısa zamanda inceleyeceğim onları da.
Sevgiler...

aslı dedi ki...

Selencim harika şeyler yapmışsın kızartma tekniğini çok beğendim hiç olmazsa fazla yağ olmadan kızartmadanda mahrum kalmayız sos muhteşem...kurutulmuş domatesede bayılırım tatlına diycek yok vallahi hepsi muhteşem...ellerine sağlık....iyi bir hafta sonu diliyorum....

Calisan Anne dedi ki...

Sevgili Selen,
Bu akşam size yemeğe gelebilir miyiz? :) Bu arada sarımsaklı sosun altını kapattıktan sonra bir iki damla sirke katarsan, çok nefis bir lezzet oluyor.ama bir-iki damlayı aşmamak lazım.

Sevgili anneannen umarım en kısa sürede iyileşir, o güzel yeşil gözleri senin bebişini de görür.

Sevgiler,

Esra

MorKoyun dedi ki...

Kizartmayi ben de cok severim ama yapmak hic aklima gelmiyor nedense:) burada bizim ekmeklerden yok, ayni tadi bulamam diye herhalde:)

Calimero Mutfakta dedi ki...

Ellerine saglik selencim dokturmussun yine. .Ben de bi aralara 2-3 tarif birden koyuyordum bloga ama bu aralar pek ilgilenemedim.. Cilekli tart super gorunuyor.. Afiyet olsun.. Anneannene de acil sifalar dilerim..

Sanem dedi ki...

Selen, benim yorumlar cikmiyor senin sayfanda, merak ettim, bir daha deniyim dedim. Benden kaynaklanan bir sorun mu acaba diye... Diger yazdiklarimda da ozellikle annneannene gecmis olsun dileklerim vardi, ve yukardaki o minik karti cok begendigimi soylemistim :)

sevdamavisi dedi ki...

Selenciğim,
ellerine sağlık çok güzel olmuş tariflerin. Tarta bittim yalnız. Harika görünüyor. sevgiler

Selen dedi ki...

Merhaba sevgili Esra,
Hoşgeldin bloguma sayfama. Bu aralar pek ilgilenemiyorum sayfamla ama eski tariflerimle idare edersin umarım :) En kısa zamanda ben de ziyaretine geleceğim. Çok sevgiler canım

Aybikeciğim,
Çok teşekkürler. Ben de kuru sebzeli tarifi halamdan yeni öğrendim. Bir evenez usulü daha öğrenmiş olduk hep beraber :) Güzel bir lezzet tavsiye ederim. Çok sevgiler

Minik kuşum,
Ne iyi yapmışsın. Ben de kızartmayı o kadar özlemişim ki tadına doyamadım. Yakınlarda yine yapmayı planlıyorum. Ama dediğin doğru çok yağ çekiyor özellikle patlıcan ve kabaklar. Ne iyi yapmışsın da uzun uzun yazmışsın, çok sevindim. Sana ve Pare'ne çook sevgiler canım. Seni mutlu etmeye vesile olduysam ne mutlu bana...

Gannecim,
Çok sağol canım. Ben de her zaman sıkı takip edemiyorum blogları ve birikince de çok zor oluyor üzülüyorum kaçırdıklarıma. Her zaman gel yemeğe beklerim, bu ara biraz ağır gidiyor benim tarifler. Malum önce kilo vermek lazım :)

Aslıcım çok teşekkürler,
Yağdan kaçış yok ama olabildiğince azaltabilirsek ne iyi... Ben güzel bir haftasonu geçirdim. Umarım senin de haftasonun iyi geçmiştir. Çok sevgiler

Esracığım canım,
İyi dileklerine çok teşekkürler. Ben de hep anneannemin çocuğumu görmesi hayaliyle geldim bugüne dek, fakat bu olmayacak sanırım. Ama Allah'tan ümit kesilmez. En azından Cemoşum hala hayatta ve güzel yüzünü istediğimde görebiliyorum.
Bu arada istediğin her zaman yemeğe gelebilirsiniz :) Daha Go Mongo'ya gideceğiz biliyorsun :)
Sevgiler canım

Mor koyuncum,
Türk eliyle yapılan kızartma her yerde aynı olur merak etme sen. Yaz geliyor, kızartmasız olur mu hiç ;)
Sevgiler canım

Calimerocum,
Ben de bu ara eskisi kadar yoğun ilgilenemiyorum ve sizleri ziyaret edemiyorum. Olabildiğince yetişmeye çalışıyoruz işte... İyi dileklerin için teşekkürler canım

Sanemciğim,
Sadece bu yorumun ulaştı bana. Diğerlerini yollarken problem oldu heralde. Teşekkür ederim canım. Ufak kartı görünce ben de dayanamadım, hemen aldım ve Cemoşumun fotoğrafının önüne koyuverdim. Sevgiler canım

Sevdacığım,
Tart gerçekten de lezzetli oldu. Ben kepekli unla yaptım ve bu tarta çok yakıştı. Denemeni tavsiye ederim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

CanıM Selen, neler yapmışsın böyle... Ellerine sağlık. hepsi birbirinden nefis olmuş. Hele hele çilekli tart... offf

Kurutulmuş domates meselesi ise beni baştan çıkarmaya yetti :)

Sımsıkı kucaklıyorum.

Minik Kus dedi ki...

Selencim, merak ettim seni. Geliyorum hep guzel kizartmalar karsimda. Sen bu kadar ara vermezdin, insallah her sey yolundadir. Sevgiler...

Papatya dedi ki...

Sevgili Selen,
gecen gun ugradigimda biraktigim notu goremiyorum, herhalde bir problem oldu. Herseyden once ailenizin Yanyadan olmasi dikkatimi cekti. Benim dedem de Prevezede dogup cocuklugu Yanyada gecmis. Dedemi hic hatirlamiyorum. Yillar sonra ben bir Giritli ile evlenip Girite geldim ve bugunku adiyla Ioanna olan Yanya sehrini gorme firsatim oldu. Diyebilirim ki Yunanistanda gordugum en guzel sehirlerden birisi :) Umarim birgun siz de gorursunuz, eminim ki begenirsiniz.
Sizi linklerime ekledim ki tekrar ulasabileyim :)
Ben de Giritten tarifleri paylasiyorum blogumda. Beklerim...
Sevgiler,
Papatya

Selen dedi ki...

Zerrinciğim, çok teşekkürler. Sana yetişmeye çalışıyorum yemek becerisi konusunda...

Minik Kuş'um,
Pek de herşey yolunda değildi ama döndüm yine, 10 gün aradan sonra.. Beni düşündüğün için teşekkürler canım benim.

Sevgili Papatya,
İlk olarak bu yorumunuz geldi. Öncekiler ulaşmadı sanırım. Bir giritli ile daha tanışmak güzel. Ben de Yanya'yı görmek istiyorum. İnşallah hayatımın bir zamanında bu fırsatım olur. Çok sevgiler..