19 Eylül 2007

Her telden çalmak...

Balıkesir tarifleri ve artan makarnayı değerlendirmek üzerine bir yazı ve SEVERİM oyunu...

1. TEL
Geçen haftalarda eşimin ailesi bizi ziyarete gelmişti. Eşimin anneannesinin ellerinden katmer (iç yağlı) ve hamur çorbası yapmak için hamur da getirmişlerdi. Bu isimler Balıkesir'e özgü tabi ki. Sizlerle de bu yöresel lezzetleri paylaşmak istedim.

İÇ YAĞLI
1 bardak ılık su
1 paket maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
3,5 bardak un
Hamur yoğurulup parçalara bölünür. Parçalar tabak büyüklüğünde açılır. Bolca yağlanır, yumru yapılıp tekrar açılır. Çok az yağlı tavada pişirilir.

HAMUR ÇORBASI
1 yumurta
1 tutam tuz
1 bardak su
Aldığı kadar un
ile hamur hazırlanır. Yaklaşık 2mm kalınlığında unlanarak açılır ve biraz kuruması için bekletilir. Daha sonra küçük kare parçalara kesilir.
Yağ ve salça kavrulur. Su eklenir. Kaynayınca hamur ve haşlanmış nohut ilave edilir. Siz benimkinin çok hamurlu göründüğüne bakmayın. Hamurunu dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

2. TEL
Bir de geçenlerde biraz abartılı miktarda yaptığım makarna dolapta beklemekteydi. Ne yapsam diye düşünürken sunumu güzel ve artan makarnaları değerlendirmek için birebir olan bu tarif geldi aklıma. Sizler de artan makarnalarınızı farklı şekilde yemek için uygulayabilirsiniz.

FIRINDA MAKARNA

Haşlanmış makarna
Kendi suyunda pişmiş mantar sote
Haşlanmış ve didilmiş tavuk
Kaşar
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı tavuk suyu
1 yumurta
tuz-karabiber

Makarna, mantar ve tavuğu tuz-karabiberle harmanlayıp yağlanmış borcama yayın. Üzerine çırptığınız yumurta, süt, tavuk suyu karışımını dökün ve fırına verin (190 derece). İlk 10 dakika üzerini folyo ile örtün sonra folyoyu alın ve suyunu çekene kadar pişirin. Servisten önce rendelediğiniz kaşarı üzerine serpin ve kaşar eriyene kadar daha fırında tutun.

3.TEL
Severim Oyunu...
Sevgili Müge & Müge beni severim oyununa davet etmişlerdi. Yazmak ancak kısmet oldu. Sevdiğim şeyleri üçe indirgemek zor olacak ama içlerinden üç tane seçeyim dedim.


Ailemi, dostlarımı severim. Onlarsız bir hayat düşünemiyorum. Yalnızlık ve sevgisizlik hiç bana göre olmadığından etrafımda sürekli olsunlar isterim.



Yemek yapmayı severim. Mutfakta geçen vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum bile... Bu sevdamın gücünü blog açtıktan sonra daha da fazla anladım.


Gezmeyi, farklı yerler görmeyi severim. Ailemle çok fazla gezdiğimden ve yükselenimden sanırım (Yengeç olduğumdan değil kesin) evde oturmak hiç bana göre değil. En fazla bir tam günü evde geçirebilirim. Sonrasında en azından markete gitmem ve bir soluk hava almam lazım :))

İşte bunlar da benim sevdiklerim. Ben kimseyi sobelemiyorum. Çünkü tüm blogcuları çok seviyorum :)

7 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Selen,
Tariflediğin hamur çorbasının benzerini biz de yaparız. Çok da severek yeriz. Yapanların ellerine sağlık. Kalmış makarna değerlendirme çalışman da gayet başarılı:) Yemek yapmayı sevmen iyi olmuş bak biz de seni tanıdık böylece.
Sevgilerimle...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

İç yağlıya çok benzer bir lezzetimiz var bizim de, adı da kendisi gibi "Yağlı" ;))
Herbir tel için paylaşımına sağlık Selencim :))

Aybike Ceylan dedi ki...

Selen'cigim, Herbiri cok guzel olmus, hele o katmer yok mu, buradan bile cok guzel gorunuyor,yapanlarin ellerine saglik.
Pinar'ida ayrica kutluyorum, allah analai babali buyutsun. Sevgiler

lalecik dedi ki...

Selenciğim, iç yağlıya bayıldım, yapmasıda kolay gibi denenicekler diye not düştüm. Ama bu hamur işleri beni birgün top gibi yapacak:)Tamam sporcu olabilirim ama herşeyinde bir sınırı var dimi:) Bakalım artık hep beraber göreceğiz ya top olacağım yada fidan.
Sevgiler.

Selen dedi ki...

Elvancım,
Sağol canım.

Burcumik,
Bol yağlı şeyler hep çok lezzetli oluyor değil mi?

Aybikecim,
Amin darısı başımıza artık. Pınar'ın izinden gideceğiz biz de :)

Lalecim,
Sen asla top olmazsın bence, top gibilik bende görülebilir ancak :) Ben yemedim zaten katmerden. Ucundan acık aldım vallahi :)

ayseyaman dedi ki...

Selencim bu iç yağı kuyruk yağı gibi birşey mi? her ne ise bayilirim ben :) Katmer yapan olsada yesek...:)

Severim oyununa hemen herkes ciddi cevaplar vermis, bende mi ciddi cevap versem diye dusunuyorum ama yok yok sevdiğimin gizli kosede kalmis şeyleri sizle paylaşmazsam catlarim.:) Ama su siralar iki satir yazmaya ilhamim yok , bekliyorum ki gelsin! :)

Optm
sevgilerle

Selen dedi ki...

Ayşem yamanım,
İç yağı değil kız. Tarif çok yağlı olduğundan ve içine yağ katılıp tekrar açıldığından iç yağlı deniyor :) alem şekerim.
Benim severim cevapları da pek klasik oldu ama napalım. senden de bekliyoruz. öperim