Bu tarif sevgili blog destekçim Pelin'den geldi. O da tarifi Şili'li bir arkadaşının annesinden almış. Uyguladığında ise reçel bir gecede tüm aile fertleri tarafından gelip gidip kaşıklanarak bitirilmiş. Şimdi onun ağzından tarifi size aktarıyorum. Bana henüz yemek nasip olmadı ama sözü var bir kavanoz getirecek.
Tarif latin Amerika ülkelerinde reçel olarak yeniyormuş. Ama söylediğine göre dondurma üzerine, makaron içine ya da sade keke sos olarak kullanılabilir. Afiyet olsun.
"Burada önemli olan konu oldukça yağlı olan sütün içinde şekeri karamelize etmek. Bunun için de tabii ki tam yağlı süt kullanıyoruz. Ancak pastörize olan sütler tam yağlı olmadıkları için sütü yağlandırmak durumundayız. Bana yollanan tarifte tuzsuz tereyağı vardı epey miktar. Ben azalttım ve ek olarak bir buçuk kutu krema (=300 ml) kullandım.
1 litre tam yağlı süte 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tam + 1/4 su bardağı şeker ve kremayı koyarak kaynamaya bırakıyoruz. İlk kaynama emaresinde yarım tatlı kaşığı karbonatı 1 tatlı kaşığı suda eriterek bu karışıma ekliyoruz. Bu noktada ocaktan almak çok önemli zira felaket kabarıyor. Bu durumda önerim bu kabarmayı kaldıracak bir tencere kullanılması ve tabii ki çelik tencere olmalı çünkü çırpıcı ile çırpılıcak ve ateşte yaklaşık 3 saat kalacak ve nihayetinde bu kabaran sütlü nesneyi karıştırarak kabarmasını önlüyoruz. En küçük ocağın en kısık modunda kaynamaya bırakıyoruz. Ben şahsen devamlı karıştırmadım. Ara ara gelip giderek kontrol ettim. Süt önce turuncuya dönecek ve koyulaşacak. 3 saat sonunda akışkan ama müthiş karamel kokusu ile insanı baştan çıkarıp günaha sokmayı başaran bir reçele sahip oluyorsun. Soğudukça insanın rüyasına girecek güzellikte oluyor."
not: Tereyağı tadından hoşlanmayanlar tariften tereyağını çıkartabilir. Bir de bulabilenler bir vanilya çubuğunu yarıp içini çay kaşığı ile tencereye eklerlerse ayrı bir lezzet katacaktır.
11 yorum:
meşhur oldum :))))
gizli blogcuyuz galiba artık? ;)
aman da aman... gözlerim yaşardı...
yakalandım sanirim :)
slm bu tarifte şekerle krema oranını anlayamadım daha detaylı belirtirmisiniz tşkl
1 litre süt için 1 tam 1/4 şeker ve 1 bucuk kutu krema.. amaç sütü yağlandırıp şekerin bunun içinde karamelize olmasını sağlamak..
Çok ilginç bir tarif merak ettim. dönmene çok sevindim. sevgiler.
Farkli miktarlarda kremalar var seninki ne kadarlik olandandi Selen?
Dilek,
Yazıyı da daha açıklayıcı hale getirdim. Benim krema klasik Sek, Pınar vs'nin küçük kutu kremalarından. yani 1 kutu krema = 200ml.
sevgiler
Ben dun linki yemek grubuna gonderdim, sonra aklima takildi yapsam diye :) Bizim sut zaten cok yagli, kaymagini aldigimiz halde kavanozlarda bir parmaga yakin krema oluyor. Yag kullanmama gerek olmaz sanirim. Kremayi da buyuk kutu Pinar aliyorum katkisiz oldugu icin. Digerlerinde var bir puruz illa :( O yuzden sordum, minik mi, buyuk mu hangisinden kullanacagim diye, tesekkurler cevap icin. Sevgiler...
ben bu süt reçelini 1lt.süt, 1 su brd.şeker ve 1 silme çay kaşığı karbonatla yapıyorum..yani tereyağı ve krema kullanmıyorum..yıllardır da bu şekilde yaparım..naçizane bir tavsiyem var..bunun içine sıcakken çikolata koyun..alın size krem şokella..:))sevgiler
Yorum Gönder