21 Eylül 2007

"Ramazan Geldi Hoş Geldi" Etkinliği




Yaman Ayşe'm yeni etkinliklerini Türk Gecesi ile başlattığından beri bloglara yeni bir renk geldi. Ben uzun zamandır YE# etkinliklerine hazırlanamıyor ve bir şekilde tarihini kaçırıyordum. Hatta Türk Gecesi etkinliğine de eski bir tarifimle katılmak zorunda kaldım. Bu ayki etkinliğimiz ise 'Ramazan geldi hoş geldi'. Bu sefer önceden planlarımı yaptım ve bir menü ile karşınızdayım. Yaman Ayşe'm affettin mi beni :).
Sevgili Süheyla'ya da ev sahipliği için teşekkür ediyor ve kolay gelsin diyorum. Tecrübelerine bir sonraki ayda ihtiyacım olacak Süheylacım :)





MENÜ
Yeşil Zeytin Çorbası
Fırında Güveç
Püre
Salata
Hurmalı Kek

Püre ve salata tarifini tabi ki vermeyeceğim, herkesin kendine göre bir tarifi vardır nasıl olsa. Diğer üç tarifi ise sizinle paylaşmak istiyorum çünkü ben denedim ve çok memnun kaldım.

İlk tarifimiz yeşil zeytin çorbası. Tarif Lezzet dergisi Eylül sayısından.

YEŞİL ZEYTİN ÇORBASI
100 gr çekirdeksiz yeşil zeytin (ben 1 konserve fora dilimli yeşil zeytin kullandım)
1 tutam zencefil
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı krema
6 su bardağı sıcak su
Karabiber-tuz
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu

Zeytinleri suda bekletip süzdükten sonra 1 çorba kaşığı yağ, karabiber ve zencefille robotta püre haline gelene dek çekin. Kalan zeytinyağında unu kavurun. Sıcak suyu ilave edin ve sürekli karıştırarak kaynatın. Zeytin püresini de ekleyip kısık ateşte 15 dk daha pişirin. Servis etmeden hemen önce çırptığınız kremayı da ilave edin ve karıştırın. Kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.
------


İkinci tarifimiz olan fırında güveç benim ilk denemem. Gerçekten basit ve çok da lezzetli oldu. 2 kişi için veriyorum tarifi. Fırın kabımın büyüklüğünü fotoğraftan tahmin edersiniz sanırım.


FIRINDA GÜVEÇ
2 parça bonfile (kuş başı doğrayın)
1 patlıcan
2-3 çarliston biber
2 domates
arpacık soğan, sarımsak


Patlıcan hariç diğer malzemeleri yağ, tuz, karabiber ile harmanlayıp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Bu arada da patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Dolaptan çıkartdığınız malzemelere sıktığınız patlıcanı doğrayıp ilave edin ve tekrar harmanlayın. Fırınızı 200dereceye ısıtın. Fırın kaplarına malzemeyi boşaltın, yarısına kadar su doldurun ve üstünü aluminyum folyo ile kapatıp fırına verin, 45 dakika pişirin. Yanında püre ile servis edebilirsiniz.
------


Tatlı tarifimiz de Nathalie Stoyanof'un Beyaz Mutfak kitabından hurmalı kek:


HURMALI KEK
250 gr doğranmış hurma
300 ml kaynamış su
115 gr margarin
1 su bardağı (175gr) toz şeker
3 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı (225gr) un
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karbonat

Sosu için:
1 kahve fincanı + 1 yemek kaşığı kahverengi şeker
60 ml süt kreması
50 gr margarin

Doğranmış hurmayı kaynar suyun içine koyup 2-3 saat bekletin. Bir kapta margarin, toz şeker ve vanilyayı 30sn çırpın. İçine yumurtaları birer birer ilave ederek çırpmaya devam edin. Başka bir kapta un, tarçın ve karbonatı karıştırın. Tarçınlı karışımı vanilyalı karışıma ilave edin ve son olarak hurmaları da suları ile birlikte ilave edip 1 dakika karıştırın. Kek kalıbına döktüğünüz karışımı 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.

Bu arada tüm sos malzemesini karıştırıp 3 dakika kaynatarak sos yapın.
Fırından keki çıkartın ve ısıyı 80 dereceye düşürün. Çıkardığınız kekin her tarafına eşit gelecek şekilde sosu yayın. Keki fırında 5 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın. Süslemek için kekin göbek kısmına üç hurma yerleştirebilirsiniz.

Herkese afiyet olsun. Hayırlı Ramazanlar.

21 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Selen'ciğim,
Hepsi çok lezzetli görünüyor.
Ellerine sağlık.
Sıra sana geldi. Logomuz hazır mı bakalım hımm?
:))))

Adsız dedi ki...

Ay ay Selenişko neler yapmışsın, döktürmüşsün valla. Ellerine sağlık. Herşey nefis. Ellerine sağlık. iyi ramazanlar..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Canım ne hoş bir menü olmuş bu böyle, yeşil zeytinli çorbaya bayıldım ayrıca güveç sunumun da çok hoş, kek nefis... Ellerine sağlık, Sevgiler :)))

GANNE dedi ki...

Selenciğim ellerine sağlık. Hepsi birbirinden güzel. Uzun süredir yoğunluktan blogcu dostlarımı ziyaret edemiyordum. Bir baktım müthiş lezzetler. Hemen denenecekler listesine alındı tarifler. Gelecek ayki etkinliğinde sana şimdiden kolay gelsin. Opuyorum şekerim.

NiNo dedi ki...

hepsi enfes hele hurmali kek bittim ellerien saglik

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Hangisine bakacağımı şaşırdım, hepside harika görünüyor. Ellerine sağlık Selen. Hayırlı Ramazanlar.

Betül dedi ki...

Merhaba Selen..Ellerine sağlık ne güzel bir menü..Yeşil zeytinli çorban çok ilgimi çekti.Tadını merak ettim..
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Selenim, ne güzel hazırlanmışsın etkinliğe hepsi birbirinden enfes...

Ellerine sağlık.. Çorbaya bittim..

sımmsıkı kucaklıyorum canımmm

Selen dedi ki...

Burçinciğim,
Logomu ve hummalı hazırlığımız tamamlandı. İlk şahitlerden biri de sensin :)

Ebruşcuğum :)
Çok teşkür şekercim. Sana da hayırlı Ramazanlar. Çok öperim.

Burcucum,
İlk kez kitap tariflerinden denemem bu kadar lezzetli oldu - hem çorba hem de tatlı. Sevgiler canım

Gannecim,
Çok sağol canım benim. Yoğunluğunu anlıyorum çünkü ben de aynı durumdayım malesef :(
Çok sevgiler canım

Nihancım,
Çok lezzetli oluyor. Hazır bu hurma bolluğunda dene bence ;)

Nazifecim,
Çok teşekkürler canım. Sana da hayırlı Ramazanlar.

Merhaba Betül,
Sayfanı arada ziyaret ediyordum ama yorumlaşma şansımız yeni oldu sanırım. Zeytin çorbasının tadı güzel, üç kişiye sordum kimse tahmin edemedi zeytin olduğunu, sebze diyen oldu mesela. Ama herkes beğendi ;)

Zerrinim,
Kocaman öpüyorum seni. Beğenmene çok sevindim canımcım

Müge Hüner dedi ki...

Şirinem, şirinem;
bu aralar bir süre duruyosun sonra hoop bomba gibi dönüyorsun. Vala menu süper ağzım sulandı, dört dörtlük hepsi birbirinden değişik ve özel.Ellerine sağlık canım benim öperim.

NiNo dedi ki...

canim tarifi not aldim denicem en kisa zamanda sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Yemekler harika görünüyor.
Ellerinize sağlık...:)

Selen dedi ki...

Mügecik,
Boşuna demiyorum şekerim çok yoğunum diye :) Neyse ki ispatım hazır :))

Nihancım,
Afiyet olsun..

Merhaba Burcu boncuk,
Çok teşekkürler..

lalecik dedi ki...

Marifet budur işte:) Ellerine sağlık nefis tarifler vermişsin etkinlik için. Çok iyi hazırladığın belli oluyor:) Afferin sana. Gelecek etkinlik içinde şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

selam yemekler çok nefis elinize saglık..

NiNo dedi ki...

canim keki yaptim bugun tad olarak nefis oldu ama :( gul seklinde slikon kalibim vardi onda yapim dedim :( malesef cikartirken param parca oldu resmen aglicaktim ne kadar ozendim ugrastim :( moralim cok bozuk ama tadina dicek yoktu gercekten nefismis oglum bile cok sevdi iki dilim yedi :( ama arkadasima goturecektim bu keki cok uzuldum coook :( slikon kalipta yapmasam bunlar gelmicekti basima sanirim :( hersey icin sagolcanim harika bir tad moralim duzelince bide kelepceli kalipta yaparim sevgiler

Selen dedi ki...

Nihancım,
Gül kalıpta yapınca sosunu nasıl döktün peki? tabanından dökmüş oldun o zaman değil mi? sosu da dökünce yumuşak bir kek oluyor ondan çıkmamıştır kalıptan diye tahmin ediyorum. Tadını beğenmene sevindim ama şeklinin bozulmasına üzüldüm canım.
Sevgiler

NiNo dedi ki...

yok canim once kaliptan cikartmaya calistim keki gun seklini tam gorim
uzerine sos dokim dedim duz tepsiye ters cevirirken kirildi kalan kismada ben sosu dokene kadar sos katilasti :( anlican pismis tavuga bile bu kadar iskence edilmedi ama tadi guzeldi sahurda yedik onemli olan o simdi en guzel yerinden bir foto yayinlicam bakarsin cok uzgun nino :(

NiNo dedi ki...

selencim tarifi kardesimde yapti henuz yeni anne 3 aylik bile degil hurmali kek yapicam deyince cani cok cekmisti tarifi onada vermistim tesekkurler ediyor cok begenmis tabii onunki benimki gibi husran olmamis sagol canim cok sagol

NiNo dedi ki...

selencim birisi hurmali keki yapmis ve sanirim un az geldiginden kek kotu olmus bana yorum birakmis aslinda bende unu aldigi kadar koymustum :( yani aslinda bu un azmidir canim ?? ben senin tarifin oldugundan miktara dokunmamistim ? ne diyosun bu yoruma??

NiNo dedi ki...

tatlim cok sagol destegin icin inan bende hic bir sey anlamadim yazilanlardan bir iki kelimeden cikartmaya calistim ne demek istedgiini ikinci yorumunu ise hic yayinlamadim cunku yazdiklarindan hic birsey anlasilmiyordu yardim ve destegine minnettarim sagol tatlim