07 Ağustos 2007

ALAÇATI ve VİŞNE LİKÖRÜ


Cumartesi iş dolayısıyla İzmir’e gitmiştim. Tabi ki ben ve ailem bu fırsatı kaçırmadık ve haftasonu da keyif yapmak üzere İzmir’de buluştuk. Cumartesi günü Çeşme ve Alaçatı turumuzdan sonra Pazar günü de yazlığımıza geçtik. Biraz buz kıvamında olan denizde yüzme şansı buldum. Şok etkisi ile kendime geldim :)

Haftaya izindeyim. O yüzden 1 hafta sizlerden uzak kalacağım. Hatta izin sırasında ziyaret edeceğim yerlerden biri de Alaçatı. Ama ben iki hafta önceden ortalığı kolaçan etmiş ve çok beğenmiş bulunuyorum. Alaçatı’nın dokusu, evleri, renkleri, sokakları, restoranları, her şey çok zevkli… Sizlerle de gözüme takılanları paylaşmak istedim. Birkaç tane de tavsiyem olacak. Burada fotoğrafı olmayan 3 yer var. Birinin fotoğrafını pil bittiğinden çekemedim (inşallah tatilde çekeceğim), diğer ikisi de henüz babişkodan gelmedi (babamın makinesiyle fotoğrafları çekmiştim de). O sebeple ben sadece isimlerini size aktarıyorum.

İlki Taba Seramik. Bahar Tabak burayı sanırım birkaç sene önce açmış. Çok hoş tasarımlar var. Tabaklar, duvara asabileceğiniz kabartmalı seramik plakalar, vazolar, kuş motifleri, vs. Ben de buradan kuş koleksiyonuma bir ilave yaptım. Gerçekten çok zevkli bir yer gezmenizi tavsiye ederim.

Diğer tavsiyem ise Ayşe’nin Dolabı. Çok sade, beyaz ağırlıklı kıyafetler ve çocuğunuza harika eşyalar bulabilirsiniz buradan.

Bir de Ardıç Kuşu Restoran (Cafe) var. Umarım adını doğru hatırlıyorumdur. Orada yemek yemedik ama kırmızı panjurları, hepsi farklı renk eski zaman sandalyeleri ve duvarlarındaki sokak lambalarına konmuş gibi duran kırmızı ardıç kuşları ile harika görünüyor. En azından fotoğrafını çekin derim :)

Pazar günü denizden sonra, günbatımı manzarası ile mangal keyfi yaptık. Menüde sardalya ve tazecik yeşillikli salatamız vardı. Ayrıca cumartesi günü olan Alaçatı pazarından aldığımız deniz fasulyesini de hazırladık. Halam için deniz börülcesi alırken, tatlı pazarcı teyzem bize deniz fasulyesini de tavsiye etti. Yapımı börülceye göre oldukça basit olan bu otumuzu sadece dallarını bölüp kaynar suda haşlayarak pişiriyorsunuz. Kendinden mayhoş ekşimsi bir tadı var. Çok lezzetli. Onun da fotoğrafını çekmek karnım doyduktan sonra aklıma geldi :)) Bu sefer foto konusunda sınıfta kaldım…

Pazardan bir de resimde gördüğünüz meyveyi aldık. Hormonlu sanmayın, tamamen doğal, yaklaşık 20 yıldır Alaçatı’da yetiştiriliyormuş. Tüysüz şeftali görünümünde, sulu, erik-şeftali karışımı bir meyve…

Sadece gezdim sanmayın. Bu gezide sizler için de çalıştım :). Kuzenimin yapmış olduğu enfes vişne likörünün tarifini veriyorum. Teşekkürler Ümran ablacığım, ellerine sağlık.

Malzemeler:
1kg vişne
½ kg şeker
1 adet 70cc konyak (Tekel)
1 çubuk tarçın

Yapılışı:
Vişne, şeker ve tarçını kat kat döşeyerek kavanoza diziyorsunuz. Bir hafta boyunca ağzı kapalı şekilde arada çalkalayarak bu karışımı güneşte bekletiyorsunuz. Bir haftanın sonunda konyağı da üzerine ilave edip ağzını kapatıyor ve 3 ay karanlık bir yerde bekletiyorsunuz. Bekleme süresi biraz uzun ama gerçekten de çok lezzetli bir likör. 3 ayın sonunda süzerek şık bir şişeye doldurabilir, ikram ederken yanında vişnelerinden de sunabilir ya da vişneleri keklerinizde kullanabilirsiniz. Dilerseniz konyak yerine votka da kullanabilirsiniz fakat bu durumda tadı daha keskin olacaktır. Ayrıca vişne yerine daha az su salan bir meyve kullanırsanız su da ilave etmeniz gerekebilir.

Kıssadan hisse : Alaçatı’ya mutlaka gidin, pazarını da gezmeden dönmeyin.
Hepinize sevgiler


33 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Feci şekilde Alaçatı'ya gitmek istedim şimdi. Böyle güzel anlatırsan olacağı buydu. Seneye umarım diyorum.
Teşekkürler güzel bilgilerin için.
İyi tatiller,
Kocaman sevgiler,

sevdamavisi dedi ki...

öyle güzel anlatmışsın ki kalkıp yollara düşesim geldi. kim tutar beni diyeceğim ama çoooook tutan var. yüreğine sağlık.

Ceylin ve Mert dedi ki...

Sekercim resimler super :)))) Bayıldım...Walla oralarda olasım geldi :)))) Neyse tatil dönüşü yenilerini bekliyorum...Öptüm çooook...Senemişko

Sanem dedi ki...

Şu yandaki haberleri, etkinlikleri, tavsiyeleri senden takip etmek hoşuma gidiyor, hiç aynı değil devamlı değişiyor.

İyi tatiller sana, o mavi pencereli evler bana çok tanıdık, burnumda tütüyor her yer.

Sevgıler ;)

Müge Hüner dedi ki...

yaaa olmazki bu yapılmazki, küstüm sana, benim tatil dönüşü yazmayı planladıklarımı aynen yazmışsın, muhtemelen resimlerde aynı olacağından benim yazı suya düştü:) olmadı şirine hanım kırdınız beni:))
Şekerim şaka bir yana, yarın sabah alaçatıya uçuyorum kısmetse, gitmeden mini bir rehber oldu bana ve resimlere bakınca içimi bir mutluluk kapladı, yaşasın burda olacağım yarın diye:) Öpüyorum koocaman. Beni özle olurmu?

Selen dedi ki...

Burçincim,
Gel haftaya seni de götüreyim? Arabada yer var :)

Sevdacım,
Beni tutan biri olabilir onu da yanımda götürüyorum :) Çoğalana kadar gezebildiğimiz kadar gezmek lazım sanırım. Öpüyorum

Senemişko,
Tatil dönüşü daha da bol bol resimlerim olacak inşallah. Herşey sizler için :)

Sanemcim,
Evet sağ tarafı olabildiğince güncel tutmaya çalışıyorum. Eksiğim olursa hatırlat olur mu? Sen İzmirli miydin yoksa kız? Mavi panjurlar tanıdık geldiğine göre. Biliyordum da unuttum mu yoksa :)

Mögücüüüüm,
Ama napıyım o kadar foto çektim Cumartesi yayınlamadan olmazdı. Sende o usta fotoğrafçı kociş olduktan sonra benimkilere beş basarsın merak etme :) daha profesyonel makinam bile yok. O evleri görünce o kadar heveslendim ki. Elimde minicik fotoğraf makinesi çektim artık olabildiğince.. Senden daha güzellerini bekliyoruz. Ben de tatil dönüşü bakarım artık. Özlerim seniiiii..

Turkish Jade dedi ki...

Merhaba,

Fotoğraftaki şeftali çeşidini tanıyorum. Bu İspanya'da bol yetişen ve tüketilen, fakat öteki ülkelerde pek bilinmeyen bir çeşit, adıysa "Papaguayo". Araştırdım; fakat öteki dillerde bir adı yok, sanıyorum dünyada pek tanınmıyor ve yetiştirilmiyor. Latince adı Prunus persica platycarpa. Prunus persica bildiğiniz şeftalinin adı. Bu çeşidi ise "platycarpa". İspanyolca bilenler bu sayfaya göz atabilir:
http://articulos.infojardin.com/Frutales/fichas/paraguayos-paraguaya-prunus-persica-platycarpa.htm

Yazılarını severek okuyorum Selen :) Ufak bir katkım olduysa merakını gidermek adına, çok sevinirim.

Bahsettiğin bütün otlar iştahımı kabarttı, aah ah...

Sevgiler :)

gülriz dedi ki...

Selenciğim, ne güzel, kısacık bir zamanı bile değerlendirmişsin. Alaçatı da kimbilir ne kadar güzeldir, ben de en kısa zamanda bir Alaçatı ziyareti yapmak istiyorum. Demek ki fikirlerinden faydalanacağız artık :)))) Öpüyorum seni, kocaman kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

Alaçatı çok güzel görünüyor.

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Bir Alaçatı yapmış kadar oldum, şu meyveyi çok merak ettim doğrusu, pek imrendim pek :)) Rejimdeyken tatlı görmüş kadar oldum velhasıl tatilsiz bünyemle :))
Sevgiler :))

Selen dedi ki...

Özgecim çok sevindim gizli bir okurum olduğuna :) bilgilendirme için de çok teşekkürler. İspanyolcam yok ama hemen bakıcam internetten. Arada yaz böyle. Çok sevgiler canım

Gülrizciğim,
Asıl tatildeyken iyice keşfedeyim de anlatayım size. Zaten Müge de orada şimdi. Ben dönmeden o ballandırır sayfasında :)

Meltemcim, bence de harika.

Burcumik, Özge meyveyle ilgili çok güzel bir bilgi sundu bize. Doğanın ne çok nimeti var değil mi..

Neslihan dedi ki...

Selencim, çok imrendim, gerçekten biz de tatil rotasını belirlemeye çalışıyoruz, aşçı yamağı yakın sayılacak bir yerlere gidelim diyor belki Alacatı'ya kaçarız:) Ben de çok sevmiştim Alaçatı'yı. Bu arada çok kısa zaman oldu tanışalı ama bana çok eskiden tanışırmışız gibi geliyor ve tatlı sohbetimizi özlediğimi farkettim, artık tatiller bitince buluşalım derim:)
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Selen'ciğim,
Kısa bir zaman içersinde bu kadar güzellikleri yaşayıp bizlerle paylaşıp bizleri burada hayalperest yapman çok hoş oldu..))Alacağın olsun canım..))Ben Alaçatı'ya hiç gitmedim canım.Şimdi merak etmeye başaladım.Özellikle (sanırım şeftali)resimdeki meyvenin tadına bakmayı da isterdim..))Teşekkürler paylaşımların için..Sevgierle.

Yemekbahane dedi ki...

Selen,

Biz biryere gidemiyoruz diye hayıflanalım sen bağıra bağıra tatile gidiyorum yaz.olmaz ki şekerim böyle...Güle güle git güle güle gel.Gelince sanayideki lokantaya götürücem sizi ;)
Bir de eminönüne !!!!

Öperim
Müge

Adsız dedi ki...

Selen'cim bende Alaçatı'ya gittim ama bu denli gezememiştim. Fotoğraflar çok güzel. İnşallah bir dahaki gitmemde daha ayrıntılı gezip dediğin yerlerede giderim. Vişne likörüde harika. Ellerinize sağlık, öpüyorum, sevgiler..

Adsız dedi ki...

Canım Selenim, ben İstanbuL'a geldim sen gidiyorsun.. Canım benim.Alaçatı çok sevdiğim bir yerdir. Ne mutlu.. Güzel güzel gez.. Güzelll tatil yap.

Sımmsıkı kucaklıyorum seni

ayseyaman dedi ki...

Selen'ciğim
şimdi ne kadar üzüldüm bilemezsin. Çeşme, selçuk, kuşadası, şirince pır pır gezen ben Alaçatı'ya gitmemişim ya da gittim hafızadan silinmiş. Beyaz Bodrumsu kerpiç evlere, mini hediyelik dükkanlara, hele bir resim var kerpiç lokantanın önünde yastıklı masaların yola döküldüğü, mumlukların masada geceyi beklediği mekana bayıldım ben..oturacagım oraya, gelene geçene bakacagım, nesi meşhursa ondan sipariş edeceğim. oyy oyy! :)
Selen'im sana iyi gezmeler canim, benim içinde gez melezim oldu mi?...
optm sevgilerle..

munevver dedi ki...

Sevgili Selen, iyi dinlenmeler sana. Ben de bir kaç gün yokum. Döndüğünde görüşmek üzere..
Sevgiyle, Nane Limon

Esra dedi ki...

Cok guzel anlatmissin! Teyzemin yaptigi visne likoru geldi aklima. Ne guzel yapardi eskiden, niye yapmiyor ki artik?! Hatirlatayim ben ona... canim cekti!
sevgiler :-)
Esra

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Yıllar önce bende bir haftasonu kaçamağı yapmıştım Alaçatı'ya.. Cuma akşama arkadaşlarla iki araba konvoyu yapıp sabaha doğru şirin pansiyonumuza varmıştık, akşama da Moloko'nun konseri vardı...
Ama o haftasonu yetmedi bana, senin yazını da okuyunca tekrar gitmek ve bu sefer uzun uzun kalmak istedim, kısmet seneye bebişimle birlikte inşallah:) Bu güzel tanıtım ve tavsiyeler için çok teşekkürler
sevgiler

Selen dedi ki...

Neslihancım,
Evet evet buluşalım hem de Ayşem'de :) Ben de tariflerini çok beğeniyor, seni çok şeker buluyor ve kendime yakın görüyorum. Duygular karşılıklı şekerim ;)

Gülcüğüm,
Tatilde alır getiririm o meyveden. Olur da yakın zamanda görüşebilirsek tadına da bakmış olursun, ne dersin? Ama Alaçatı'ya 1-2 günlüğüne de olsa git mutlaka. Çok hoş bir yer..

Mügecim,
Bu bizim öğle yemekleri çok iyi oldu vallahi. Değişiklik oluyor. Sanayide rezervasyonu şimdiden yaptır sen :) Eminönü'ne gitmeyi ise iple çekmeye başladım bile. Öpüyorum çok

Ebrucum,
Her sene bir haftasonu ayrılabilir aslında Alaçatı'ya. İnsan hiç sıkılmaz sanki orda. Ama haftaiçi gidilebilirse daha bile iyi çünkü çok kalabalık oluyor :)

Selen dedi ki...

Misssim,
Evet ya görüşemeyeceğiz :( Neyse belki senin kocacın yine acil bir iş çıkartır da yarım saatte toparlanır gelirsiniz belli mi olur :)

Şebekim,
Ben de yoldan geçerken göreceğim seni, merhabalaşıp yanına oturacağım, sonra gelen geçenin dedikodusunu yapıp kahvelerimizi yudumlayacağız, tariflerden konuşacağız. Sonra birimizin evine gidip bembeyaz duvarlı, gök mavi dolaplı huzurlu mutfağımızda tatlılar yapacağız... Ay ne güzel olurmuş kız Alaçatı'da otursak :)

Münevver ablacığım,
Size de iyi gezmeler. Bol bol dinlenip enerji depolayalım ki daha güzel tarifler çıksın değil mi :)

Esracım :)
Sen hemen ara teyzeni, yok yapmıyorsa söyle ben yollıyım sana. Öperim

Pınarcım,
Bebişle gezecek o kadar çok yer var ki. O bir gelsin de sen nerelere götürürsün onu değil mi canımcım :) Sevsinler sizi

Adsız dedi ki...

Ne kadar güzel tatil yapmissin.Ben Türkiye'den yeni döndüm ama maalesef bu sene tatil yapma firsatimiz olmadi.Alacatiyi hep merak etmisimdir,insallah gelecek yillarda gitmek kismet olur.Sevgiler,Senem.

Selen dedi ki...

Senemcim,
Sen nereye döndün? Valla asıl tatil haftaya başlıyor. Umarım ondan da böyle güzel manzaralarla dönerim :) Sevgiler

GANNE dedi ki...

Selenciğim, uzun süredir sessizim. Haklısın valla. İşler çok yoğun. Toparlamaya çalışıyorum. Minik Kuş bu cumartesi geliyor İstanbul'a. Henüz görüşemedik. Bu haftasonu gezip tozacağız. :)
Sen de ne güzel gezmişsin. Ben daha önce gitmedim hiç Alaçatı'ya. Yazdım kenara. Bu kadar güzel bir yere biz de mutalak gitmeliyiz.
Canımcım sana da iyi tatiller şimdiden. Dönüşte görüşelim, tanışalım. :)
Opuyorum...

Selen dedi ki...

S-annecim,
Evet dönüşte tanışalım artık yahu. Siz de güzelce gezin bu haftasonu. Benden kocaman bir hoşgeldin dersin Minik kuş'a. İkinizi de öpüyorum..

ayseyaman dedi ki...

Selen'ciğim
benim yoruma cevap yazmıs mısın diye bakmaya geldim. Aradim bulamadim :)) Ula beni unutmus dedim :) Şebekim ben değil mi? Boşuna stres olmuşum..:Pmuhe he he!
Dedikodu mu? bayilirim özellikle kahve yanında harlı dedikoduya, acık havada da harika olur....tobe tobe..mubarek kandil günü...:{

Canim yeni yazindaki hamburgerlerde nefis gürünüyor, yazlık yerde en sık yenecek yemekler arasındadır..ee bizde Alacatımızın altında kalplı hamburger, sekıllı patates kızartması yeriz...Ellerine saglık canim...

iyi kandillerrrr!
Allah tuttugunu altın etsin. :)
sevgilerle

Tijen dedi ki...

Ben de özledim oranları Selen! Ne güzel günler geçirmiştik Sevim ablayla. Bakalım yeniden ne zaman kısmet olacak? İyi ki gitmişsiniz.

Selen dedi ki...

Ayşecim,
Şebekim diye yazınca dikkat çekmiyor madem ben de isimle hitap edeyim :)) Senin yorumuna cevap yazmadan olur mu hiç.. Hadi gel sen de alaçatı'ya? Öperim çok

Tijenciğim,
Asıl tatilimde tekrar gidip daha doya doya gezeceğim. Bol fotoğraflar ve anılarla dönmek dileğiyle..

Adsız dedi ki...

ahhh...arkadaşım bu gece bloguna rastladım..içim fena oldu..Alaçatıya aşığın...değişik bir havası var hiç biryere benzemiyor şükür ki dejenere olmamış daha..sizin yemek yemediğiniz kırmızı ardıçta yedik bir cumartesi gecesiydi hatta... allahım o ne kalabalık ...canlı canlı paparazi programı seyrediyormuş gibi..konuk severlik,sunum,yemekler hele hele kirde bademli bonfile ,ve sütlü levrek olağan üstüydü..sanat galerisnde sergiyi gezip yemeğimizi yedikten sonra arka bahçede tamamen kendilerine özgü sunumlarıyla Türk kahvelerimizi yudumladık.....sonraaa ver eleni çatladı kapı pazarı...son paralarımızıa orada bıraktık...hepinize tavsiye ediyorum pılınızı pırtınızı toplayıp Alaçatıya kiride bademli bonfile yemeğeeeee....

Selen dedi ki...

Merhaba isimsiz :)
Bir dahaki gidişe tavsiyeni deneyeceğim. Sadece ardıç kuşu değil her yer paparazzi gibiydi zaten, o ne kalabalık yarabbi... Yine de çok keyifli bir yer, katılıyorum sana.

Adsız dedi ki...

Selen'cim nostalji oldu bana Ayşe'nin Dolabına bayılmıştım bende bak burada resmimiz var hatta

http://www.edasuner.com/biz-kim-miyiz/

Selen dedi ki...

Edacım,
Evet sitende bakınırken görmüştüm. Fıstık gibi çıkmışsın fotoğrafta da ;)