06 Eylül 2007

Kielbasa - Polonya Köftesi


Bugünkü yemeğimizin adı Kielbasa. Polonyada bayram ve düğünlerde yapılan bir yemek. Cumartesi günü davetlimiz olan sevgili arkadaşım Pelin ile birlikte pişirdik. O da iş yerinden Polonyalı bir arkadaşından öğrenmiş tarifi. Biz çok beğendik sizinle de paylaşmak istedim.

Pelin doğduğu günden beri tanıdığım (o zaman ben 1 yaşındaydım), ailelerimizin de çok yakın görüştüğü bir arkadaşım. Bizim düğünden beri bir türlü denk getirip de görüşememiştik. Meğer Pelin'de ne cevherler varmış. Bir sürü kursa gitmiş son 3 senede: pasta, makarna, ekmek, çikolata, vs. Cok özendim vallahi. Bir sonraki kursunda ben de peşine takılacağım.
Tarifimize gecelim:
-- 500 gr az yağlı kıyma
-- 2 orta boy patates
-- 2 havuç
-- 1 orta boy soğan
-- Maydanoz
-- 1 yumurta
-- 1 tatlı kaşığı şeker
-- Tuz-karabiber-kimyon (ve dilediğiniz her türlü baharat)

Patates ve havucu iyice haşlayın ve rendeleyin. Diğer tüm malzeme ile yoğurun ve buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Eğer köfteniz cıvık olduysa biraz un ilave edebilirsiniz.
Dinlenmenin ardından dereotu, maydanoz ve taze soğan kıyın ve hazır bekletin. Yağladığınız borcama (ben kare borcam kullandım) kıyma harcının yarısını düzgün şekilde yayın. Üzerini elinizle az miktarda yağlayın. Dereotu-maydanoz-taze soğan karışımını yayın ve kalan kıyma harcını da düzgünce yerleştirin. En üstünü yine yağlayin.

230-240 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Köfteniz pişerken 4 orta boy domatesi rendeleyin. İçine biraz salça ya da domates suyu, 100ml krema, tuz, karabiber ve ince kıyılmış biberiye ekleyin. Pişirin. Köfteyi servis yaparken üzerine bu sostan dökün. Ayrıca bu köfte yemeğinin ilaveten hardallı sosu varmış. Onun da tarifi şöyle:

-- 3 çorba kaşığı hardal
-- 3 çorba kaşığı süzme yoğurt
-- 5 çorba kaşığı ılık su
-- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
-- 1 çay kaşığı zencefil
-- tuz, karabiber hepsini ısıtılmış metal bir kasede karıştırın. Bunun için sıcak suya oturtulmuş kase kullanabilirsiniz. 5 dakika karıştırın. Domates sosla birlikte servis edin.

Kielbasa'yı domates sossuz yaparsanız - ki onlarda domates epey lüks olduğu için salça kullaniliyormuş zaten -yanında haşlanmış lahana ile servis ediliyormuş.
Püre ile birlikte servis ederek şık bir tabak oluşturabilirsiniz. Biz közlenmiş enginar ile yedik ki biraz daha rejimsel olsun :)

17 yorum:

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Selen değişik bir tarif olmuş ellerinize sağlık denenecekler listesinde yer alacak...
sevgiler serpil...

hilal imrak dedi ki...

orjinal tarifini en yakın zamada deniycem selenciğim.
Blog dünyasının yemekler üzerine en alternatifli kızı seniii...
sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba selen,cok degisik bir tarif uygulamissin.cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

senin rejimselini yerim ben..Kendi şirin, kelimeleri şirin arkadaşım benim. Yemek kıyma ile aram pek iyi olmadığı halde bana bile güzel gözüktü, lezzetli bir izmir köftemsi bişey sanki. Hmm denemek lazım. Malum iftar lara değişik şeyler düşünmek lazım.
Öperim çokk.

Adsız dedi ki...

Selen'cim malzemelerden anladığım kadarıyla çok leziz bir tarif. Pelin'in ellerine sağlık. Ondan böyle güzel diğer tariflerinide bekliyoruz. Blok açmayı düşünmüyormu? Aramızda görmek isteriz. Sevgiler, öptüm...

Neslihan dedi ki...

Selencim, merhaba nihayet blogcu arkadaşlarımın sayfalarına bakabiliyorum:) Yemek değişik geldi, yoğurma kısmını yapamam herhalde ama yapacak olursam bir çözüm bulurum(çiğ ete dokunamıyoruz da):) Senin ve Pelin'in eline sağlık canım, öpüyorum
Sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Afiyetler olmuş Selen'cim sizlere, ama böylesi dolu dolu bir lezzetin bizlere de afiyet olması mümkün, en kısa sürede denerim sanırım :))) Sevgiler...

Oya dedi ki...

Merhaba Senem, blogunu yeni kesfettim ve cok begendim. Senin de Pelin'in de ellerine ve emeginize saglik. Bu arada izgara kozlenmis enginar kalbini de ilk defa duydum/gordum. Guzel mi?

NiNo dedi ki...

harika gorunuyor cok degisik bir lezet olmali ellerine saglik canim tabii arkadasinin da :D

Tijen dedi ki...

Selen'ciğim,
Geçen yıl Şirince'ye gittiğimde Oro'nun domates sosunu almıştım. Onu yedikten sonra (kahvaltıda yiyordum) midemde bir yanma oluyordu. Önce ondan olabileceğini düşünmedim ancak diğer yediklerim hep aynıydı. Sosu sofradan kaldırdığımda yanma da geçince doğruca çöpe gitti içeriği. Sen de almış mıydın ondan? Yahut diğerlerinde benzer bir şikayetin oldu mu?

Minik Kus dedi ki...

Selencim selam,

Yorumunu aldim, hemen geldim sana ziyarete. Benim sinavlarin bitecegi yok malesef. Her sene doktoranin bir sonraki adimi icin gerekli sinavlari aliyorum. GEcen sene ilkini atlatmistim. Simdi de yeni 3 sinavim var. Ilkini bu hafta verdim. Onumuzdeki 2 hafta boyunca da diger iki sinav ile ugrasicam. En son 26 Eylul'de de sozlu sinavimi alip insallah hayirlisiyla kurtulucam. Tabi hala yasiyor olursam. Hos o zaman da yeni isler beni bekliyor olacak ama neylersin sectigimiz yol sinav dolu :) Sikayet etmek yok :)

Bu arada pasta-yemek kursuna gidenleri ben de kiskaniyorum. Keske hem vaktim hem de imkanim olsa da ben de gidebilsem. Neyse ki Ayse gibi blogcu arkadaslar sayesinde biz de kursa gitmis gibi oluyoruz :)

Son bir sey de domates icin. Ah domates, biber, salatalik ne degerlidir burda bilemezsiniz. En ucuz oldugunda domatesin yarim kilosu $1.5, kisin ise bu fiyat $3'e kadar cikiyor. Turkiye'de her sey, yani sebzeler nasil ucuz geldi anlatamam. Keske burda da olsa guzel ve ucuz sebzelerden :(

Bak geldim icimi doktum sana. Bir sor bin ah isit gibi oldu :)

Opuyorum, gorusmek uzre...

Leziz Sofralar dedi ki...

Selen'cim seninde arkadasin Pelin'inde ellerine saglik nefis ve hafif bir yemek deneyecegim mutlaka canim,sevgiler...

yaban mersini dedi ki...

ilk defa bir polonya yemegi tarifi okudum,ilginç geldi,denemeyi çok isterim ama Türk yemekleri dışında her şeye burun kıvıran kocamdan korkuyorum,sonra hepsini ben yemek zorunda kalırım ve bu da rejimsel bir şey olmazz.slmlar.

Sanem dedi ki...

Selen'cim domates sosunda kreme kullanmasam olur mu? Benim persembeye misafirlerim var, bu tarif fena olmaz.

Bu arada Sirince benim en sevdigim dogal ortamlardandir, ordaki ufak cocuklar koyde rehberlik yaparlar, tum detaylariyla anlatirlar, bayilirim cabalarina.

Ceylin ve Mert dedi ki...

selenişkom,

döktürmüşsün yine...goruntusu super, eminim tadı da en az görüntüsü kadar güzeldir..artı tam ceyloşuma göre, içinde bir sürü de sebze var, en kısa zamanda yapılacak...köfte canavarı kızım da bayılacak :))) cooook mersüüüü sekerim...iyi haftasonları...

senem

munevver dedi ki...

Selen, bu köfteyi bizimkiler çok beğenir.Soslu oluşuna hele bayılırlar. Eline sağlık.
Sevgiyle, Nane Limon

Selen dedi ki...

Sevgili Serpil, Senem ve Hilalciğim,
Çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim ;)

Mögücüm,
Valla içinde o kadar çok sebze var ki köftelikten çıkıyor aslında. Tavsiye ederim canım.

Ebrucuğum,
Aman dur blog falan deme, tarif kapımı kapama benim :)) Şimdilik benim sayfaya destek ile devam edecek ama kim bilir belki o da açar bir blog. Pelin? Açar mısın?
Öperim

Nesloşcum,
Tak eldivenleri ve dene, gerçekten yerken pişman olmayacaksın canım :)

Burcucum,
Kunter'im çok beğenecek, çok da faydalı bir tarif onun için. Afiyet olsun size de.

Merhaba Oya,
Evet, közlenmiş enginar gerçekten de çok lezzetliydi. Kendimiz de yapabilir miyiz diye düşündük durduk.

Teşekkürler Nihancım..

Sevgili Tijenciğim,
Açıkçası Oro'nun ilk defa bir ürününü alıyorum. Yedikten sonra hiçbirimizin bir şikayeti olmadı. Belki senin aldığında bir bozulma vardı sadece, olabilir mi? Közlenmiş enginarı tavsiye ederim. Çok lezzetliydi.

Minik Kuşum,
Ne güzel uzun uzun yazmışsın. Ne iyi etmişsin. Hep dök sen içini ben memnunum halimden ;) O zaman seni 26 Eylül'e kadar azad ediyoruz galiba. Çok kolay gelsin sana. Dualarımız seninle olacak, sınavlarında başarılar canım. Gerçi başaracağına eminim ama yine de söyleyeyim ;)
Öperim

Sevalciğim,
Çok teşekkürler. Şimdiden afiyet olsun size de :)

Sevgili Süheyla,
Aslında bu yemek rejimsel ama sınırı da aşmamak lazım dediğin gibi :) Ben de eşin beğenecektir. Çünkü malzeme olarak Türk damak tadına aykırı birşey yok içinde..

Sanemciğim,
Tabi ki olur. Bu durumda sosun biraz daha koyu olmasını istersen içine biraz un koy. Krema biraz da bu etkiyi yaratıyor çünkü. Aman fazla kaçırma ununu :)

Senemişko,
Ceylocuğum çok beğenecek eminim. Cheesecake'ten sonra köfteyle ilgili yorumunu da bekliyorum küçük gurmemizin :)

Münevver ablacım,
Tarifimi sizin beğenmeniz ayr bir güzel. Size yetişmek için çok ekmek yemek gerekecek ;) Sevgiler