17 Temmuz 2007

Yemek fotoları çerçeveleme dersi - I


Merhabalar sevgili öğrencilerim :P
Çok ukala oldu bu giriş. Değiştireyim. Son yazımdan sonra sevgili Nükhet ve Müge'den gelen sorular üzerine acemi photoshop bilgimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir süre sonra insan otomatiğe bağlıyor. Farklı denemeler sonunda en kolay ve standart olarak bu yöntemi belirledim. Çerçevelemeyi uzun zamandır kullanıyordum. Bunu öğrenmeye beni teşvik eden ise sevgili evcini'nin harika sitesi ve nefis yemek fotoğrafları oldu. Baktım ki çerçeveyle daha bir güzel görünüyor fotolar, ben de bu yöntemi kullanmaya başladım. Derken sevgili Senemişko bana çerçevelerin köşelerine güzel resimler koymayı öğretti. Yöntem çok pratik, onu da sizlerle paylaşacağım. Yaman Ayşe'm kadar başarılı olur mu anlatımım bilinmez, ama denemekte fayda var...

Öncelikle kullandığım program Adobe Photoshop CS Version 8.0. Aşağıdaki resimleri büyüterek ya da kaydedip bakarak yazılardan da takip ederseniz gerçekten de çok kolay bir uygulama olduğunu göreceksiniz. Örneğimiz yukarıda, uygulaması ise adım adım aşağıda:
1) İlk olarak yukarıdaki menü çubuğundan file - open'dan fotoğrafı çağırıyoruz.
2) Image altında Canvas Size'a tıklıyoruz. Açılan küçük pencerede width ve height CM cinsinden olmalı. Bu rakamlar ne ise ikisini de 1cm arttırıyoruz ve OK diyoruz.
3) Fotoğrafımızın etrafında beyaz bir çerçeve oluştu. Daha sonra soldaki menü çubuğundan Rectangular marquee tool'a tıklayın ve farenizi sol üst köşeden başlayıp sağ alt köşeye kadar çekerek fotonun tamamını seçin ve Ctrl + C ile kopyalayın.

4) Menüden file-new 'e tıklayın. Açılan penceredeki ölçüler tam kopyaladığınız resmin ölçüleridir. Bu ölçüleri büyüterek çerçevemize yer açacağız. Burada width ve height ise PIXEL cinsindendir. Bu değerleri 200'er arttırın ve OK deyin. Sonrasında da Ctrl + V ile koplayaladığınız fotoyu yapıştırın. Daha geniş bir beyazlık elde ettik.
5) Layer-layer style-drop shadow'a tıklayın.
6) Açılan ekranda Styles’ı tıklayıp – double ring glow seçin. Sol tarafta drop shadow, inner shadow ve outer shadow'a tik atın. OK deyin.

7) Şimdi de geldik köşeye sevimli bir resim kondurmaya. İnternetten dilediğiniz şekilde bir resim bulun. Mümkünse arka planı beyaz olsun (ya da en azından ayırt edilebilir düz bir renk). Kaydettiğiniz bu resmi de photoshopta file-open'dan çağırın. Sağ tarafta layers kutucuğunda 'background' yazılı yere çift tıklayın ve açılan küçük ekranda sadece OK'e basın.
8) Soldaki menü çubuğunda magic wand tool'a tıklayın ve resimdeki beyaz alanları sırası ile tıklayıp delete'e basarak silin.
9) Bu alanlar gri-beyaz kareli hale dönüşecektir.
10) 3. maddedeki gibi Rectangular marquee tool ile resmi seçin ve kopyalayın. Asıl tarif fotonuzu açın ve Ctrl + V'ye basarak resmi yapıştırın. Sonrasında soldaki menü çubuğundaki move tool ile resmi istediğiniz yere yerleştirin, dilerseniz köşelerinden büyütebilir, küçültebilir ya da döndürebilirsiniz.
11) Eğer beyaz kısımlar fazla görünüyorsa soldaki menü çubuğundan crop tool'a tıklayıp fareyle tarayarak dilediğiniz büyüklükte bir alan oluşturun ve sağ tıklayıp crop diyerek resmi küçültün. File-save as' e basın ve fotoğrafı jpeg formatında kaydedin. Fotoğrafı değişiklikleri kaydetmeden kapatın.
Sonrasında dosya büyüklüğünü düşürmek isterseniz tekrar kaydettiğiniz isimle resmi çağırın. Image-image size’dan document size kısmındaki width ve height i düşürün. Ben genelde blogum için width’i 10 ya da 15 cm olarak ayarlıyorum. Height’i kendi otomatik hesaplıyor. Bunun için alttaki constrain proportions’ın tikli olması yeterli.

Umarım açıklamalarım yardımcı olur. Ve umarım çok karışık anlatmamışımdır :)
Çok sevgiler hepinize...

14 yorum:

Neslihan dedi ki...

Harikasın Selen'cim, senin ve Yaman Ayşe'nin sayesinde daha süslü bir blogum olacak artık:) Ben de photoshop programını almıştım ama isimlendirme hariç pek kullanmadım artık senin bilgiler ışığında bakacağım, teşekkürler efendim:)
Sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Selen'cim teşekkürler çok faydalı bilgiler bunlar...
Ellerin dert görmesin
Sevgiler:))

Ceylin ve Mert dedi ki...

Sekercim,

Şurda 1 haftalığına gittik, neler neler döktürmüşsün...Maşallah walla...Kurabiyelere bayıldım, ama kaçırmışım, buralarda olsam tadına da bakma fırsatım olurdu herhalde :)))) Canikom beni hiç unutmuyor sağolsun, yaptığı bilimum tatlıları iş yerine getiriyor :))) Canım arkadaşım benim, çooooook öptüm seni...

Senemişko
PS.
Çerçeveler de süper walla, sen kaptın bu işi, ellerine sağlık :)))

Müge Hüner dedi ki...

Şirineciğim; ellerin dert görmesin, süper anlatmışsın, ama ben nedense birisi başıma dikilipde kendim yaparak anlatmadan bir türlü anlayamıyorum, çok karışık geliyor.:( Şimdilik Foto canvas ile idare ediyorum, bana bir torpil yapıp, ilk görüşmemizde bunları tarif edersin değilmi?

gezicini dedi ki...

çok faydalı bir bilgi, öğrenmek lazım. teşekkürler!
sevgiler
gorki

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Selen çok teşekkürler bu değerli bilgiler için. Photoshop almayı zaten istiyordum. Şimdi daha bir heveslendim.
Sevgiler,

ayseyaman dedi ki...

Selen'ciğim harikasın! Ben çok heyecanlandım yeni bir şeyler öğreneceğim için. Keşke bu istediğim ve sabrım okul yıllarımda olsaydı da, kendimden bir bilgisayar programcısı, web tasarımcısı da çıkartırdım.:)

Bu arada şimdi arkadaşların Adobe Photoshop CS Version 8.0. yüklemek lazım. Şimdi bunun farklı yolları var. Legal ve illegal olmak üzere.:) Neyse ben başlamayayım gene. :)

Çok faydali ve sade bir amme hizmeti yapmışsın, ellerine emeğine sağlık canım! :)

Bu arada seni de TÜRK GECESİNE! bekliyorum. Bu link şimdi buraya nasıl geldi? he he he! :) neyse kaçtım ben...
Sevgilerle

LaMa dedi ki...

Ogretmenim ogretmenim!
Sinav olacak miyiz?tum post'lardan mi yoksa sadece bu post'tan mi sourmluyuz :P Guzel yemek resmi cekemeyenlerden puan kiracak misiniz?ya da benim gibi yemek yapmayanlardan? ogretmenm ogretmenim :D

Yemekbahane dedi ki...

Selen'cim..

Müthiş..O zaman photoshop programı yükletmekle başlamam lazım konuya :)

Çok çok teşekkürler...

Sevgiler,
Müge

Adsız dedi ki...

harika bir paylaşım çok teşekkürler bunu yapmayı istiyordum hep..inş..başarırım..selamlar..

Selen dedi ki...

Nesloşcum,
İlk denemeni merakla bekliyorum. Bir süre sonra insan otomatiğe bağlıyor zaten çok kolay oluyor bu işlemleri yapmak.

Burcum,
Bir dayanışmadır gidiyor işte, bilirsin sen :))

Senemişko,
Sayende kaptık birşeyler ;)

Mögücüm,
İlk görüşmemizde senin sayfayı başkalaşıma uğratacağız zaten merak etme sen.. Ne istersen hepsini ayarlarız ;)

Gorkicim,
Senin de gezi fotolarına çerçeve bekliyoruz o zaman. Sevgiler

Burçinciğim,
Yeni logonla sayfan daha da güzelleşmişken sana da çerçeveler yakışır. Öpüyorum

Ayşeciğim,
Evet sende bir bilgisayar programcısı ışığı görüyorum :) O linki çok sevdim ben. Aklınıza, elinize sağlık. Öğretmen II'den öğretmen I'e sevgiler

Lamacım,
Söz sende söyle bakalım:
1) Lama nedir?
2) Neden bloguna bu kadar aralıklı yazıyorsun?
3) Photoshop nedir? Nasıl yüklenir?
4) Sen şeker misin yoksa nesin?
5) Bir tütüler misin?
tamam yavrucum oturabilirsin. :))

Mügecim,
İşine yarar umarım. Çok sevgiler..

Süheylacım,
Başaracağına eminim. Türk gecesi logosundaki güzel resimden sonra bunu başarmakta ne var? ;)

Nukhet dedi ki...

Selen

Vallahi ne diyeyim usenmemissin uzun uzun yazmissin resimlemissin. Cokkkk tesekkurler. ILk firsatta ben de deneyecegim, once programi bulmam gerek. Opuyorum ogretmenim
Sevgiler

LaMa dedi ki...

tu tu tu ooooretmenim :P

Selen dedi ki...

Nükhetciğim,
Ben de seni çok öperim. Sabırsızlıkla bekliyorum çalışmalarını ;)

Lamacım,
Yarabbi şükür :)))