30 Aralık 2010

Ispanaklı ve Milföy Sarmalı Tavuk Şiş



Biraz uğraştırıcı ama lezzeti nefis ve sunumu çok şık bir tarifle karşınızdayım. Yılbaşı sofralarınıza da çok yakışacağını düşündüğüm bu tarif Gökçen Adar'ın 'Mutfakta Dört Mevsim - Sonbahar Kış' kitabından.. Bu kitaptan denemeyi planladığım birçok güzel tariften yalnızca biri. Umarım dener ve çok beğenirsiniz. Ben tarifi yaklaşık bir ay önce arkadaşlarımız yemeğe geldiğinde denedim. Herkes çok beğendi. Özellikle de ıspanak kısmının lezzeti muhteşem...

Tarifi uyguladığım gün sevgili blog destekçim Gökçe ile beraberdik. Tuni hanım okuldayken gezip Gökçe'nin mutfağına raf bakmakla meşguldük. Dönüşümüzü Tuana'nın geliş saatine göre ayarladık. Şansımıza da Tuana'nın okul servisi o gün 15 dakika erken aramasın mı.. Biz trafik canavarı şeklinde eve gelirken ben Gökçe'ye 'korkma dikkatli gidiyorum' diyordum. Tuana ise o sırada sitenin güvenlik görevlisi ile salıncakta keyif yapıyordu :) Tuana geldi biz tekrar arabaya atladığımız gibi gezmeye devam.. Akşam yemeğine de iki kişi son sürat yetiştirdik yemeği. İşte tarif:

Malzemeler (4 kişilik)
16 parça kuşbaşı tavuk göğsü
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı etli biber
1 kahve fincanı zeytinyağı
1/2 limon
8 adet milföy hamuru
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurtanın sarısı

Tavukları dinlendirme malzemesi:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı bira (ben o anda evde yoktu kullanmadım)
1 adet soğan rendesi
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı şeker
2 adet defne yaprağı

Ispanak püresi malzemesi:
1 kilo ıspanak yaprağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı süt
1 kahve fincanı krem peynir
1 çay bardağı krema
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz

Kuşbaşı tavuk etlerini çukur bir kaba koyun. Üzerine dinlendirme malzemelerini katıp karıştırın. Buzdolabında en az 3 saat bekletin. Kabın ağzını çok iyi kapatın, yoksa buzdolabındaki soğan kokusu kaçınılmaz oluyor.

Kırmızı ve yeşil biberleri iki parmak genişliğinde halka halka doğrayın. Her çöp şişe aralarında birer parça kırmızı ve yeşil biber olmak üzere 4 parça kuşbaşı tavuk etini geçirin.
Tavuk şişleri yapışmaz tavada ya da ızgarada pişirin.

İki milföy hamurunu üstüste koyun (ben bir milföyden yaptım). Unlu zeminde boylamasına tavuk şişi saracak kadar açın. Alt kısmına tavuk şişi koyup rulo yapın. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına tüm şişleri hazırlayarak yerleştirin. Ruloların üzerine çırpılmış yumurta sürün ve önceden ısıtılmış (180derece) fırına sürün. Yaklaşık 15-20 dakika sonra hamurlar pişince fırından alın, çöp şişleri çekip çıkartın.

Rulolar pişerken ıspanak püresini hazırlama: Yıkanmış ıspanak yapraklarını ince ince kıyın. İki kaşık zeytinyağı ile diri kalacak şekilde kavurun. Tuzu karabiberi ekleyin.

Kısık ateşteki tencerenize unu koyup sararana kadar kavurun. Tereyağını una ekleyip yedirin. Sütü, kremayı, krem peyniri ekleyin ve tüm malzemeyi ıspanakların üzerine boca edin.

Servis:
Tabaklara sıcak ıspanak püresini paylaştırın. Üzerlerine birer adet tavuklu milföy rulosu koyup servis edin.

Afiyet olsun

2 yorum:

YEMEK VAKTİ dedi ki...

Evet biraz uğraştırıcı ama görüntü gerçekten güzel.Ayrıca lezzetininde bir habercisi bence:)Ellerine sağlık

DATLIM dedi ki...

Offffff harika :) sunum mükemmel elinize kolunuza sağlık