12 Aralık 2006

Bu sitenin adı neden “Yanya’dan Evenez’e”…

Sevgilim, canım anneannemin annesi, Girit'te doğmuş ve sonrasında Yanya’da yaşamış. Daha sonra Selanik’e gelin gitmiş ve I. Dünya savaşı sırasında da Türkiye’ye yerleşmişler. Anneannem Köyceğiz’de doğmuş. Annesinden dinlediği kadarıyla hep anlatır mübadele zamanlarını, çekilen sıkıntıları.. Küçüklüğümden beri dinlemeye bayılırım. Peki Yanya’dan Evenez’e nasıl geldik? Evenez, Avanos’un eski adı. Avanos ise babamın memleketi. Dünyaca ünlü peri bacalarının ve çömlek sanatının merkezi olan Avanos, modernliği, insanlarının sıcakkanlılığı ve en önemlisi gelenekleriyle benim için çok özel bir yer.Ben Yanya’dan Evenez’e uzanan bir yolculuğun meyvasıyım. Nerelisin dediklerinde Türkiye’liyim diyorum. Burada sizlerle büyüklerimden öğrenerek yaptığım yemekleri paylaşmak istiyorum. Şimdiden, bana destek olan Annem, Serpil Halam, Tülin Teyzeme çok teşekkürler..


AVANOS
Avanos (Evenez) Mitolojide volkan tanrılarının oluşturduğu, yağmur ve rüzgar tanrılarının yumuşak ve sihirli ellerinde biçimlendirdiği kapadokyada, doğanın yazıp çizdiği bir masaldır.Doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir. Doğa Peri bacaları 'nı oluştururken, tarihte insanlar da bu peri bacalarının içlerine konutlar oymuş ve fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini taşımıştır günümüze. Avanos, yaklaşık 13bin nüfusuyla çömlek sanatı, taştan oyma evleri ve eski ahşap köprüsüyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.
YANYA
Yanya (Ioannina), Yunanistan’ın en güzel şehirlerinden biridir. Doğal güzellikleri ve tarihe tanıklık edişiyle çok önemli bir kültür merkezi haline gelmiştir. Şehir yaklaşık 100bin nüfusuyla dağlarla çevrili bir ovada yer almaktadır. Yanya gölünün ortasında yer alan küçük adası ve surlarla çevrili eski kasaba görülmeye değerdir. Altın ve gümüş takı ve ahşap oymacılığıyla ünlü olan Yanya, Yunanistan’ın en dağlık bölgelerinden biridir.

Hiç yorum yok: