10 Temmuz 2007

Yardımınıza ihtiyacım var. Konu: Hamur işi

(Güncelleme: 11.07.2007 - Ravioli tarifi ve MissÇilek haberi eklenmiştir)

Bugün biraz haftasonumdan, beni mutlu edenlerden ve de başarısızlıklarımdan bahsetmek istiyorum :) Aynen resimdeki gibi, bu tarifi yaparken sanırım kötü günümdeydim... Ayrıca bir de haberim var.
Haftasonu Ayvalık tarafındaydık. Eşimin ailesinin yazlığında kaldık ve Cunda-Assos gezileri yaptık. Dijital fotoğraf makinemi götürmediğimden fotoğraf sunamıyorum sizlere ama birkaç yer tavsiyem olacak. Öncelikle Cunda adasinda Günay restoranı önereceğim. Herkesin gittiği farklı biryer vardır ve eminim Cunda'daki heryerde taze meze ve balık bulmanız mümkündür. Ama ben kendimi bildim bileli Günay'a giderim ve farklı bir yer de denemedim. İlk kez gideceklere duyurulur.
Bir de yolunuz Assos'a düşerse Edremit-Çanakkale yolundan Assos'a doğru saptıktan yaklaşık 15 dakika sonra deniz tarafında İrfan'ın yeri vardır. Ahşaptan tek kat bir bina, masaları ve deniz kıyısında da iskelesi ve şemsiyeleri ile. Karı-koca beraber işletilen bu yerde balık, patates kızartması, sigara ve avcı böreği, zeytinyağlılar bulmanız mümkün. Sıcak ve temiz bir ortam. Denizi ise mükemmel. Bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun... İlgili fotoğrafı burada bulabilirsiniz.


















..
Beni mutlu eden ise dün Amerika'daki sevgili arkadaşım Gökçe'den gelen doğumgünü hediyem oldu. Canım doğumgünü yazımda paketin geleceğini yazmıştı ve ben de merakla bekliyordum. Cici bici hediyeler göndermiş bana. Ayaklarım üşümesin diye bir patik, jeoloji bölümünde olduğu için değerli taştan bir kolye ucu (Taşın adı nedir Gökçecim?) ve kartpostal şeklinde birkaç yemek tarifi. En kısa zamanda resimdeki tarifi deneyip huzurunuza sunacağım. Canımın içi çok teşekkürler. Beni çooook mutlu ettin. Seni seviyorum...

Şimdi de gelelim başarısızlıklarıma :) Krep deneyimimden sonra (ki o başarılı sayılırdı) hamur açma deneyimimi de atlattım ve pek de başarılı oldum denemez. Hep başarılı tarifler yazacak değilim ya :) Bu sefer de güzel ama benim henüz beceremediğim bir tarif vermek ve size akıl danışmak istiyorum. Tarif bu ayın Sofra dergisinden Elif Korkmazel'in peynirli-semizotlu ravioli tarifi. Dergide resmini görünce bayıldım ve dün işten gelince hemen yapmaya koyuldum. Ama hayatında hamur tecrübesi olmayan ben o hamuru ne yapıp ettimse ince açamadım. Sonuçta inatla hazırladım ve pişirdim ama kalın ve çiğ hamur tadı tam da geçmemiş ravioliler elde ettim. Bir de bu kalınlıktan dolayı çok uzun pişirmem gerekince iç malzemesi neredeyse eriyecek kadar pişti. Gerçi kocacım beni avutmak için midir bilinmez tadının hiç de kötü olmadığını, Balıkesir'de yapılan löklök hamuruna benzediğini ve güzel olduğunu söylese de ben kendimi başarısız gördüm. Hamur un-tuz-az su ve yumurtadan oluşuyor. Sizce neyi eksik ya da fazla koymuş olabilirim ki merdaneyle ben açmaya çalıştıkça o hamur geri toplanma eğilimi gösterdi? Fikirlerinizi bekliyorum. Blog desteği gücü aşkınaaaa....

Tarifi de aşağıda ekledim. Bu işi iyi becerenler yapsın çünkü çok güzel bir yemek.
Unu tezgaha döküp ortasını açıyorsunuz. Tuzu serpip, yumurtaları da boşluğa kırıyor ve çatalla çırpıyorsunuz. Sonra yoğurmaya başlıyorsunuz. Hamurun kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Hamur hazır olunca üzerini nemli bezle örtüp beklemeye alıyorsunuz.
Peynir ve semizotlarını rondodan geçirip püre kıvamına getiriyorsunuz. Bu arada sosunuzu da domatesleri rendeleyip diğer malzemeyi de ekleyerek pişiriyorsunuz. Dergidekinden farklı olarak ben domates rendeledim ve sarımsak tozu kullandım. Hamurunuzu bezelere ayırıp kalıbınızı kaplayacak büyüklükte açıyorsunuz (ben cupcake kalıbı kullandım). Kalıba ilk kat hamuru yayıp çukurlara peynirli karışımdan koyuyorsunuz(1). Üzerine çırpılmış yumurtadan sürüp ikinci kat hamuru yerleştiriyorsunuz ve merdaneyle kalıbın üstünde biraz daha açıyorsunuz(2). Sonrasında da kalıbı ters çevirip(3) raviolileri kare şeklinde kesiyorsunuz(4). Kaynamış tuzlu suda haşlıyor ve üzerine domates sosu ve yanında yoğurtla servis ediyorsunuz.

Dergideki kesilmiş ravioliye baktığımda benim hamurumun onun iki katı kalınlıkta olduğunu farkettim :) Nasıl ince açılır bu hamur? Yetenek işi midir, yoksa püf noktası var mıdır?


Bu arada bir de haber vermek istiyorum. Ben sayfasından ara verdiğini ve tariflerine Sofra'da devam edeceğini okur okumaz hemen gidip dergiyi aldım ve gerçekten de güzel tarifi ve yazısı ile karşılaştım sevgili missçilek İpek'in. Marshmallow tarifi ile çocuk kalanları sevindirmek isteyen varsa tavsiye edilir.



13 yorum:

pecete dedi ki...

Azminizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Bu konuda ustalara sözü bırakıyorum. Ayrıca sizi özledik diyorum...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Görüntü oldum ben diyor ama Selen Dergideki resmi de bundan iyi değildi en azından lezzet olarak o hamursuluk belki tarifin yapısından kaynaklanıyodur gördüğün gibi asla başarısız demeye parmaklarım varmıyor:))
Ellerine sağlık
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canım Selenciğim, öncelikle o ayvalık, cunda gezileri beni biraz kıskandırdı onu belirtmeden geçemeyeceğim. Pek severim oraları.. :)

Ben uzun zamandır ravioli yapıp yiyen bir insanım :))) Mektuba başlar gibi oldu. Satıcı değil yiyiciyim aplaa :)

Makarna yapımında yumurta çok fazla kullanıldığından hamur plastikimsi bir kıvam alıyor. Özellikle ravioli hamuru. Un ile açmamak gerekiyor. Hamur hem sertleşiyor açılması güç oluyor hem de yapışmıyor. Ravioliyi ince açtığında kaynamış suya atıp 5 dakikadan fazla tutmamalısın.

Benim ravioli tarifim burada, okumak istersen selenciğim... http://misss.blogcu.com/2959721/

Sımmsıcak sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canım Selenim, okumaz olurmuyum... Yorumunu okudum ve görüşmeyi çok istedim. Ama öylee panik halinde geçtiki istanbul tatili planlayamadım. Okuduğumda da az bir zamanım kalmıştı..

Ama seni tanımak, görüşmek beni çok mutlu eder. Bir sonraki gelişimde görüşmeyi iple çekiyorum.

Sımmsıcak sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Şirinecim,
Bence kendine çok büyük haksızlık ediyorsun, bence senin ravioli resimde müthiş görünüyor, aynı dergideki gibi. Tadıda güzeldir kesin ama sen gözünde çok büyüttüğün için tarifi sana öyle gelmiştir. Ben ayrıca senin cesaretini kutlamak istiyorum asıl, ben dergiye ve bu tarife uzun uzun baktım tatilde ve fakat asla yapmayı aklımdan bile geçirmedim :) seni ben bu yuzden kutluyorum asıl. ellerine sağlık, afiyet olsun şekercim.
(Bu arada Sofranın haziran sayısını kabalcıda bulmuşken alsaymışım keşke, marketlerde iade edildiği için bulamıyorum, senin buzluk güzelinin beyazını düşünmüştüm ya ben onu yapmışlar, hemde kapakta, çok hoşuma gitti.)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Selen
ben de sofra dergisinde ki ravioli leri görünce çok hoşuma gitmişti. Çok da hevesim var bu şeşit makarna yapmaya. Sen en azından denemişsin, ben hamur açma konusuna hiç yanaşmıyorum bile..
Bu arada ufak bir not, hani benim kabak kralım var ya, oda sofra dergisinin geçen ay ki sayısındandı tarif. Maalesef görüntü güzel oldu ama tad olarak pek hoşuma gitmedi. O yüzden tarifler konusunda temkinli olmak gerekiyor sanırım:)

Selen dedi ki...

Ayşemim canımmm,
Ben de sizi çok özledim. En kısa zamanda geleceğim tekrardan. Sizin de hamur konusunda ustalığınız benim kadar sanırım :) Hep beraber öğreneceğiz napalım... öpücükler

Buuucucum,
Diyebilirsin bu sefer vallahi :)) Mütevaziliğe gerek yok çünkü hakkaten bu konuda beceriksizim :) Ama sadece hamur açmada bitiyor iş. Gerisini hallettim.. muucuk

Zerrin aplaa :)
Valla tavsiyene çook teşekkürler. Zira ben hamuru açarken tezgaha da hamura da un serptim :) Peki diğer türlü çok yapışmaz mı merdaneye? Yoksa yapışması mı gerekiyor? Pişme süresi de kalınlıktan dolayı yarım saati buldu herhalde :))

Bir sonraki TR ziyaretinde artık Cunda'da buluşuruz şekerim. Madem oraları çok seviyorsun... Öpüyorum misss

Mögücüm,
İltifatlara çok teşekkür canımcım. Evet bir cesaret bilmediğim bir işe daldım ve sonuçlarına da katlandım artık. Neyseki işten gelip de 2 saat bununla uğraştıktan sonra gelen moral bozukluğunu hafif atlattım. Bende de Haziran sayısı yok Sofra'nın olsa sana tarayıp yollardım. Ben zaten Sofra almıyordum da bu ay missÇilek başlıyor diye aldım :) Öpüyorum canım

Pınarcım,
Bu konuya yanaşmamakla iyi etmişsin canım :) Bloglardan denenmiş ve yorumlanmış tarifleri uygulamak daha iyi oluyor sanırım. Tabi ki her tarif güzel olacak diye birşey yok ama keşke tadına da bakabilsek. aa bak bu arada Müge de geçen ay ki Sofrayı istiyordu sen ona uğradığında götürüp sevindirsene arkadaşçığımızı :)
Öptümm

Leziz Sofralar dedi ki...

Selen'cim ravioli yapiminda gayet basarilisin bir de ilk seferinmis sonraki seferleri artik düsünemiyorum eminim yaptikca dahada ustalasacaksin bencede kendine haksizlik etme,ellerine saglik canim sevgiler...

Selen dedi ki...

Sevalciğim,
inşallah ustalaşacağım. Sanırım kimsenin hamur hakkında fazla tecrübesi yok. Yardım çağrıma pek katılım olmadı baksana :)
Sevgiler

Calisan Anne dedi ki...

Selencim,

Sen de yanlış tarifi kullanarak başlamışın bu işe. Bak ben sana tarifimi vereyim:
Migrosa git, makarnalar reyonundan gönlünce bir renk ravioli seç.
Eve gel kaynat, hazır sosu tarife göre hazırla üstüne dök
Afiyet olsun.
PS: Tabi bu suni tarifi oğluşa yediremiyorum o ayrı:)

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Selen,
için içine sığmıyor değil mi?
Pek çok şeyi bir anda paylaşmak istiyorsun bizle, bahsetmek istediğin o kadar çok şey var ki ister istemez ortaya karışık bir meze gibi geldiğini düşünüyorsun. Yani ben öyle düşünüyorum kendimi yazılarımda belki sende öyle hissediyorsundur diye yazdım. :) Ama bazen de hiç içinden yazmak gelmiyor değil mi?:)

Neyse gelelim yardım konusuna.
Canım ben gecende mantı yaptım, içinde iki yemek kaşığı kadar zeytin yağı vardı. Bezelerim oldukça küçüktü, yumurta büyüklüğünde, açarken de un kullandım. Bezeler küçük olduğu için açarken zorlanmadım, oklavayı söyle biraz bastırıp, kendinden dışa doğru ittiri ittiri verdim. :)) he he he! Tarifin Türkçesi yok ama malzemeleri buraya ekliyorum. Sevgili Tuba sag olsun, onun malzeme listesi.öptm, sevgilerle

* 3 su bardağı un
* 1 yumurta
* 2 yemek kasigi zeytinyağı
* 1 su bardağı su
* tuz

Berceste dedi ki...

Aramızda bir yengeç daha var desene :) Punto amca, ben, Pınar ve de sen! Yengecin yürüyüşünden dolayı yankaç :P diye takıldığımdan yankaçlar şeklinde türümüzü temsil ediyoruz. Nice senelere...

Selen dedi ki...

Hehe Esracım,
Çok pratik gördüm seni :))Ama oğluşu kesmemiş. Usta aşçı olacak desene..

Yaman Ayşem,
Aynen dediğin gibi. Bu yazımı çok güzel özetlemişsin vallahi :) Hepsi birarada. Bazen de ne yazacağım şimdi diye donup kalıyorum :)
Öncelikle senin ve Zerrin'in de tarifinde gördüğümden sanırım hamura zeytinyağı da eklemem ve belki de yumurtasını azaltmam gerekiyor. Bir de oklava almam. Çünkü ben merdaneyle açtım.Sana ve gıyabında Tuba'ya da teşekkürler :)

Dilekcim,
Gerçekten de yankaç mı yürüyoruz acaba? :) Ben aslında ördek gibi ayaklarımı dışa aça aça yürürüm ama bunun yengeçle alakası yok tabi :))
Teşekkürler canım