18 Nisan 2008

Dünyayı Güzellik Kurtaracak


Yasocuğum çocuklarla ilgili yeni bir mim'de sobelemiş beni. Konumuz çocuk istismarını durdurarak dünyada güzelliğe katkıda bulunmak. Birçok ülkede ve en önemlisi ülkemizde de çocuk istismarını hergün haberlerde izliyoruz. Kaçırılıp zorla çalıştırılanlar, bedeninde sigara söndürülenler, dövülenler.... Hayretler içinde bazen ağlayarak nasıl yapıyorlar diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz.
İstanbul'da hepimiz trafiğin içindeyiz. Hergün aileleri tarafından para kazanmak için yollara dökülen çocukları görüyoruz. Temizlikten, saygıdan, eğitimden yoksun bir şekilde yanımıza yaklaşıp, önce konuşup sonra da istediklerini elde edemeyince saygısızca inatlaştıklarına şahit oluyoruz. Hem iyi yetişmiyorlar ve belki de büyüdüklerinde herkese zararlı bireylere dönüşüyorlar; hem de ailelerin yararı için küçük yaşta çalışmaya zorlanıyorlar.

Çok eskilerden hatırladığım evimizin önünde kaybolmuş ağlayan bir çocukla karşılaştığımız ve henüz 13-14 yaşımda olmama rağmen o çocuğu üşümesin diye mantomun içine sarmamdı. Sümükleri akmış, gözleri yaşlı bu miniğin ailesini bulmuş muyduk onu bile hatırlamıyorum. Zaten geçmiş hafızam kötüdür. Sadece beni etkileyen kareler kalır aklımda geçmişten.
Çocukluğumda öğrendiğim ilk şarkı kuş sesleri idi. Hatta bir video görüntümde yemek masasında herkesi susturmaya çalışarak cıyak cıyak bu şarkıyı söylüyorum :) Ama sizlere bunun sözlerini değil Levent Yüksel'den Tuana'nın sözlerini vermek istiyorum. Çocukluğumda değil ama ortaokul yıllarımdaki en meşhur şarkılardan biriydi. Peki neden mi bu şarkı? Hem eşimle aramızda özel bir anlamı var hem de.... Eh onu da bilen biliyor :))

LEVENT YÜKSEL - TUANA
Tuana, dallarına karlar yağıyor tuana
Ay, yüreğine ayaz vurur da
Sen üşürsün oralarda
Uyan, artık uyan
Kara gülüm zaman yok, kara gülüm
Mekan yok
Tut, asırlık umutlarla acılarla
Tut, bırakma peşini hayatın ateşini gel
Ah, akıp gider oyun akıp gider
Devam eder hayat
Ah, uyan da gel tuana
Yüreğim kan ağlıyor
Sana söz yine baharlar gelecek
Sana söz ışık sönmeyecek
Ölüm yok ki tuana uyan
Şimdi yaşanacak

7 yorum:

Cafe Gusto dedi ki...

Selenciğim Levent Yüksel'in bu gece son şarkısı da bizim şarkımızdı.Üstelik İzmir'de Sezen Aksu konserine gitmiştik ve Sezen sürpriz olarak Levent'i sahneye çıkarrtı ve sadece piano ile bu şarkıyı çalmış ve söylemişti.Muhteşemdi...
Uzun zamandır ziyaret edememiştim.Hepsi için ellerine sağlık..
sevgiler...

sevgiler..

Müge Hüner dedi ki...

Ben biliyorum, biliyorum:))
ay ayy ne şanslıyım.
Öperim seni

GANNE dedi ki...

Ben biliyorum sanki Tuana'nın önemini. :))

Adsız dedi ki...

Seloşum bu konu beni o kadar üzüyor ki savunmasız çocuklara nasıl el kalkar hiç anlamıyorum.Dediğin gibi bazen haberleri izlerken ağlamaktan helak oluyorum bazende kanal değiştiriyorum yüreğim dayanmıyor çünkü.

Eee şarkının anlamını ben de bilenlerdenim ne güzel:) ama bence sen özel bir duyuru yap şekerim...

gülriz dedi ki...

Keşke çocuklar hiç üzülmese, değil mi? Levent Yüksel, beni de ortaokul yıllarıma götürdü nedense :) Tuana için söyleyecek sözüm yok ki benim :)))))) Öperim yanaklarından kocaman

Tijen dedi ki...

Selen'ciğim nasılsın?
Özledim seni!

anne ve cocuk dedi ki...

blog ihmal mi ediliyor?