06 Temmuz 2007

Şeftalili Krep Pastası


Not: Fotoğraflarda kreplerim 1cm kalınlığında gibi çıkmış. Kabul ediyorum çok ince olmadılar ama kalın da değildiler :) tamamen fotoğraf azizliği... Bir de en kenarları daha ince olduğundan sarkmış ve komik bir görüntü olmuş :) Hamburger'e benzetenlere duyurulur. Haklısınız ama göz yanılgısı vallahi... Artık fikir benden daha güzelini yapmak sizden ;)
....
Bu pasta çok uzun zamandır aklımın bir köşesindeydi. Çalıştığım yerde Eurest'in yemek hizmeti verdiğinden ve Tarık Ustamızdan daha önce de bahsetmiştim. Hatta kuşkonmaz çorbası ve düğün çorbası denemelerim de onun sayesinde olmuştu. Tarık Usta birkaç ay önce bu krep pastasını çilekli olarak yaptığından bahsedip bize de denememizi tavsiye etmişti. Evvelki gün markete gittiğimde çilek aradı gözlerim ama yoktu :( ben de ne yapsam diye düşünürken baktım ki ortalık şeftali kaynıyor. Ben de kendimce tarifi hazırladım. Önce tarifi veriyorum. Daha sonra da bu ilk denememde edindiğim tecrübeleri size aktaracağım ki sizin ilk deneyiminiz daha başarılı olsun :)

Krep için:
3 yumurta
2,5 su bardağı süt
2 su bardağı un
1/2 su bardağı şeker
yarım paket vanilin

Krema için:
1/2 kg süt
3 kaşık un
3 kaşık mısır nişastası
1 çay bardağı şeker
1 çorba kaşığı katı yağ
1 şeftali

Süslemek için:
1-2 adet şeftali (ince dilim doğranmış)


Krep malzemelerinin tümünü mikser yardımıyla iyice karıştırın. Isıttığınız yağsız teflon tavaya küçük bir kepçe yardımıyla dökerek sırasıyla bütün kreplerinizi arkalı önlü pişirin. Bir tabağa alıp bekletin.

Ufak bir tencereye 1 adet şeftali doğrayın ve kullanacağınız 1 çay bardağı şekerden 1 yemek kaşığı alıp üzerine dökün. Biraz bekletip altını yakın ve sulanıp suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra rondo ile püre haline getirin.

Krema için yağ ve şeftali hariç tüm malzemeyi karıştırın (şekerin kalanını kullanarak) ve ocakta pişirin. Sürekli karıştırmaya özen gösterin. Kaynama zamanı geldiğinde birden koyulaşıp dip tutmaya yelteniyor. O yüzden hızlıca karıştırmanız gerekecek. Krema pişince içine önce yağı sonra da püre halindeki şeftaliyi de ekleyip mikserle çırpın.

Pasta için sırasıyla bir krep - bir tahta kaşığı krema şeklinde dizin. Tam ortaya denk gelen iki kata şeftali dilimleri de dizin. En üste kadar tamamlanan pastanızı yine şeftali ile süsleyin.

Tecrübe konuşuyor :)
1- Ben 15-20 cm çapında bir teflon kullandım. Bu sebeple de çok fazla sayıda krebim ve dağ gibi bir pastam oldu. Siz ya 25-30 cm çapında bir teflonla daha büyük çapta ama alçak bir pasta elde edin ya da malzeme miktarını yarıya düşürerek hazırlayın.
2- Krepleri olabildiğince ince pişirin. Bu sanırım tecrübeyle kazanılacak bir yetenek.
3- İsterseniz kenarını da krema ile kaplayabilirsiniz.

Haftasonunuz tatlı tadında geçsin...

21 yorum:

Hesna dedi ki...

Selen Merhaba
Krep pasta harika görünüyor. Ben krebi normalde de çok ince olunca seviyorum. Sende belirtmişsin pastada da daha güzel olur sanırım incesi.Eline sağlık.

Hesna

Adsız dedi ki...

Canımcım,

Ben bu lezzetli pastayı yeme şansına sahip olan biri olarak harika bir pasta yaptığını soylemeliyim. Arkadşlar inanın pasta servis için kesilince super bir goruntusu oluyor kat kat bir lezzet goruntusu bu...

Daha bitmedi bence en leziz kısım ise kremasıydı hafif ve nefiz şeftali sayesinde taptaze serinlik veren bir lezzet... Yaz gunu limonatayla serin serin ya da geleneksel usul olan çayla servis yapabilirsiniz...

Bence vişnelisi de super olur hemde tam mevsimi...

Ellerine sağlık Selencim...

Gökçe

ipek dedi ki...

Sevgili Selen ellerine sağlık, çok güzel bir tarif. Değişik yorumlamaya açık oluşu işi daha da keyifli hale getiriyor.
krep için naçizane bir tavsiye: tavanın iyice sıcak olması gerekiyor. Ve çok az miktarda krep bulamacını tavaya alıp, tavayı eğerek her tarafına incecik dağılmasını sağlarsan, arkası görünür incelikte kreplerin olur.
sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

selen canım evet resim aynen tarif ettigin gibi çıkmış ama eminim harikadır o pasta..hem de hafif ..ellerine sağlık.selamlar.

Leziz Sofralar dedi ki...

Selen'cigim ellerine saglik krepli pastalar bu ara cok ilgimi cekiyor ama bu pastanin o asil durusuna bayildim ben seftalilide eminim nefismi nefis olmustur yiyenlere afiyet olsun sevgiler...

Oya Kayacan dedi ki...

Mükemmel olmuş sevgili Selen. Dediğin gibi akıl ortaya çıkınca herkes istediği şekli, tadı verir 8~]

Adsız dedi ki...

crepler biraz daha ince olsaydi daha guzel olabilirdi sanirim, sadece bir tavsiye. Ellerine saglik..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Tariflerinizin hepsi çok hoşuma gitti . Çok güzel anlatım. Bu pastayı da yapmalıyım sanırım :)) Başarılar.

www.mavielmas.com

Tuba dedi ki...

Selen'cigim, cok cok guzel gozukuyor. Ama bir seyi cok merak ettim, kac kisi yedi bu kadar krebi. Cunku resmin arkasinda bir orduya yetecek kadar krep var:))
Cok sevgilerimle,

Nukhet dedi ki...

Selencim
Krep cok sik yaptigim bir seydir kahvaltilar icin ama her yerde gordugum krepli pastalari hic denememistim. Sen bana bir sevk verdin bu konuda. Aklimin bir kosesine kaydettim. Krepleri ince yapmak icin tavaya koydugunun yarisini koy ve hislica tavaya yaydir malzemeyi. Yaptikca yaptikca seninkilerde ince olacaktir. Ellerine saglik.

Neslihan dedi ki...

Selen ben krep pastayı çok severim ve eskiden çok yapardık, Almanya'da yaşamış bir yakınımızdan öğrenmiştik, ve bu aralar tekrar yapmayı istiyordum, beni tetiklemek için vesile oldu tarifin:)
Ellerine sağlık, görüntüsü çok güzel bence dergi fotolarına benzemiş:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Senin ben o kalın kreplerini de, o pastanı da, onu yapan ellerinide yerim :) üstünede bir de yanak alırım :)
Ellerine sağlık şirinem, ben aç karnına kocaman bir dilim yerim herhalde bu pastadan hem yemek hem tatlı gibi duruyor valla canım...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Selen'cim çok lezzetli görünüyor bu pasta ya ama ben şeftaliye elleyemem zzzzz... başka meyveyle denemeli :))
Sevgiler
Ellerine Sağlık...

Selen dedi ki...

Hesnacım,
Evet krepler biraz daha ince olsaydı daha güzel olabilirdi.. Ben kat aralarına o kadar bol krema sürdüm ki krebin tadı belli olmadı bile, oradan yırttık. İnce krep pişiremeyenler :) bu pastayı yarı yükseklikte yapsa yetecek gibi..
Sevgiler

Misafir aşçım Gökçeciğim,
Evet bunu yiyip de yorum yazabilecek bir tek sen varsın. Lakin diğer zatı muhteremler erkekti :) Yoruma tenezzül etmezler. Gökçeciğim kremanın tadını çok beğendi ve muhallebi olarak yapmaya karar verdi. İlk gelişimizde muhallebileri bekliyoruz şekerim.. Öptümm

İpekciğim,
Çok sağol canım. Evet bir dahakine kepçeyi daha az doldurup krepleri yapacağım. Ben sanırım biraz da iyi yaydıramam ve krepler delik kalır diye korktum :) (itiraf..)

Selen dedi ki...

Süheylacığım,
Tam yaza göre hafifti. Çok teşekkürler

Sevalciğim,
Umarım dener ve beğenirsin. Yapımı da basit. Sadece krema biraz sertleşsin ve pastayı kesmek kolay olsun diye yarım gün dolapta bekletmekte fayda var. Sevgiler

Oyacığım,
Haklısın. Krep uzmanlarından şaheserleri bekliyoruz artık :)

Selen dedi ki...

Sevgili anonim,
Tavsiye için teşekkürler..

Mavi elmas,
Hoşgeldin ve güzel sözlerin için teşekkürler. Umarım pastayı dener ve beğenirsin. Sevgiler

Tubacım :)
Benim pasta 15 cm çapında falan olduğundan altıya böldüm. Dilimler biraz tepeleme olsa da herkes bitirdi vallahi (ben de hayretler içindeyim). Hatta tatlı sevmeyen bir arkadaşım bile tamamını yedi. Sanırım çok hafif oluşundan... Sevgiler

Selen dedi ki...

Nükhetciğim,
Tavsiyene teşekkürler. Bir dahakine daha az miktardan yapmayı deneyeceğim. 3-4 seferde kaparım umarım işin inceliğini. Öpüyorum

Neslihancığım çok teşekkürler,
Seni tetiklediğime sevindim. Keşke beni de daha önce tetikleyen biri olsaydı. Pastayı denemek için bu kadar beklediğime pişmanım :)

Mögücüm ben de seni yerim o zaman :) Sana pişireceklerim listesine bunu da ekleyeyim bari o zaman. Öpüyorum

Selen dedi ki...

Buuucucum,
Sen de çilekle ya da tüysüz şeftaliyle dene, ne dersin? :)
Öpüyorum canım

Minik Kus dedi ki...

Selen ne guzel pasta olmus. Daha once hic denemedim krep yapmayi, insallah bir gun denerim o zaman sana tekrar gelip yorum birakirim :))) Seftaliye bayilirim ben, Gokce'nin de dusundugu gibi sadece muhallebisini bile yapip yemek lazim :))) Elelrine saglik :)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Selen
bu pastanın çikolatalısını görüp bu ne dehşet birşeydir demiştim hayran hayran. Şeftalisi de çok güzel fikir. Krebi ince yapmak hakikaten tecrübeyle olabilecek birşey sanırım.
Ellerine sağlık
sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Bu ne harika bir görüntü böyle. Selen'ciğim ellerine sağlık. Görüntü muhteşem eminim lezzeti de öyledir.
Sevgiler kocaman,